Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kirurški instrumenti slični današnjim

30.07.2010. 22:00
Kirurški instrumenti slični današnjim


Uz rimske kirurške instrumente izloženi su i suvremeni instrumenti koji svjedoče kako su im oblici ostali, takoreći, od antike pa sve do naših dana nepromijenjeni. U posebnoj vitrini izloženo je ljekovito bilje koje se koristilo u farmakologiji i u kuhanju, a koje se koristi isto tako i u današnje vrijeme


U suradnji Muzeja ninskih starina i zadarskog Arheološkog muzeja, a pod okriljem Grada Nina, u novouređenom galerijskom prostoru muzejskog sklopa u Ninu u četvrtak navečer otvorena je izložba pod nazivom “Rimski medicinski i farmaceutski instrumenti”.
Izložba prati razvoj medicine i izbor medicinskih i farmaceutskih instrumenata, njih 146, koji su u posjedu  Antičkog odjela zadarskog Arheološkog muzeja i koji datiraju od 1. do 4. stoljeća.
Izložba je popraćena također izborom toaletnog kozmetičkog pribora kao posebnog dijela preventivne medicine. Predstavljena je i javna zdravstvena služba gdje su Rimljani u ono doba učinili velike korake.
Uz rimske kirurške instrumente izloženi su i suvremeni instrumenti koji svjedoče kako su im oblici ostali, takoreći, od antike pa sve do naših dana nepromijenjeni. U posebnoj vitrini izloženo je ljekovito bilje koje se koristilo u farmakologiji i u kuhanju, a koje se koristi isto tako i u današnje vrijeme.
Brojne Ninjane i njihove goste na otvaranju izložbe pozdravio je kustos i voditelj Muzeja ninskih starina dipl. arheolog Mate Radović.
– Čast nam je ugostiti vas na trećoj po redu ovoljetnoj izložbi koju smo organizirali u povodu 100 godina osnivanja Arheološke zbirke Nin. Hvala i našim kolegama s Antičkog odjela iz naše matične kuće Arheološkog muzeja u Zadru te ujedno autore izložbe Korneliju A. Giunio, Timku Alihodžić i Jakova Vučića. Riječi hvale na pomoći želim s ovog mjesta odaslati i donedavnom direktoru zadarskog Arheološkog muzeja dr. sc. Draženu Maršiću kao i tehničkom direktoru izložbe našem Ninjaninu Tonću Šalovu, kazao je Radović.
Uime autora izložbe nazočnima je opširno govorila Kornelia A. Giunio, dok je uime odsutnog gradonačelnika Emila Ćurka izložbu proglasila otvorenom stručna suradnica za kulturu grada Nina prof. Marijana Ramov.
Izložba će biti u Ninu do konca kolovoza, a posjetitelji će je moći razgledati svaki dan od 9 do 22 sata.