Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Božidaru Longinu novi mandat župana, Branku Dukiću gradonačelnika

31.05.2021. 07:30


Božidar Longin izabran je za župana Zadarske županije, a Branko Dukić za zadarskoga gradonačelnika. Rezultat je to jučerašnjega drugog kruga lokalnih izbora u kojima je Zadar dobio novog-starog gradonačelnika, isto kao i Zadarska županija župana.
Božidar Longin, kandidat HDZ-a i partnera HSP, SU i HNS Reformisti pobijedio je s osvojenih 26.310 glasova birača, dok je njegov protukandidat i kandidat grupe birača Ivica Žuvela dobio 24.861 glas.
Branko Dukić, kandidat HDZ-a i partnera HSP, SU i HNS Reformisti osvojio je 13.091 glas, a njegov protukandidat Marko Vučetić iz koalicije SDP, AM, HSS, GLAS CENTAR osvojio je 11.210 glasova.


Suradnja na programskim osnovama
U svom prvom obraćanju javnosti nakon reizbora za zadarskoga gradonačelnika Branko Dukić zahvalio je svim biračima koji su mu ukazali povjerenje za naredne četiri godine.
– Hvala svima koji su prepoznali sve ono što smo radili protekle četiri godine na dobrobit građana i dali mi novi mandat za daljnji razvoj Zadra. U nekim stvarima nismo bili u najboljoj formi, a vid demokracije, za koju smo se borili, jest da svatko ima glas koji je vrijedan i koji treba uvažavati. U Gradskom vijeću su dobrodošli svi koji razmišljaju za dobrobit grada, te ćemo vidjeti na kojim će se programskim osnovama surađivati jer Zadar se mora dalje razvijati, kazao je Dukić, te u šali dodao da posao gradonačelnika nije lagan jer, kako je rekao, "da je lako ne bi mene dopalo."
Božidar Longin je uz zahvalu biračima koji su ga podržali u novom mandatu naglasio da je izborni uspjeh HDZ-a i koalicijskih partnera velik jer su pobijedili u 29 od 34 jedinice lokalne samouprave. Longin je zahvalio i svome protukandidatu dr. Ivici Žuveli na korektnoj kampanji.
– Očekujem da ćemo u Skupštini raditi na dobrobiti građana. Idemo sigurno dalje i sutra je novi radni dan, kazao je Longin i dodao da u stranci slijedi ozbiljnija analiza izbora, te potvrdio činjenicu da je HDZ izgubio neke općine, što je, kako je kazao, plod sitnica na terenu, ali je s druge strane i dobio neka mjesta.
– Imali smo protiv sebe jedan val, ali takva je situacija i u drugim dijelovima Hrvatske, a važno je da nismo izgubili i da smo potvrdili gradonačelničku poziciju, kao i poziciju župana, rekao je Longin.


Prava politička bitka
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Kalmeta istaknuo je činjenicu da je HDZ pobjednik lokalnih izbora u Zadarskoj županiji.
– Građani su prepoznali dobar rad u proteklom četverogodišnjem razdoblju i program za naredne četiri godine. Ovo je bila prava politička bitka nakon koje ipak neće sve biti isto. Kroz Enija Meštrovića i njegovu nezavisnu listu dobili smo poruku birača i neke stvari će se morati mijenjati. Treba naučiti živjeti i kada nemamo apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, rekao je Kalmeta i istaknuo da će se vidjeti u Vijeću svatko onaj tko je za dobre programe.
– Želim zahvaliti i suparnicima i čestitati na njihovom uspjehu. Čar i moć demokracije je da daje svim građanima da odluče jer jedino pravo mjerilo su glasovi. Građani su odlučili da u nekim sredinama trebaju promjene, ali s druge strane, dobili smo neke sredine poput Ražanca i drugih mjesta, istaknuo je Kalmeta i napomenuo da je ključno da je Dukić dobio povjerenje za novi mandat, a oni koji nisu moraju shvatiti poruku jer, kazao je Kalmeta, ništa više ne prolazi tek tako, građani kažnjavaju svaki loš potez, a nagrađuju dobar.
U svojoj sinoćnjoj izjavi predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Šime Erlić naglasio je da slijedi izazovno razdoblje, ali da je ključno da se u njemu ostvare svi projekti koji su zacrtani i koji su važni za razvoj Zadra.
– Nemamo puno vremena, sutra treba startati jer su pred nama vremena koja teže određenim promjenama i prolagodbe trendovima. To je dobro jer moramo građanima ponuditi novu perspektivu, kazao je Erlić.