Foto: Zvonko KUCELIN
Kad govorimo o ljubaznosti zadarskih konobara ne mogu generalno reći da je posluga očajna, spora, neljubazna, itd. Sve ovisi o vlasniku kafića i o tome koliko mu je stalo da djelatnici i kompletan inventar budu na zavidnoj razini te tako stvori prepoznatljivi stil svog ugostiteljskog objekta, pojašnjava Anita
Navalom turista u grad povećale su se gužve na ulicama, trgovima, trgovinama i u ugostiteljskim objektima. Tako se u kafićima u zimskim mjesecima na omiljenu jutarnju kavu čeka svega nekoliko minuta, dok se ljeti čekanje produži i do 10 minuta. Zbog velikog prometa u kafićima često pri prvom kontaktu izostane smiješak i ljubazna riječ osoblja.
Obilaskom zadarskih kafića doznali smo što Zadrani i njihovi goste misle o usluzi konobara tijekom ljeta.
Razgovarali smo s mladom Zadrankom Anitom, koja gotovo svakodnevno jutarnju kavu ispija u jednom od zadarskih kafića na Poluotoku.
Prvo cigareta
– Kad govorimo o ljubaznosti zadarskih konobara, ne mogu generalno reći da je posluga očajna, spora, neljubazna, itd. Sve ovisi o vlasniku kafića i o tome koliko mu je stalo da djelatnici i kompletan inventar budu na nekoj razini te tako stvori prepoznatljivi stil svog ugostiteljskog objekta. Primjećujem da postoji nekoliko kafića gdje konobar gosta uvijek dočeka sa srdačnim pozdravom, isto tako ga i otprati. Točno se zna s koje strane konobar poslužuje gosta i stavlja šalice na stol. U takvim kafićima ne može se doživjeti da konobar ostavlja poslužavnik s prljavim šalicama i čašama na stolu uz opravdanje da mora poslužiti susjedni stol pa će onda doći i do nas. Njegova odora je uvijek čista, uredno je počešljan i čistih noktiju, bez ikakvih dobacivanja gostu ili prolazniku kojeg pozdravlja dok poslužuje. Po svemu tome može se zaključiti da ništa nije prepušteno slučaju, već se ulaže u djelatnike. Problem neuslužnosti zadarskih konobara vidim, prije svega, u tome što nema dovoljan broj školovanih konobara, mišljenja je Anita.
Kao i u svim ostalim poslovima, dodaje ona, tako i u konobarstvu postoje ljudi koji su rođeni za taj posao i žele se konstantno usavršavati, ali ima i onih kojima bi bilo bolje da na Zavodu za zapošljavanje potraže neki drugi posao.
– Danas svatko može biti konobar. Ako ne nađeš nikakav sezonski posao, uvijek ostaje mogućnost rada u jednom od kafića. No, dolaskom turističke sezone i povećanjem broja gostiju u ugostiteljskim objektima potrebno je zaposliti i veći broj konobara koji će svoj posao obavljati dostojanstveno, pojašnjava Anita.
Rad konobara prokomentirala je i grupa slovenskih gostiju koji su primijetili da unatoč velikoj gužvi osoblje kafića ima vremena za druženje na šanku, a bilo je i situacija da konobarica u miru čeka da popuši cigaretu pa tek onda dođe naplatiti račun.
Zadar ne zaostaje
Među sugovornicima koji su htjeli progovoriti o usluzi zadarskih konobara bila je i Monika, koja dio godine zbog poslovnih obveza provede putujući svijetom te je usporedila zadarsko osoblje kafića s onima u drugim dijelovima svijeta.
– Uspoređujući domaću i inozemnu poslugu mogu reći da Zadar baš i ne zaostaje. Uvijek će biti kafića u kojima je konobaru “ispod časti” doći i kako već pristoji poslužiti gosta te će iskoristiti priliku i “upucavati se” gošćama. Posljednjih godina u Zadru je otvoreno nekoliko izvrsnih restorana, koji su zbog gastronomske ponude, interijera i posluge vrlo brzo došli na dobar glas. No, isto tako postoje restorani u kojima konobar nakon jela prilazi stolu gurajući nos u tanjur i pita “A, je l’ bilo dobro? Jeste se naili?” Imala sam prilike od roditelja čuti da je zadarska škola konobara na Boriku nekad bila respektabilna i školovala kadar koji je radio u najboljim europskim restoranima, pripovijeda Monika. Putujući svijetom imala je priliku upoznati gastronomsku ponudu mnogih zemalja, a osobito je se dojmio Tunis.
– Hrana, hoteli, posluga sve je na razini, bez pogreške. Važno je napomenuti da svi restorani i hoteli imaju dovoljan broj konobara tako da imaju vremena pozabaviti se gostom. Upravo zato mi je i ostalo u sjećanju da je posluga uvijek prilazila srdačno i nenametljivo. Slična situacija s poslugom je i na Tajlandu. Francuski konobari su poprilično prepotentni, ali i vrhunski uvježbani stoga će izvrsno odraditi svoj zadatak. Talijanskim konobarima baš i nije toliko stalo da gostu iskažu poštovanje, već je sve svedeno na rutinu. Engleski konobari pak su, kao što je i cijela nacija, hladni i distancirani, ističe Monika. Po njenom mišljenju, ocjena kvalitete usluge konobara ovisi i o gostu, točnije voli li da posluga ima manire europskih konobara, što znači distanciranost, ili da mu pristupi srdačno kao dobrom prijatelju.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
PRETRAGA DOMA
UHIĆEN 42-GODIŠNJAK Pretragom doma na zadarskom području pronađen ecstasy, šprice, MDMA, digitalna vaga…
Hrvatska
LAKO ZAPALJIVI MATERIJALI
U Rimčevom kampusu izbio požar, zapalile se baterije: “Došlo je do manjeg toplinskog incidenta”
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Hrvatska
HRVATSKI PREMIJER
Plenković: “Oporba je poražena, a Grbin je trebao dati ostavku. Korumpirani su, zato žele porobiti institucije”
Zadar
GUŽVE
Prometne gužve u Zadru frustriraju pojedince: ‘Nekad iz škole idem 15 minuta kroz raskrižje…’
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Županija
obavijest hep-a