Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Letonija pogurala Hrvatsku u polufinale

Autor: Šime Ćurko

30.07.2008. 22:00
Letonija pogurala Hrvatsku u polufinale

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako je poražena od Francuske, hrvatska juniorska reprezentacija prošla je u polufinale Europskog prvenstva u košarci. Iako smo u prvom izdanju teksta napisali kako Hrvatska ispada iz natjecanja, presudila je pobjeda Letonije nad Rusijom 79:75. Zatvorio se krug s tri reprezentacije, a budući da smo Letoniju u prvoj utakmici pobijedili 17 razlike, prošli smo u polufinale, gdje nas čeka reprezentacija Grčke.
Nakon tri pobjede u prvom te jedne u drugom krugu, igrači Vladimira Vanjaka poraženi su dvjema posljednjim utakmicama, protiv Rusije i Francuske. Nakon utakmice s Rusijom koja je odlučena u trećoj četvrtini, u kojoj su Rusi napravili prednost koju Hrvatska više nije mogla stići, večeras protiv Francuske prava drama. Francuzi su stalno vodili, a Hrvatska je polagano stizala prednost “pijetlova”. U 34. minuti bilo je 70:60 za Francusku, da bi košem Ramljaka Hrvatska u 37. povela 71:70. U dramatičnoj završnici u kojoj posljednje dvije minute nije postignut koš (konačnih 74:73 za Francusku svijetlilo je na semaforu posljednje dvije minute i četiri sekunde), Radošević i Zubčić za Hrvatsku su promašili čak četiri slobodna bacanja. Posljednja prilika bila je tri sekunde prije kraja kada je Prostran promašio šut za tri.
Hrvatska u Grčkoj ostavlja izuzetno dobar dojam. Tako se prema pisanju službene međumrežne stranice EP-a na FIBA-inom portalu ova generacija hrvatskih igrača svrstava među “nevjerojatno talentirane”. Posebno je istaknuta petorka u kojoj su čak tri Zadranima, igrači Zadra Toni Prostran i Ivan Batur, te Tomislav Zubčić, član Cibone. Uz spomenutu trojicu pohvaljeni su i Sven Smajalgić te Mario Delaš, prvi strijelac EP-a, čijih je nekoliko rečenica i citirano u spomenutom tekstu.
Hrvatska – Francuska 73:74
Hrvatska: Došen, Prostran 22 (3 sk, 5 as), Bilinovac, Smajlagić, Fodor, Ramljak 5, Batur 8 (3 sk), Planinić, Zubčić 15 (7 sk), Radošević 7, Delaš 16, Rikić.