Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“GLAZBA ZA PRIJATELJE”

Autor: Goran Bujić

30.07.2009. 22:00
“GLAZBA ZA PRIJATELJE”

Foto: Josip PEDIŠIĆ



U predzadnjem koncertu službenog dijela ovogodišnjih Glazbenih večeri u sv. Donatu u istoimenoj je crkvi održan koncert pod nazivom “Glazba za prijatelje”. nastupili su Monika Leskovar (violončelo), Mate Bekavac (klarinet) i Rita Kinka (klavir). Izvođena du djela M. Brucha, L. van Beethovena i C. Fruhlinga. Hrvatska violončelistica Monika LESKOVAR dugi je niz godina prisutna na svjetskim koncertnim pozornicama. Poslijediplomski studij završila je u berlinskoj klasi znamenitog koncertanta i pedagoga Davida Geringasa, te postala njegov asistent na berlinskoj glazbenoj akademiji Hanns Eisler. Tijekom osmogodišnjeg školovanja u Njemačkoj bila je pobjednicom na nekoliko uglednih svjetskih čelističkih natjecanja. Mnoštvu recitala i solističkih nastupa uz glasovite orkestre Monika je pridodala i niz uz nekoliko najvećih glazbenika našega doba kao što su Giovanni Sollima, Krzysztof Penderecki, Sofia Gubaidulina, Gidon Kremer, Julian Rachlin, Boris Berezovski, Richard Hyung-ki Joe… Česti je gost Zagrebačke filharmonije, s kojom je među ostalima nastupila pod dirigentskim vodstvom sada već svjetski uglednog Kazushija Onoa i Valerija Gergijeva. Premda je svoja najdraža priznanja i nagrade primila iz ruku danas već preminulih legendarnih guslača Yehudija Menuhina i Mstislava Rostropoviča, Monika ističe da joj je najveće priznanje napuljsko violončelo Vincenzo Postiglione iz 1884. godine, koje su joj priskrbili Grad Zagreb i Zagrebačka filharmonija.
Mate BEKAVAC klarinet je počeo učiti s 9 godina u Ljubljani i Mariboru. Studij je započeo na MHS Graz, a naslov magistra stekao na salzburškom Mozarteumu. Usavršava se na prestižnom Julliardu u New Yorku te jednako renomiranom CNSM u Parizu. Bekavčevi profesori uključuju neka od najvećih imena u svijetu klarineta: Bela Kovács, Alois Brandhofer, Charles Neidich i Michel Arrigoun. Za visoke umjetničke domete postignute na studiju u Salzburgu dodijeljena mu je počasna nagrada austrijskoga ministra za znanost i umjetnost (tzv. Würdigungpreis). Bekavac je dobitnik prvih nagrada na natjecanjima u Lisabonu (1994), Sevilli (1995), Beogradu (1997); finalist je natjecanja u New Yorku (1994) te eurovizijskog natjecanja u Varšavi iste godine. Za glazbeni arhiv Slovenskog Radija snimio je neka od glavnih djela literature za klarinet. U veljači godine 2004. postaje laureatom Prešernove zaklade.
Pijanistica Rita KINKA prva je dobitnica godišnje nagrade Europskog parlamenta, nagrade za ženu Europe (Prix Femmes d’Europe) za najboljeg izvođača ozbiljne glazbe 1991. godine. Kinka je nosilac i niza jugoslavenskih nagrada i priznanja. Od rodne Subotice, preko školovanja u Novom Sadu te Beogradu putem stipendije Gina Baucher koja joj je dodijeljena u Brussellexu 1987. kao „najperspektivnijem mladom umjetniku”, usavršavala se na Julliard School of Music u New Yorku, uz klasi Györgya Sandora. U svojoj je karijeri održala oko šest stotina recitala i nastupala kao solista sa orkestrima u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Tajvanu, Izraelu, Kanadi i Australiji.
Na kraju, recimo još da je preostao koncert za ponedjeljak, 3. kolovoza, kada će u Donatu svirati Zadarski komorni orkestar, i to “Glazbene posvete” J. Haydnu, P. I. Čajkovskom i W. A. Mozartu. Dirigent je Ivan Repušić, a uz Matu Bekavca nastupit će i poznati mladi violončelist Luka Šulić.