Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Karadžić ponovio da mu je Holbrooke obećao imunitet

Autor:

30.07.2008. 22:00
Karadžić ponovio da mu je Holbrooke obećao imunitet

Foto: AP



Optuženi ratni zločinac Radovan Karadžić na prvome pojavljivanju u haškoj sudnici ponovio je u četvrtak da su mu Sjedinjene Države svojevremeno obećale imunitet od progona i upozorio sud na “proceduralne neregularnosti” u vezi sa svojim uhićenjem te izrazio bojazan za svoju sigurnost i sumnju u pravednost suđenja.
Karadžić je rekao da strahuje od najavljene brzine suđenja koju je navodno najavio tužilac Serge Brammertz. Sporna mu je, kaže, “najnovija izjava glavnog tužioca koji je obećao veliku brzinu”.
“Brzina je bitna u obračunima revolveraša, a u pravnim pitanjima ona je opasna”, rekao je Karadžić nakon 13 godina bijega i zatražio regularan postupak i htio u vezi s time predati podnesak na četiri stranice, što je sudac Alphonse Orie odbio.
“Ima li on (Brammertz) povlašten položaj kod sudskoga vijeća ili je iza leđa obrane postigao neki dogovor”, pita optuženik za ratne zločine kojemu je, tvrdi, arhitekt Daytonskoga sporazuma Richard Holbrooke svojevremeno obećao imunitet.
Holbrooke to “nije učinio u svoje ime”, nego u ime države, rekao je Karadžić i pojasnio: “Moja je obveza bila da se povučem i ne ometam primjenu Daytonskog sporazuma, da se povučem i iz književnog i svakog drugog života”.
Sudac Alphonse Orie rekao mu je da sud ne zna za nagodbe koje su ponudile određene zemlje, “ali rado bismo znali i imali sve činjenice da možemo u svakom slučaju razmotriti na koji bi način to moglo utjecati na ovo suđenje”.
Karadžić trdi da je sud dobio i pogrešan datum uhićenja. On je, kaže bio uhićen, kako je i njegov beogradski odvjetnik danima prije izručenja tvrdio, ne u ponedjeljak 21. nego u petak 18. srpnja.
Držali su ga “nepoznati civili”, bez zakonske procedure, prava na odvjetnika i telefonski poziv. Držali su ga na nepoznatom mjestu, nije znao gdje je i nije mogao poslati poruku kako ga rodbina i prijatelji ne bi tražili po bolnicama ili mrtvačnicama, rekao je Karadžić.
“Ovo je važno za moju sudbinu i moj pravni položaj jer ne dovodim u pitanje sud, već zašto sam ovdje tek sad, a ne ’96., ’97., ’98., kad sam ozbiljno kanio pojaviti se, ali sam bio u opasnosti da budem likvidiran jer sam sklopio sporazum koji je Holbrooke pokušao ispoštovati”.
Netko je iz State Departmenta, rekao je Karadžić, pokušao isposlovati da se optužnice povuku, “ali je (tadašnji glavni tužilac Južnoafrikanac Richard) Goldstone prijetio ostavkom. Ja sam cijelo vrijeme lovljen s namjerom da budem likvidiran”, tvrdi Karadžić.
Orie mu je predložio da se o u vezi s nepravilnostima tijekom uhićenja obrati sudskome vijeću, a o strahovima u vezi sa sigurnošću “ljudima u pritvoru, da vidi koji je način najučinkovitiji da to spriječite”, rekao mu je Orie.