Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dnevne novine od sutra skuplje za jednu kunu

Autor:

30.07.2008. 22:00
Dnevne novine od sutra skuplje za jednu kunu


Dnevne novine u Hrvatskoj od sutra poskupljuju za jednu kunu, odnosno sa šest na sedam kuna, a uskoro se može očekivati i poskupljenje tjednika i mjesečnika, potvrdio je danas predsjednik Udruge novinskih izdavača (UNI) Marijan Beljan.
“Zbog povećanja cijene distribucije i rasta svih ostalih troškova prinuđeni smo nažalost povući vrlo nepopularan potez i povećati cijenu dnevnog tiska”, kazao je Beljan, podsjetivši da cijena tiska nije rasla od 2001., a da su u međuvremenu svi troškovi znatno porasli.
Beljan tvrdi da niti smanjenje PDV-a na novine s 22 na 10 posto od kolovoza prošle godine nije pomoglo, odnosno da se “istopio” učinak te Vladine mjere, pa su se gotovo svi izdavači našli u “zoni negativnog poslovanja”.
“Procijenili smo da se ovako više ne može i nakon dugo razmišljanja donijeli smo odluku”, kazao je, dodavši kako je na poskupljenje utjecao rast cijena energenata, troškova života, inflacija, zbrinjavanje otpada te troškovi, primjerice povećanje plaća, na koje su se neki izdavači obvezali prema svojim radnicima s početkom iduće godine. Dodao je da se više ne može očekivati ni rast prihoda od oglašivača.
Na upit zašto čitatelji nisu upozoreni na poskupljenje kazao je kako se do zadnjeg trenutka odgađala odluka i pregovaralo s najvećim distributerom novina ‘Tiskom’ o cijeni distribucije.
Pozivajući se na iskustvo iz 2001. kada su novine poskupjele s pet na šest kuna Beljan očekuje da će zbog poskupljenja u prvo vrijeme tiraža dnevnika pasti između 10 i 15 posto, no da će se stanje za dva do tri mjeseca “vratiti u normalu”.
Predsjednik UNI-ja najavio je da će uskoro poskupjeti i tjednici, mjesečnici te periodična izdanja jer su, kako kaže, oni u još gorem položaju od dnevnog tiska.