Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izišao novi trobroj Zadarske smotre

31.05.2020. 09:50


U novom trobroju Zadarske smotre, časopisu za kulturu, znanost i umjetnost, koju je objavio zadarski Ogranak Matice hrvatske, godište LXIX, među obljetnicama koje su posvećene Svetom Ivanu Pavlu II., te dr. sc. Pavlu Anđeliću povodom stote obljetnice njegovog rođenja i Mladenu Kuzmanoviću povodom osamdesete obljetnice rođenja, našla su se i druga eminentna imena hrvatske književnosti.
Pored Ivana Aralice, o kojem Krešimir Nemec u svom osvrtu »Ivan Aralica i model historiografske fikcije« objašnjava kako je Aralica dugo tražio svoje pravo tematsko područje, te da je literarnu afirmaciju stekao razmjerno kasno, tek potkraj sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tu se nalaze i druga imena kao što su Mirko Jamnicki Dojmi s proznim djelom »Tri vrste mraka«, te »Akademija« Andreje Bubić koji su našli svoje mjesto uz prozno djelo »Loša procjena«, Ivana Aralice.
Rubrika poezije, podijeljena je u dva dijela, i to na »Poeziju« u kojoj su zastupljeni: Luko Paljetak i Momčilo Popadić i to kao koautori pjesama, te Franjo Zlović, Stjepan Vladimr Letinić, Dragan Popadić i Omer Ć. Ibrahimagić i » Moliškohrvatsku poeziju« u kojoj su zastupljeni Gianluca Miletti i Lucio Caruso.


Studije, rasprave i eseji
Memorabilije su posvećene »Autobiografskim pabircima« Aleksandra Stipčevića, dok je Tomislav Marijan Bilosnić obilježio rubriku »Putopis« sa naslovom » Kako sam s Papom pio mojito u Havani«.
U rubrici » Studije, rasprave i eseji« zastupljeni su Josip Lisac pod naslovom »Hrvatski jezik i hrvatska književnost zadarskoga područja u 19. stoljeću«, Domagoj Vidović sa naslovom » Valja nama preko ceste«, Srećko Lorger sa pitanjem » Što znači H/Asanagična nozva?«, Lovorka Čoralić » Od Vrgade do Silbe: Udio otočana sa zadarskoga arhipelaga u mletačkim kopnenim postrojbama u 18.stoljeću«, Zvjezdan Strika » Pravni status Zadarske nadbiskupije«, te Artur R. Bagdasarov.
​Tekstove posvećene umrlim hrvatskim uglednicima Heidi Festini, fra. Emanuelu Franji Hoško, Božidaru Grgi, Stanislavu Marijanoviću, Mati Križmanu, akademiku Petru Strčiću, Dinki Dušević, akademiku Franji Šanjek pišu Iris Tićac, Daniel Patafta, Ennio Stipčević, Josip Lisac, Marija Zaninović-Rumora, Vanda Babić, Sanja Holjevac i Lovorka Čoralić.


Osvrti i prikazi
U Osvrte i prikaze, uz poznata imena poput Vande Babić, Marija Benedettija, Jere Bilana, Hrvoje Hitreca…, uvršteno je i novo ime zadarskog pjesnika Ivice Ušljebrke sa njegovom prvom zbirkom pjesama pod naslovom » Brod na Kalelargi«, čiji osvrt potpisuje Rafaela Božić. U svom osvrtu, Božić naglašava kako naslov Ušljebrkine zbirke asocira ne samo na običan brod nego i na brod u boci, pismo u boci, poruku i sjećanje, na sačuvanu prošlost- dragocjenu onima koji su takvu prošlost proživjeli, ali i kao svjedočanstvo, onima koji nisu. Također, Božić ističe kako naslov zbirke »Brod na Kalelargi« jasno govori koliko su autoru bitni Zadar i njegova glavna i najslavnija ulica »Kalelarga«, te da je Ušljebrka jedan od rijetkih pisaca koji uspješno stavlja zadarski kontekst u širi, svjetski kontekst.
– Ne piše Ivica Ušljebrka samo o Zadru. U zbirci je vrlo zanimljivih pjesama nastalih na putovanjima inspiriranih putovanjima u brojna svjetska kulturna središta. Tu su pjesme nastale u Prizu, Firenci, Veneciji, Rimu i drugim mjestima koja su potaknula na razmišljanje ili o banalnostima suvremenih putovanja, ili pak o bogatstvu kulture koje se nataložilo na pojedinim svjetskim adresama, poručila je u svom osvrtu Rafaela Božić.
Kronikama kulturnih događanja u Ogranku Matice hrvatske u Zadru od 7. lipnja do 18. prosina 2019. Martine Drobnak, zaključen je novi trobroj Zadarske smotre.