Usluga konobara na razini
Poruka greške
Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Navalom turista u grad povećale su se gužve na ulicama, trgovima, trgovinama i u ugostiteljskim objektima. Tako se u kafićima u zimskim mjesecima na omiljenu jutarnju kavu čeka svega nekoliko minuta, dok se ljeti čekanje produži i do 10 minuta. Zbog velikog prometa u kafićima često pri prvom kontaktu izostane smiješak i ljubazna riječ osoblja.
Obilaskom zadarskih kafića doznali smo što Zadrani i njihovi goste misle o usluzi konobara tijekom ljeta.
Razgovarali smo s mladom Zadrankom Anitom, koja gotovo svakodnevno jutarnju kavu ispija u jednom od zadarskih kafića na Poluotoku.
Prvo cigareta
- Kad govorimo o ljubaznosti zadarskih konobara, ne mogu generalno reći da je posluga očajna, spora, neljubazna, itd. Sve ovisi o vlasniku kafića i o tome koliko mu je stalo da djelatnici i kompletan inventar budu na nekoj razini te tako stvori prepoznatljivi stil svog ugostiteljskog objekta. Primjećujem da postoji nekoliko kafića gdje konobar gosta uvijek dočeka sa srdačnim pozdravom, isto tako ga i otprati. Točno se zna s koje strane konobar poslužuje gosta i stavlja šalice na stol. U takvim kafićima ne može se doživjeti da konobar ostavlja poslužavnik s prljavim šalicama i čašama na stolu uz opravdanje da mora poslužiti susjedni stol pa će onda doći i do nas. Njegova odora je uvijek čista, uredno je počešljan i čistih noktiju, bez ikakvih dobacivanja gostu ili prolazniku kojeg pozdravlja dok poslužuje. Po svemu tome može se zaključiti da ništa nije prepušteno slučaju, već se ulaže u djelatnike. Problem neuslužnosti zadarskih konobara vidim, prije svega, u tome što nema dovoljan broj školovanih konobara, mišljenja je Anita.
Kao i u svim ostalim poslovima, dodaje ona, tako i u konobarstvu postoje ljudi koji su rođeni za taj posao i žele se konstantno usavršavati, ali ima i onih kojima bi bilo bolje da na Zavodu za zapošljavanje potraže neki drugi posao.
- Danas svatko može biti konobar. Ako ne nađeš nikakav sezonski posao, uvijek ostaje mogućnost rada u jednom od kafića. No, dolaskom turističke sezone i povećanjem broja gostiju u ugostiteljskim objektima potrebno je zaposliti i veći broj konobara koji će svoj posao obavljati dostojanstveno, pojašnjava Anita.
Rad konobara prokomentirala je i grupa slovenskih gostiju koji su primijetili da unatoč velikoj gužvi osoblje kafića ima vremena za druženje na šanku, a bilo je i situacija da konobarica u miru čeka da popuši cigaretu pa tek onda dođe naplatiti račun.
Zadar ne zaostaje
Među sugovornicima koji su htjeli progovoriti o usluzi zadarskih konobara bila je i Monika, koja dio godine zbog poslovnih obveza provede putujući svijetom te je usporedila zadarsko osoblje kafića s onima u drugim dijelovima svijeta.
- Uspoređujući domaću i inozemnu poslugu mogu reći da Zadar baš i ne zaostaje. Uvijek će biti kafića u kojima je konobaru "ispod časti" doći i kako već pristoji poslužiti gosta te će iskoristiti priliku i "upucavati se" gošćama. Posljednjih godina u Zadru je otvoreno nekoliko izvrsnih restorana, koji su zbog gastronomske ponude, interijera i posluge vrlo brzo došli na dobar glas. No, isto tako postoje restorani u kojima konobar nakon jela prilazi stolu gurajući nos u tanjur i pita "A, je l' bilo dobro? Jeste se naili?" Imala sam prilike od roditelja čuti da je zadarska škola konobara na Boriku nekad bila respektabilna i školovala kadar koji je radio u najboljim europskim restoranima, pripovijeda Monika. Putujući svijetom imala je priliku upoznati gastronomsku ponudu mnogih zemalja, a osobito je se dojmio Tunis.
- Hrana, hoteli, posluga sve je na razini, bez pogreške. Važno je napomenuti da svi restorani i hoteli imaju dovoljan broj konobara tako da imaju vremena pozabaviti se gostom. Upravo zato mi je i ostalo u sjećanju da je posluga uvijek prilazila srdačno i nenametljivo. Slična situacija s poslugom je i na Tajlandu. Francuski konobari su poprilično prepotentni, ali i vrhunski uvježbani stoga će izvrsno odraditi svoj zadatak. Talijanskim konobarima baš i nije toliko stalo da gostu iskažu poštovanje, već je sve svedeno na rutinu. Engleski konobari pak su, kao što je i cijela nacija, hladni i distancirani, ističe Monika. Po njenom mišljenju, ocjena kvalitete usluge konobara ovisi i o gostu, točnije voli li da posluga ima manire europskih konobara, što znači distanciranost, ili da mu pristupi srdačno kao dobrom prijatelju.
- Prijavite se ili registrirajte za slanje komentara
- 202 čitanja
Europsko vijeće podržalo Hrvatsku: Uvodimo euro 1. siječnja 2023.
Grlić Radman uzvratio na Milanovićeve uvrede: 'On visi po seoskim birtijama'
Saborsko izaslanstvo obilježilo Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve
Kad prođe sezona veći broj ljudi završit će u Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi