Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Branimir Glavaš mora u zatvor na osam godina

30.07.2010. 22:00
Branimir Glavaš mora u zatvor na osam godina


Saborskom zastupniku Glavašu kazna za ratni zločin skraćena je za dvije godine i morat će je odslužiti, makar u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući Sporazumu o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima


Vrhovni sud za dvije je godine umanjio kaznu Branimiru Glavašu, pa će taj saborski zastupnik umjesto deset godina, na koliko ga je nepravomoćno kaznio Županijski sud u Zagrebu, morati izdržati osam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Budući da je osuđen na više od pet godina zatvora, Glavaš će morati odmah u zatvor, a zahvaljujući Sporazumu o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima – zatvor ga čeka i u Bosni i Hercegovini, u koju je pobjegao nakon prve presude.
Može birati: zatvor u Hrvatskoj ili BiH
Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak potvrdio je jučer da će vlasti BiH provesti izvršenje sudske kazne nad Glavašem.
– Ako nadležni sud u Hrvatskoj putem ministarstva pravosuđa uputi zahtjev našem ministarstvu, mi ćemo dostaviti zahtjev nadležnome sudu na dalje postupanje gdje boravi osoba o kojoj se radi, rekao je Čolak za Hinu. Nadležni sud, najvjerojatnije županijski sud u Širokom Brijegu, bi pristupio proceduri priznavanja sudske presude. Glavaš u tome slučaju, kaže Čolak, može birati hoće li kaznu izdržavati u hrvatskom ili bosanskohercegovačkom zatvoru.
Kazne su umanjene i ostalim osuđenicima iz procesa za likvidacije osječkih Srba – Ivici Krnjaku (s osam na sedam godina), Gordani Getoš Magdić (sedam na šest), Dinu Kontiću (s pet na tri i pol), Tihimiru Valentiću (s pet na četiri i pol) i Zdravku Dragiću (s pet na tri i pol).
Glavašu i ostalima uzeto je u obzir što od 1991. godine do danas nisu počinili druga kaznena djela, pa su likvidacije osječkih Srba okarakterizirane kao “situacijski delikt, specifičan za ratno stanje”.
Zločini u Vukovaru – olakotna okolnost
Sud je ustanovio da je veći dio zločina počinjen nakon pada Vukovara i strahovitih zločina koji su se tamo dogodili.
– Dokazi koji terete optuženog Branimira Glavaša takve su kvalitete, snage i međusobne povezanosti, da predloženi dokazi koji se sad ponavljaju u žalbi, ne mogu dovesti u pitanje pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja od strane županijskog suda, naveo je Vrhovni sud obrazlažući zašto ne smatra važnim 40 svjedoka čije je ispitivanje odbio provesti županijski sud.
Vrhovni sud je utvrdio da je Glavaš znao za dovođenje i zlostavljanje civilnih osoba u zloglasnim garažama i da je imao efektivnu zapovjednu moć nad tzv. zaštitnom četom. Iskaz Gordane Getoš Magdić Vrhovni sud smatra pouzdanim i jasnim dokazom za utvrđivanje Glavaševe odgovornosti. Odbačen je argument obrane da je ona u policiji i pred istražnim sucem ispitana nezakonito.
– O stvarnoj političkoj i vojnoj moći Branimira Glavaša svjedoči i činjenica da je tobožnji atentator Čedomir Vučković, a u suštini nevina žrtva ratnog zločina, navodno krenuo usmrtiti upravo optuženog Glavaša, konstatirao je Vrhovni sud.
U vezi iskaza političara Vladimira Šeksa, Zlatka Kramarića i ostalih koji su tad igrali neku ulogu u Slavoniji, a nisu optuživali Glavaša, Vrhovni sud je ocijenio da oni nisu morali znati za zločine, jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti. Na koncu, Vrhovni sud je utvrdio da Glavaš nije počinio dva kaznena djela ratnog zločina u odvojenim predmetima “garaža” i “selotejp”, već je zaključio da se radi o tzv. produljenom kaznenom djelu.


 GLAVAŠ: USTRAJAT ĆU U DOKAZIVANJU NEVINOSTI




Nakon što smo jučer nešto prije 14 sati obavjestili Branimira Glavaša da je Vrhovni sud na svojoj web stranici objavio odluku povodom njegove žalbe, Glavaš je zamolio za predah kako bi pročitao taj dokument. Nakon sat vremena imao je spremnu izjavu koju nam je pročitao krajnje smirenim glasom.
– Nisam kriv. Osudili su nevinog čovjeka. Radi se o političkoj, kompromisnoj odluci Vrhovnog suda. Ako su suci Vrhovnog suda nedvojbeno utvrdili moju krivnju za brutalne zločine nad civilima u vrijeme Domovinskog rata, onda su mi trebali odrediti maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Ustrajat ću u dokazivanju svoje nevinosti, kazao je Glavaš najavljujući za ponedjeljak konferenciju za novinare na kojoj će “progovoriti i o nepoznatim detaljima u vezi s političkim, policijskim i sudskim progonom”.
– Progovorit ću i o detaljima ovih zločina koji su javnosti dosad bili nepoznanica, a koji nisu zanimali ni policiju ni Državno odvjetništvo ni sud. Štoviše, te su ih institucije čak i skrivale”, rekao nam je Glavaš.                       D. C.