Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Općinsko vijeće u Zemuniku konstituira se 6. kolovoza

30.07.2010. 22:00
Općinsko vijeće u Zemuniku konstituira se 6. kolovoza


Na prijevremenim izborima održanim 11. srpnja HDZ je osvojio 7 mandata, a time i vlast u Općinskom vijeću


Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Općine Zemunik Donji održat će se  u petak, 6. kolovoza s početkom u 10 sati u prostorijama Općine Zemunik Donji. Sjednicu će otvoriti predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, izvijestili su iz Ureda državne uprave.
Na prijevremenim izborima održanim 11. srpnja HDZ je osvojio 7 mandata, HSP tri, a HSS jednog, te u Vijeće, po redoslijedu kandidata na listama, s liste HDZ-a ulaze Ivica Šarić, Borislav Krnčević, Ivica Dražić, Jure Fabijan, Milivoj Krnčević, Marijan Marušić i Ivica Miljanić, s liste HSP-a Tomislav Šarić, Marin Buljat i Pavao Alvir, a s liste HSS-a Stanko Duilo.
HDZ je nakon redovnih izbora 2009. imao pet mandata, HSP četiri a HSS 2, te je u prošlom mandatu na vlasti u Općinskom vijeću bila koalicija HSS-HSP koja je kohabitirala s načelnikom i njegovim zamjenikom iz HDZ-a Josipom Marušićem i Šimom Vickovićem.
Vijećnici bivše vladajuće koalicije podnijeli su ostavke nakon što je Vlada raspisala dopunske izbore na kojima je u lipnju trebalo biti izabrano dvoje predstavnika srpske nacionalne manjine, no zbog raspuštanja Vijeća dopunski izbori se nisu održali. Novo Općinsko vijeće trebalo bi Statut Općine s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina uskladiti u roku od dva mjeseca od konstituiranja, što znači do 6. listopada, te bi se dopunski izbori mogli održati do 6. studenog, postupi li Vijeće po slovu zakona. Naime, u Vijeće ni nakon izmjene Statuta neće biti moguće kooptirati vijećnike pripadnike srpske  nacionalne manjine s liste SDSS-a, budući da ova lista nije na prijevremenim izborima ostvarila potreban broj glasova za  osvajanje mandata, a zakonodavac predviđa kooptiranje vijećnika samo s onih lista koje su uspjele ući u predstavničko tijelo.
HDZ, koji će uz izvršnu sada u imati i vlast u predstavničkom tijelu, jedinu „kohabitaciju” ostvaruje s zamjenikom načelnika iz SDSS-a Draganom Daničićem, izabranim na dopunskim izborima u lipnju ove godine.