Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedina želja – lijepo vrijeme

Autor: Matej Lordanić

30.07.2009. 22:00
Jedina želja – lijepo vrijeme


Tradicionalni plivački maraton Preko – Zadar došao je do svoga 37. izdanja. Kao i svake godine do sada, organizator PK Zadar ulaže napore da sve protekne u najboljem redu. Tomislav Fabijan, tajnik kluba, u razgovoru nam je kazao da sve ide po planu.
– Pripreme za maraton su protekle u najboljem redu, možemo reći da je za sada sve kao i uobičajeno. Zaprimili smo 92 prijave, a među prijavljenima su prošlogodišnji apsolutni pobjednik Tomislav Soldo i najbolja u ženskoj kategoriji Tina Levačić. Očekivali smo ovoliki broj prijava i sve ide prema očekivanjima. Samo se nadamo da će nas i vrijeme poslužiti. Prognoze govore da će bura do početka maratona pasti, što nam odgovara – kaže Fabijan. Plivači će u 8.45 biti u moru i pripremiti se za start koji je planiran za 9 sati iz Preka. Oni najbrži bi na bazenu na Kolovarama trebali biti nešto prije 10 sati.
– Start maratona je u 9 sati u Preku, a najbržim plivačima treba nešto manje od sat vremena do Zadra. No, sve će ovisiti o vremenskim uvjetima, hoće li biti vjetra, hoće li more biti mirno… Najčešće su prvi plivači na bazenu za 58-59 minuta.
Na Kolovarima će biti organiziran već dobro poznati i uhodani program.
– U 12 sati je dodjela priznanja i proglašenje pobjednika po kategorijama. Plivači se natječu u ukupno 14 kategorija, sedam muških i sedam ženskih, razvrstanih po starosti. To znači da su najmlađi u kategoriji do 15 godina, zatim do 19 pa od 20-29, od 30-39, od 40-49, od 50-59, a oni najstariji su u kategoriji preko 60 godina.
Prijavljen je lanjski pobjednik Soldo, ali prošle godine nije bilo Stjepana Ptičara koji drži rekord maratona. Hoće li on ove godine nastupiti?
– Ne, nismo zaprimili Ptičarovu prijavu. Kad je riječ o natjecateljima nemam točne podatke, ali sigurno ih je 70 posto iz Zadra. Oni su većinom članovi plivačkih klubova i klubova daljinskog plivanja, ali ima, naravno, i rekreativaca. U ovom trenutku imamo samo prijavnu listu. Startna lista će biti poznata tek na startu u Preku.


Fabijan: Maraton je postao jednoličan


Fabijan se osvrnuo i na budućnost maratona koji je, kaže, dijelom i ograničen prošlošću.
– Možda je maraton postao malo jednoličan, svake godine je sve isto. Sve se svodi na 37-godišnju tradiciju preplivavanja Zadarskog kanala. Da ne bi sve bilo isto, trebalo bi nešto i promijeniti. No, mi za to nemamo snage ni mogućnosti. Kada bismo promijenili smjer i počeli plivati uz obalu, prekinuli bismo dugogodišnju tradiciju. Situacija je nezavidna. Održavamo i poštujemo traciciju i nekakvu razinu kvalitete. Malo je problematično što se preplivava kanal koji za vrijeme utrke nije zatvoren. To nam stvara određene poteškoće. No, stavljamo veliki naglasak na sigurnost plivača koja je najvažnija. U tome nam pomaže Lučka kapetanija, Pomorska policija i naši suorganizatori.