Od bakine recepture do uspješnog OPG-a koji podiže proizvodnju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Priča o mladom poduzetniku Branimiru Čemeljiću i Paškom siru
Proizvodnja sira je zaista ozbiljan posao. Ustajem ujutro u pet sati i tako svaki dan. Radi se zapravo od jutra do sutra, punih šest mjeseci od sredine siječnja do sredine lipnja, sve dok traje mužnja ovaca, kazao je 33-godišnji inženjer agronomije stočarskog smjera Branimir Čemeljić, vlasnik istoimenog OPG-a u Mandrama koje pripadaju Općini Kolan
Velimir BRKIĆ
Branimir Čemeljić ponosno pokazuje svoj sir

Na otoku Pagu, otoku soli, suhozida, čipke, janjetine i sira, Kolan zovu kolijevkom glasovitog Paškog sira koji se izrađuje isključivo iz mlijeka autohtone paške ovce koja jedući posoljeno bilje i ljekovite trave daje mlijeko specifičnog okusa i mirisa.
- Paški sir je jedinstven jer je nastao na prostoru koji je jedinstven, uz buru i mediteransko bilje, kaže Branimir Čemeljić iz Mandra na središnjem dijelu otoka Paga u općini Kolan, 33-godišnji inženjer agronomije stočarskog smjera, vlasnik istoimenog OPG-a koji proizvodi paški sir i skutu.

Dobio 15.000, očekuje još 50.000 eura

Zahvaljujući 15.000 eura koje je dobio na EU natječaju za tip operacije 6.3.1. »Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava« koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede, te vlastitim sredstvima, prije dvije godine uredio je mini siranu i opremio je sa svom potrebom opremom.
- Ovih dana očekujem rezultat natječaja za tip operacije 6.2.1. »Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti«. Visina potpore je 50.000 eura u protuvrijednosti u kunama. U Gajcu na vlastitom zemljištu površine tri hektara izgradio bih turistički objekt s kušaonicom Paškog sira, najavljuje Čemeljić te dodaje kako je Paški sir poznat u Europi i svijetu, nešto najbolje što Hrvatska može dati, proizvod truda i tradicije te zato život u Mandrama ima svoju budućnost.
- Od ranog djetinjstva sam oko ovaca, sira i skute. Za to je zaslužna pokojna baka Ružica. Baka je proizvodila jedinstveni, neodoljivi i nadaleko poznati Paški sir i skutu pa je njezin recept utkan u našu proizvodnju, u naš OPG, govori Čemeljić koji veliku potporu i motivaciju pronalazi u obitelji. Podupiru ga supruga Ivana, magistrica ekonomije s kojom ima dvoje djece te majka Milena, bivša ravnateljica Srednje škola Bartula Kašića Pag, a od oca Roberta je prije dvije godine i preuzeo OPG te na njegovom dugogodišnjem iskustvu s EU potporom oplemenio i povećao proizvodnju.

Deset mjeseci na svježoj travi

- Proizvodnja sira je zaista ozbiljan posao. Ustajem ujutro u pet sati i tako svaki dan. Radi se zapravo od jutra do sutra, punih šest mjeseci od sredine siječnja do sredine lipnja, sve dok traje mužnja ovaca. Puno mi pomaže supruga Ivana, koja uz pomoć moje majke Milene brine i o djeci i o apartmanima kad je ljeto, govori Čemeljić.
Posebnu pažnju, kaže on, posvećuje kvaliteti i tome je sve podređeno. Riječ je o cijelom procesu, od hranjenja ovaca do proizvodnje i dozrijevanja paškog sira.
- Imamo 54 hektara zemljišta na kojem je više livada što nam omogućuje da su ovce sa svježom travom deset mjeseci, dok su tek dva mjeseca na sijenu. Gotovo uvijek su na otvorenom, bura im ne smeta. Umjetnu hranu, samo onjuše i ostave. Neće ništa drugo osim trave i bilja što znatno utječe na kvalitetu sira. Naime, tajna Paškog sira je u mlijeku od kojega je napravljen, ističe Čemeljić.

Janjci se zbog mužnje prodaju mali

Čemeljić ima stado od 80 paških ovaca od kojih proizvodi gotovo 1,5 tona kvalitetnog Paškog sira.
- Povećanjem stada na 100 ovaca planiramo doći od 2 do 2,5 tona sira. To je maksimum, jer ne želimo ići na kvantitetu već isključivo na kvalitetu, naglašava Čemeljić.
Zreli Paški sir ima karakterističan, pikantan okus, svojstven miris, blagu zrnatu strukturu koja se ugodno mrvi i topi u ustima. Kako doznajemo od Čemeljića sir zrije 90 dana.
Za kilogram Paškog sira treba pet litara mlijeka, kaže on, i za dobiti jedan kilogram na težini janje također treba pet litara mlijeka.
- Janjci se ovdje prodaju mali, da bi započeli mužnju ovaca i proizvodnju sira, pojašnjava mladi kolanski OPG-ovac te dodaje kako je napravljeni sir potrebno više puta dnevno ručno okretati.
- Kako bi moja pokojna baka rekla, da pravilno zrije s puno ljubavi. Na Paški sir treba biti ponosan jer se takva kvaliteta ne može pronaći nigdje. Turist želi probati izvornu deliciju kraja u koji dolazi, kaže Čemeljić te ističe kako je zato Paški sir brend, poseban i skup.
- U zriobi mladi paški sir ima 25 posto kale, na 1.000 kilograma »nestane« čak 250 kilograma sira, otkriva Čemeljić te dodaje kako su protekle godine proizvodnju sira započeli 7. siječnja, ove godine 10. siječnja, a sada žele iduće godine proizvodnju započeti prije Božića.

Sir sa zaštićenom oznakom izvornosti

Paški sir OPG-a Branimir Čemeljić ima certifikaciju sa zaštićenom oznakom izvornosti.

- Zaštićena oznaka izvornosti ili skraćeno ZOI, najveća je razina zemljopisne zaštite prehrambenih proizvoda u EU i svijetu. Za razliku od zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, kod oznaka izvornosti, zahtijeva se da se proizvodnja sirovine, prerada i pakiranje proizvoda u cijelosti odvija u naznačenom području, što je u ovom slučaju otok Pag, ističe Čemeljić.

Blagotvorni učinak na zdravlje

Popularnost skute i u nas i u svijetu posljednjih je godina jako narasla. Od takozvanog sirotinjskog sira pretvorila se u mliječni proizvod koji jednako cijene dobri kuhari kao i nutricionisti. Paška skuta je svježi sir kojeg krase svi epiteti izvornosti, tradicije, proizvodnje i okusa kao i Paški sir. Paški sir, ali i skuta ima blagotvorni učinak na zdravlje, a osim toga jako je fina i ljudi je naprosto obožavaju. Skuta je posebno ljekovita za regeneraciju jetre i regulaciju šećera, poručuje Čemeljić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
Njaaaam, njaaaaaam

Monika

Slika korisnika monika
Njaaaam, njaaaaaam

Monika