Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Već pet godina bez struje i vode

Autor: Julijana Bačić

30.07.2009. 22:00
Već pet godina bez struje i vode

Foto: Adam VIDAS



Već pet godina nemam struju, a sada kad će cijelo mjesto dobiti vodu, meni i još dvojici mještana neće se kopati kanali za vodovodne cijevi te nećemo ni dobiti vodu. Žalosno je između svega ostalog i što mi je kao objašnjenje navedeno da se vodovodna mreža postavlja prema nacrtima iz vremena Austro-ugarske, kada naravno moja kuća kao i većina svih ostalih kuća u mjestu, uopće nije postojala, kazao je Zekanović
Hrvatski branitelj iz Dračevca Ninskog, Dušan Zekanović već pet godina zajedno sa svojom obitelji živi bez električne energije i vode. Budući da je u Dračevcu Ninskom izgradnja vodovodne mreže u tijeku, to što Zekanović nema vodu i nije toliko neobično. Međutim, problem je u tome što Zekanović nema ni struju, a što ni vodu, kako stvari stoje, najvjerojatnije neće dobiti. Naime, u Dračevcu Ninskom kopanje kanala za vodovodne cijevi već je pri kraju, a do Zekanovićeve kuće još uvijek nisu došli niti će, kako očekuje, uopće doći. Nakon izgradnje magistralnog vodovoda, u Dračevcu je započela izgradnja mjesne vodovodne mreže u dužini od 4,5 kilometara. Investicija je vrijedna 3.000.000 kuna, a u potpunosti je financira Općina Poličnik. Radove izvodi Vodoinstalacija d.o.o. Zadar, dok nadzor vrši Gin company Zadar. Projekt je izradio “Donat” Zadar u vrijednosti od 120.000 kuna. Ovim se projektom želi u potpunosti riješiti jedan od najvećih problema u općini Poličnik – problem vodoopskrbe.
Bez vode zbog sukoba s Lončarom?
Međutim, problem s vodom trebao bi biti riješen za veliku većinu, ali ipak ne i za sve. Ipak, Dušan Zekanović ne nada se da će vodovodna mreža obuhvatiti i njegovu kuću.
– Već pet godina nemam struju, a sada kad će cijelo mjesto dobiti vodu, meni i još dvojici mještana neće se kopati kanali za vodovodne cijevi te nećemo ni dobiti vodu. Žalosno je između svega ostalog i to što mi je kao objašnjenje navedeno da se vodovodna mreža postavlja prema nacrtima iz vremena Austro-ugarske, kada naravno moja kuća kao i većina svih ostalih kuća u mjestu, uopće nije postojala, kazao je Zekanović dodavši kako razlog zbog kojeg mu se ne kopaju kanali za vodovod vidi u privatnom sukobu s načelnikom općine Poličnik, Davorom Lončarom.
– Nakon što sam saznao da vodovodna mreža neće obuhvatiti i moju kuću, otišao sam kod Davora Lončara kako bi od njega dobio objašnjenje zašto neću dobiti vodu. Na upit zašto neću dobiti vodu te u čemu je problem, Lončar me je optužio da sam govorio protiv njega, ali ja zaista nikad nisam ništa loše ni rekao, a ni pomislio protiv tog čovjeka. O njemu sam promijenio mišljenje tek nakon što me optužio da ga klevećem. Nakon toga ponovno sam ga pitao kad će mi se kopati kanali za vodovod, rekao mi je da će se kanali kopati za sve, pa i za mene, ali da meni to neće raditi izvođač radova, već da će se raditi s općinskom kombinirkom. Žalosno je da netko zloupotrebljava svoj položaj na takav način kao Lončar, kazao je Zekanović. Nakon posjete Lončaru, Zekanovića je, kako ističe, posjetio komunalni redar Šime Zrilić koji je nastojao smiriti situaciju između njega i Lončara te mu je obećao da će dobiti vodu. Zekanović se tome, ipak ne nada jer su radovi već pri kraju, a njegovu su kuću, kako kaže, zaobišli u širokom luku. Za pomoć se obratio i predsjedniku Mjesnog odbora Dračevca Ninskog, Mariju Bevandi.
– Obraćao sam se Bevandi, ali on mi je rekao da mi ne može pomoći. Od vode za mene i moju obitelj neće biti ništa. Ja imam troje djece, suprugu i slijepog oca, živimo bez struje, a sada kad će svi ostali dobiti vodu, mi je nećemo dobiti. Apsurdno je i da glavni vod kroz selo vodi preko starih kuća i štala. Nekome je valjda u interesu da se to tako radi. Mojih troje djece na jesen će krenuti u školu, ja im neću imati novca platiti knjige, budući da bi me udžbenici koštali 1.000 eura, a knjige od prošle školske godine smo kao i svi ostali vratili u školu, umjesto da su djeca međusobno jedno drugom dali knjige, kazao je Zekanović.
Janjcima se plaća sve
Dušan Zekanović bio je jedan od petorice mještana Dračevca Ninskog koji su prvi kao hrvatski dragovoljci krenuli u Domovinski rat.
– Borio sam se za domovinu i nije mi žao zbog toga, jer sam činio to iz ljubavi. Žao mi je jedino što sada ne mogu ostvariti niti najminimalnija prava. Srbi u Hrvatskoj imaju više prava i povlastica od mene i moje obitelji. Kod nas se janjcima sve plaća. Ispečeš vlastodršcima janje ili više njih i dobit ćeš što god hoćeš, ističe Zekanović. Osim s vodom, Zekanović ima problema i s električnom energijom, a komplikacija je imao i s pravljenjem obiteljske grobnice. Nakon što je počeo raditi grobnicu, neko vrijeme mu je bila zabranjena gradnja. Tek naknadno dobio je odobrenje za nastavak gradnje.
– Ne znam što sam ja nekom napravio, iza svega što sam rekao i učinio uvijek ću stajati. Ne mislim da je Davor Lončar loš čovjek, ali mislim da je za moj slučaj Općina trebala imati više razumijvanja, kazao je Zekanović.
O Zekanovićevom slučaju te njegovim predviđanjima da neće dobiti vodu, obratili smo se načelniku Općine Poličnik Davoru Lončaru, koji je otklonio svaku sumnju da će bilo tko iz općine Poličnik ostati bez vode.
– Nitko u općini Poličnik neće ostati bez vode, svima će se kopati kanali za vodovodne cijevi pa tako i Zekanoviću. Na osnovni projekt za izgradnju vodovodnog sustava, mi smo raspisali javni natječaj za doprojektiranje izgradnje vodovodnog sustava, a na taj način obuhvatit će se još dodatnih 1.100 metara na kojima će se također paraleleno s osnovnim projektom kopati kanali za vodovod te će biti postavljene cijevi. Ja jamčim da će svi dobiti vodu. Po osnovnom projektu ostalo je još malo posla, ali radovi za ovih dopunskih 25 posto koje smo dodali na osnovni projekt neće stati, već izvođač radova odmah nastavlja dalje, kazao je Lončar dodavši kako su prilikom izgradnje vodovodne mreže, naišli na probleme oko priključaka za vodu, jer gotovo polovina domaćinstava neće moći dobiti priključak za vodu, jer su kuće izgrađene nakon 1968. godine i nemaju građevinsku dozvolu. Ovakav problem ima i Dušan Zekanović, čija kuća, kao i mnoge druge, nema građevinsku dozvolu.
Između Zekanovića i vode stao zakon
Zbog ovih propisa nemoćna je Općina Poličnik, zadarski Vodovod, a Zadarska županija uputila je službeni zahtjev Uredu za zakonodavstvo da se izmijeni sporni članak 34. Zakona o komunalnom gospodarstvu, kojim je regulirano da se građevine izgrađene bez potrebnih akata (lokacijska i građevinska dozvola) ne smiju priključiti na komunalnu infrastrukturu, a za ishođenje potrebnih dozvola svaki vlasnik stambenog objekta trebao bi potrošiti između 70 i 100 tisuća kuna.
– Ja bih bio najsretniji da se svakome može priključiti voda bez obzira na građevinsku dozvolu, jer mislim da svakom treba omogućiti da dobije vodu, a ne da u 21. stoljeću netko ne može dobiti vodu, iako mu vodovodne cijevi prolaze metar od kuće. Zakon nažalost to ne dozvoljava, ali nadam se da će se pristupiti izmjenama zakona te da će i taj problem biti riješen, kazao je Lončar. Na upit može li pomoći Zekanoviću oko problema s električnom energijom, Lončar odgovara kako je spreman pomoći svakom tko zatraži pomoć.
– Općina Poličnik uvijek je bila spremna pomagati svakome tko nam se ikad obratio za pomoć pa smo tako spremni pomoći i Zekanoviću oko priključenja električne energije, koje ima vjerojatno zato jer nema građevinsku dozvolu pa samim tim ne može dobiti priključak. Unatoč tome, spremni smo Zekanoviću izaći u susret te ga ovim putem pozivam da slobodno dođe u Općinu Poličnik s konkretnim problemom, jer nitko ne može umjesto njega ići u katastar, Elektru ili gdje već treba ići kako bi se saznalo kako riješiti postojeće probleme. Mi smo mu spremni izaći u susret, jer i inače rješevamo slučajeve poput njegovog, kazao je Lončar dodavši kako je jednom prilikom nudio Zekanoviću da izradi program za uzgoj krupne stoke, za koji bi dobio subvenciju. Zekanović je, kako ističe Lončar, isprva bio zainteresiran za to, ali je od tog projekta odustao te s nikakvom povratnom informacijom više nije dolazio u Općinu. Lončar ističe kako ga je Zekanović posjetio u njegovom uredu oko problema s vodom, ali demantira da je ikakve privatne razloge iznosio kao razloge zbog kojih Zekanović ne može dobiti vodu.
– Zekanovićevo pravo je da govori što želi, kada me posjetio rekao sam mu da će biti naknadno uvršten u projekt, jer njegovog stambenog objekta nema u katasratskim podlogama po kojima se vodovodna mreža radi. Ja nisam ni u jednom trenutku povisio ton na njega, dapače, spreman sam mu pomoći, to je moja dužnost kao načelnika, te on može slobodno doći i tražiti što mu pripada i na što ima pravo, zaključio je Lončar.