Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iznad Petrčana niče 37 hektara vinograda

30.07.2010. 22:00
Iznad Petrčana niče 37 hektara vinograda


Mislimo da je ovo jedna od najboljih lokacija u sjevernoj Dalmaciji za sadnju vinograda. Ovdje planiramo posaditi autohtone sorte – plavac mali, pošip i crljenac. Plavac mali kao sortu prvi put uvodimo u našu županiju. On je, naime, uvršten u preporučene i dopuštene sorte za zadarsko vinogorje, kažu vinogradari Dean Crnošija i Zoran Pantalon
Ispod mjesnoga groblja u Petrčanima pokraj Zadra na predjelu Glavice ove je godine započeto s ambicioznim planom sadnje 37 hektara vinograda s visokokvalitetnim kultivarima. Projekt nose Zoran Pantalon i njegova tvrtka “Kraljevski vinogradi” te Dean Crnošija s tvrtkom “Grgur Vinski”.
U planu i podrum
Uređenje i sadnju vinograda započeli su krčenjem šume i makije kako bi na tom mjestu, na kraju cijelog projekta, mogli posaditi gotovo 300.000 sadnica vinovih loza. U prvoj fazi projekta planiraju sadnju vinove loze, a u drugoj namjeravaju izgraditi vinski podrum u kojem bi proizvodili vino.
– Ovo zemljište je uknjiženo kao crkveno, a ženski samostan svete Marije iz Zadra dao nam ga je u dugogodišnju koncesiju na 39 godina. Osim ovog zemljišta imamo i jednu parcelu kod Zatona gdje također čistimo zemljište od 15 hektara i pripremamo ga za sadnju vinove loze, kažu Zoran Pantalon i Dean Crnošija. Dodali su kako su prije šest godina oni i još nekolicina partnera došli na ideju ulaganja u vlastiti vinograd i proizvodnju vina. Od začetka ideje do početka realizacije prošlo je neko vrijeme jer su morali naći zemljište koje je pogodno za sadnju vinove loze. Kad su naišli na zemljište na kojem trenutačno sade, znali su da bi to moglo biti upravo ono što su tražili.
– Ovaj teren na kojem sadimo lozu je na savršenom položaju. Naime, teren je na padini, orijentiran je jugozapadno, padina je otvorena prema moru, a zaštićena je od bure. Mislimo da je ovo jedna od najboljih lokacija u sjevernoj Dalmaciji za sadnju vinograda. Ovdje planiramo posaditi autohtone sorte – plavac mali, pošip i crljenac. Plavac mali kao sortu prvi put uvodimo u našu županiju. On je, naime, uvršten u preporučene i dopuštene sorte za zadarsko vinogorje. U Zatonu planiramo posaditi merlot, cabernet sauvignon i syrah, objasnio je Dean Crnošija, inače po struci diplomirani inženjer agronomije.
Do sada su na uređenim parcelama posadili oko 40.000 mladica vinove loze koje su sadili u uskim redovima, po francuskom sustavu sadnje, pa je tako na jednom hektaru zemlje posađeno oko 8.000 sadnica. Posadili su niskouzgojne oblike, koji će doseći maksimalnu visinu od 1,30 metara, a koje će kasnije moći obrađivati posebnim strojevima. Tijekom rada na ovom složenom projektu pomogao im je Agronomski fakultet iz Zagreba, Goran Zdunić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split te vinski znalac Zlatan Plenković.
Za tri godine znatniji urod
No prije sadnje vinove loze prvo su morali cijeli teren očistiti i pripremiti za sadnju. Tu su glavnu ulogu imali teški strojevi koji su postojeće raslinje skinuli, potom su morali svu zemlju prekopati na metar dubine i rashladiti je, freze za kamen su razmrvile i usitnile kamen, a potom je zemlja još nekoliko puta prekopana. Sve je ovo bilo potrebno kako bi se osiguralo da je kršna zemlja spremna primiti mladice vinove loze, i kako bi se one što bolje primile. Jedan dio terena je posađen, a na drugom tek kreću s krčenjem. Osim raščišćavanja terena i sadnje loze Pantalon i Crnošija se moraju pobrinuti i za navodnjavanje. Odlučili su se za sustav kap po kap, ali moraju se pobrinuti odakle će dobijati vodu, a planiraju napraviti i akumulacijsko jezero.
– Za tri godine očekujemo prvi znatniji rod, a pravi, kvalitetni urod bi trebao biti za pet ili šest godina. Ovo je dugoročna investicija u kojoj je povrat sredstava polagan. Ipak, s obzirom na poziciju vinograda i kvalitetu sorti smatramo da će ovaj projekt uspjeti, objasnio je Pantalon. Dodao je da će za nekoliko godina dobiti vino pa će vidjeti rezultate svoga truda. O imenu vina još nisu razmišljali, a najvjerojatnije će proizvoditi i crno i bijelo vino. Istaknuli su da će se orijentirati na visokokvalitetna vina, jer su posadili takav sortiment. Obojica su dodala da je ovaj projekt realiziran u operativnom planu RH za podizanje trajnih nasada.
– Smatramo da će ovi vinogradi kad izrastu oplemeniti vizuru petrčanskog kraja, zaključuje poduzetnički dvojac.