Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Brojna izaslanstva u Benkovcu obilježila Dan državnosti

31.05.2021. 08:41


U povodu obilježavanja Dana državnosti na Trgu dr. Franje Tuđmana u Benkovcu kod spomenika hrvatskih braniteljima jučer je održana počast svim poginulim hrvatskim vitezovima Domovinskog rata. Riječ je o šestom po redu najvećem organiziranom okupljanju braniteljskih udruga na tlu Republike Hrvatske na kojem se zbog epidemioloških mjera okupilo oko 100 branitelja iz 20-ak udruga proisteklih iz Domovinskog rata.


Broj 55 i Nestali
Gosti ove svečanosti bili su filmski redatelj Kristijan Milić i televizijski voditelj Joško Lokas.
– Kristijan Milić je redatelj prvog pravog hrvatskog ratnog akcijskog filma Broj 55 koji je snimljen prema istinitom događaju iz 1991. Milić je redatelj i televizijske dramske serije Nestali čiji je scenarist poznati voditelj Joško Lokas. Prva sezona serije Nestali oduševila je gledatelje, te je u zadarskom zaobalju počelo snimanje druge sezone, istaknuo je novinar iz Benkovca Mijo Brkić.
Milić i Lokas su se s nekoliko prigodnih i poticajnih riječi obratili nazočnima, potom su im organizatori uručili zahvalnice.
– Zbog epidemije koronavirusa smo u ograničenom broju ovdje u Benkovcu i na ovom mjestu, baš na Dan državnosti, s jednom te istom nakanom i ciljem, dokazati i pokazati da i Benkovac ima svoj ponos i svoj križ, ali i svoje ponosne žitelje koji itekako imaju razloga biti dio ove velike hrvatske priče, kazao je Zoran Vranić, predsjednik benkovačke URV 9. gbr Vukovi.


Ostvarili suverenitet Lijepe naše
U organizaciji Udruge ratnih veterana 9. gbr Vukovi – podružnica Benkovac i Zajednice veterana oklopno-mehaniziranih postrojbi Hrvatske vojske (ZVOMP HV), a pod pokroviteljstvom Grada Benkovca, pored Ministarstva branitelja, policije, Hrvatske vojske i Grada, vijence je položilo i svijeće zapalilo 20-ak udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
– Hrvatski branitelji ugradili su u temelje domovine svoje živote od sjevera, od ravne Slavonije, grada heroja Vukovara do juga, grada Dubrovnika. Oružane snage RH slomile su otpor pobunjenika, srpskih postrojbi na prostoru tzv. SAO Krajine i u veličanstvenoj operaciji Oluja ostvarili suverenitet na teritoriju Lijepe naše, naglasio je Frano Penić, predsjednik Zajednice VOMP HV-a.
Zajednica VOMP-a trenutačno broji osam udruga, među kojima su Udruga veterana 9. gbr Vukovi podružnica Benkovac i udruga Zadarski tenkisti. Zahvaljujući Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za financiranje projekata iz EU fondova su dobili šest milijuna kuna.




Osobiti pijetet i iznimna zahvalnost
– S osobitim pijetetom i iznimnom zahvalnošću danas se sjećamo svih onih koji su branili i obranili samostalnost, suverenost i cjelovitost Hrvatske. Čestitam vam Dan državnosti, dan kad se prisjećamo 30. svibnja 1990. kad su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Hrvatskog sabora, čuvara hrvatske državnosti. Čestitam vam i Dan hrvatske vojske koji smo proslavili u petak. Hvala vam svima ovdje okupili kako bismo poginulim hrvatskim braniteljima izrazili znak poštovanja, zahvalio se Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.
Potom se obišla buduća sportsko- rekreacijska zona na periferiji Raštevića kod Benkovca, gdje bi se po ideji Zadruge »Tenkisti Hrvatske vojske« na 110 hektara bivšeg vojnog poligona izgradio Centar vojnog turizma sa svim sadržajima, tzv. tenkodrom koji bi otvorio 50-ak novih radnih mjesta.