Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Naslov nakon 20 godina čekanja!

31.05.2021. 07:33


Juniori Zadra novi su prvaci Hrvatske! Gotovo nestvarnu dvadesetogodišnju sušu jučer su prekinuli igrači Marka Selina koji su u velikom finalu na zagrebačkom Velesajmu svladali Cedevitu rezultatom 75:86. Nakon izjednačenih prvih 20 minuta, u nastavku je do izražaja došla veća individualna kvaliteta Zadrana koji su pogodili osam trica i stigli do velike pobjede kojom su zaključili sezonu bez poraza. Otvaranje susreta je obilježila nervoza s obje strane, što je bilo posebno vidljivo po pitanju vanjskog šuta. Cedevita je povela 6:0, pri čemu je svih šest poena postigla iz reketa, dok je Zadar "uzvratio" s osam koševa ispod obruča pa smo na prvi dalekometni ubačaj morali čekati sve do devete minute kada je Lovre Klarić pogodio od table za minus jedan iz gostujuće perspektive (15:14). Toni Obradović Dević je već idućem napadu s linije slobodnih bacanja doveo Zadrane do prvog vodstva, no u isprekidanoj igri s podosta grešaka niti jedna momčad nije uspjela nametnuti željeni ritam pa smo sve do odlaska na veliki odmor gledali izjednačenu košarku.


Raspoloženi Buljan
Imali su Zagrepčani u dva navrata po pet poena prednosti (25:20 i 27:22), no sredinom druge dionice se razigrao Tomislav Mihael Buljan i s deset vezanih poena vratio svoju momčad u egal. Prvih 20 minuta obilježili su veliki broj napadačkih skokova, po 11 na svakoj strani, i vrlo loš šut za tri poena (kombiniranih 5-28), pa se u svlačionice otišlo s minimalnom prednošću domaćina (33:32). Zadar je bolje otvorio nastavak te je nakon poena Andrije Jelavića krenuo u seriju 0:9 koja je, pokazat će se, usmjerila tijek susreta. Sve bolja kontrola skoka, poduprta većim doprinosom igrača s klupe, dala je šutersku sigurnost igračima Marka Selina koji su kratkim artiljerijskim baražom spriječili brzi povratak Cedevite. Sve je započeo Maksim Matulina tek trećim ubačajem Zadra izvan linije 6,75, a nastavili Buljan i Krševan Klarica za prvu osjetniju prednost na utakmici (40:47). Zagrepčani su upali kreativnu krizu, što su mladi Zadrani iskoristili da se preko probuđenog Duje Brale odvoje na dvoznamenkastu razliku i nametnu kao dominantna sila na parketu.


Odbili sve napade
U posljednjih deset minuta ušlo se s plus devet iz gostujuće perspektive, no Dalmatincima je velike probleme stvarao Vito Kučić koji je u posljednjoj dionici uzeo loptu u svoje ruke i u 35. minuti primakao Cedevitu na 67:71. Uzvratili su Brala i Klarica serijom 0:7 i ponovno odveli svoju momčad na dvoznamenkastu prednost. Novi dašak uzbuđenja donijelo je isključenje trenera Selina koji je burno reagirao na jednu sudačku odluku pa je momčad je do kraja susreta vodio pomoćnik Toni Dijan. Podiglo je to atmosferu u dvorani na Velesajmu pa smo u nekoliko navrata mogli čuti pravu navijačku kulisu u zagrebačkom košarkaškom hangaru. Podsjetnik na brojne seniorske utakmice u Domu sportova. Cedevita je do kraja pokušala sve ne bi li stigla do preokreta, no juniori Zadra su još jednom potvrdili kvalitetu i mirno odbili sve domaće nalete za prvi naslov prvaka nakon 2001. godine. Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Tomislav Mihael Buljan s 30 poena i deset skokova te Duje Brala s 21 košem, dok je Zagrepčane predvodio Vito Kučić s 26 poena.




CEDEVITA J. 75 – ZADAR 86


(15:16, 18:16, 21:31, 21:23)
ZAGREB – Dom košarke Cedevita. 100 gledatelja. Suci: Franko Gracin, Roko Hordov i Teo Miletić.
CEDEVITA J.: Kučić 26, Jelavić 11, Zanki 2, Mršić 14, Bošnjak 12, Damjanić, Rašić 7, Jacović, Kuzmanović, Skelin 3, Strunjak, Fabris. Trener: Anđelko Matov.
ZADAR: Klarica 17, Paponja 2, Brala 21, Dević Obradović 3, Buljan 30, Klarić 3, Horvat 1, Sikirić, Stanović, Matulina 3, Beljan 6. Trener: Marko Selin.