Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Plovanija dobiva mjesni odbor

30.07.2010. 22:00
Plovanija dobiva mjesni odbor


Prijedlog o kojemu će se glasovati na Gradskom vijeću je da područje MO Plovanija obuhvaća prostor od raskrižja ulica Božidara Adžije, Ljudevita Gaja i biskupa Jurja Dobrile preko Ulice fra Eugena Zaninovića te Hrvatskog sabora u pravcu ceste Bokanjac – Crno, pa preko Ulice Viktora Vide nastavlja Ulicom Slavka Perovića na Ulicu Edvina Androvića te se ponovno spaja s početnim raskrižjem


U više navrata  stanovnici Plovanije prezentirali su Gradu Zadru svoju  želju da taj predio dobije samostalni mjesni odbor. Inicijativni odbor osnovan je još  2003. godine, a čak je potpisivana i anketa među  građanima u “administrativnom” dijelu gradskog predjela  Plovanija.
Prijedlog o kojemu će se  glasovati na Gradskom vijeću  je da područje MO Plovanija  obuhvaća prostor od raskrižja  ulica Božidara Adžije, Ljudevita Gaja i biskupa Jurja  Dobrile preko Ulice fra Eugena Zaninovića te Hrvatskog  sabora u pravcu ceste Bokanjac – Crno, pa preko Ulice  Viktora Vide nastavlja Ulicom Slavka Perovića na Ulicu  Edvina Androvića te se ponovno spaja s početnim raskrižjem.
S obzirom kako se taj  prostor trenutačno nalazi pod  mjesnim odborima Bili brig,  Maslina, Stanovi i Vidikovac,  postojali su prijepori zbog kojih se inicijativa nije mogla  prije realizirati. Na sastanku  održanom u Uredu gradonačelnika u veljači ove godine  s gradonačelnikom su se sastali predstavnici svih navedenih mjesnih odbora i usuglasili  stajališta oko granica potencijalnog MO Plovanija, a nakon toga dostavili i pismena  očitovanja. Prema podacima  koji su dostavljeni, a u skladu  su sa Zakonom o lokalnoj i  područnoj samoupravi, kao i  Statutom Grada Zadra, ispunjeni su svi uvjeti za osnivanje  mjesnog odbora, a prema tome jedino što je ostalo je da  odluku prihvati i Gradsko vijeće.
Podsjetimo, mjesni odbori  osnivaju se u svrhu neposrednog sudjelovanja građana  u odlučivanju o pitanjima vezanim za njihov svakodnevni i  neposredni interes. Zadaće  Vijeća mjesnog odbora jesu  da uoči i evidentira potrebe i  probleme stanovništva na  svom području te iznalazi i  predlaže načine njihova  rješavanja uz pomoć nadležnih odjela gradske uprave. Nakon potencijalnog osnivanja MO Plovanija, nema  sumnje da će Vijeće imati pune ruke posla.
Inače, Plovanija je imala  Mjesnu zajednicu do 1993. godine, ali Zakonom o upravi i  lokalnoj samoupravi uvodi se  nov način lokalne samouprave u obliku mjesnih odbora te  Plovanija pada pod susjedne  mjesne odbore. U prijelaznom razdoblju zadaće MO  obavljat će oni koji su i dosad  bili zaduženi za to područje, a  sjedište novoosnovanog MO  Plovanije bit će u ulici Franje  Petrića 3b na području MO  Maslina, ali samo do iznalaženja novog prostora.