Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“ZA PRVU RUKU” Gradska špina na Trgu pet bunara napokon se vraća u funkciju

31.05.2019. 10:16
“ZA PRVU RUKU” Gradska  špina na  Trgu pet  bunara  napokon  se vraća u  funkciju


Voda iz špine na Trgu pet bunara napokon bi mogla poteći,  najavili su nam iz Odjela za komunalne djelatnosti grada Zadra.
Naime, pročelnik Robertino Dujela potvrdio je kako je Vodovod, uz  asistenciju ugovorenih izvođača radova, tvrtki Stipčević i Marex, ispitao  sustav vodovodne mreže i odvoda na lokaciji na Trgu Petra Zoranića te  kako je otklonjen problem u sustavu odvoda. Zamijenjeno je i nekoliko  oštećenih i dotrajalih kamenih stupova na stubama.


Detektirane poteškoće u dovodnom sustavu
Paralelno s tim, navodi Dujela, detektirane su i poteškoće u dovodnom sustavu, ali za njihovo otklanjanje bila bi potrebna cjelovita rekonstrukcija i u kamenoklesarskom dijelu pod nadzorom konzervatora pa se  stoga do daljnjega taj dio neće dirati jer će špina, unatoč tome, normalno funkcionirati.
– Poteškoće koje su detektirane u dovodnom sustavu vezane su za stare cijevi. Da bi se teškoće otklonile i sustav profunkcionirao u punom  profilu, trebao bi veći zahvat, a to podrazumijeva aktiviranje kamenoklesarskih radova, nadzora konzervatora i ostalo te dugotrajne i skupe radove, pojasnio je Dujela dodajući kako će, unatoč problemu s dovodom,  špina profunkcionirati kada krenu ljepši ljetni dani.


Možda i nove špine dođu na red
– Špina će, unatoč tome, biti puštena u funkciju, i to čim se vrijeme ustabili. Pustit ćemo vodu i nastojati površinu uokolo držati urednom. Prije smo imali dosta velikih problema s odvodom koji je bio začepljen jer  su prolaznici tu odlagali svakakav otpad, a zbog čega je špina često znala  biti poplavljena. Špina, zbog dovoda, neće raditi u punom profilu. Za  potpunu rekonstrukciju još nemamo plan jer je riječ o velikom zahvatu  u kojem bi se stara špina zapravo trebala maknuti, i izgraditi potpuno  nova, a to već nadilazi domenu Komunalnog odjela, kazao je Dujela dodajući kako u narednim godinama možda i nove špine dođu na red, ali  kako za sada imaju puno važnijih stvari na listi prioriteta.
Što se tiče špine na Kolovarama, a koju je zbog radova uklonio investitor radova – Hrvatske ceste, isti će je i vratiti na približno istu lokaciju,  sukladno dogovoru s predstavnicima Mjesnog odbora.
– Vodovod će pronaći rješenje za priključak špine na vodovodnu  mrežu, a Komunalni odjel uredit će javnu površinu i pristupe špini odmah po završetku radova na državnoj cesti, kazao je Dujela.