Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Virani i gosti darovali 39 doza krvi

30.07.2010. 22:00
Virani i gosti darovali 39 doza krvi


Zahvalio bih svima koji su darovali krv, kao i svim onima koji su se odazvali, a nisu mogli dati krv. Posebno bih zahvalio vikendašima i turistima što su se odazvali ovoj akciji i darovali krv u vrijeme ljetne sezone, kada je ona i najpotrebnija. Također bih zahvalio župniku don Stjepanu Vinku na ustupanju župne dvorane i Općini Vir te Udruzi Kalelarga, kazao je Vicković


Zajedničkom akcijom Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir i Hrvatskog Crvenog križa iz Zadra na čelu s referentom Brankom Kolanovićem, uz asistenciju medicinskog osoblja Odjela za transfuziju u Opće bolnice Zadar, predvođenih voditeljicom dr. Verom Visković, u četvrtak predvečer u župnoj dvorani crkve Sv. Jurja održala se ljetna akcija dobrovoljnog darivanja krvi.
Prva akcija darivanja krvi uopće od osnivanja virske Udruge DDK bio je istinski “pogodak u sridu”. Članovima Udruge pridružili su se novi darivatelji kao i vikendaši i turisti, među njima i nekoliko članova Društva DDK Hrvatskih željeznica Sisak te je darovano 39 doza krvi.
– Darivanju krvi pristupilo je 46 darivatelja od kojih sedmero darivatelja ovog puta krv nije moglo dati: Iva Čepić, Iva Vučetić, Marija Jubec, Miroslav Škorić, Šime Kapović i Anđelko Lipovac. Među njima, nažalost, i anonimna mlada majka iz Zagreba koja je rodila prije osam mjeseci te će tek za četiri mjeseca moći darovati krv, govori Goran Vicković, prvi predsjednik virske humanitarne udruge, dodajući da je u toj otočnoj općini na temeljima virskog aktiva DDK i osnova Udruga DDK Vir. 
Članovi virske Udruge DDK svojim humanim činom daju doprinos zajednici i na taj način spašavaju ljudske živote, a sudeći po atmosferi koja je vladala za vrijeme akcije darivanja, krv daju s velikim oduševljenjem.
– Zahvalio bih svima koji su darovali krv, kao i svim onima koji su se odazvali, a nisu mogli dati krv. Posebno bih zahvalio vikendašima i turistima što su se odazvali ovoj akciji i darovali krv u vrijeme ljetne sezone, kada je ona i najpotrebnija. Također bih zahvalio župniku don Stjepanu Vinku na ustupanju župne dvorane i Općini Vir koja je svesrdno podržala akciju te na taj način omogućila ugodno druženje naših članova uz topli obrok. Akciju je poduprla i zadarska Udruga Kalelarga, zadovoljno će Vicković, ističući pritom prvi cilj Udruge: “U ljeti 2011. godine 100 doza krvi”.
Krv su dali: Ljiljana Kapović, Veselko Orlić, Klaudija Pinčić, Marija Vicković, Andrea Bonato, Vesna Šimleša, Jagoda Radović, Tanja Bašić, Sanja Vučetić, Marko Kopčalić, Milan Krnčević, Danko Žiža, Elvis Juko, Krešo Hotko, Josip Domitrović, Ivan Lacko, Ante Kovač, Zlatko Riđanec, Tomo Kušeković, Davor Teslić, Vjekoslav Kranjčec, Ivan Zrinušić, Danijel Zrinušić, Željko Igrc, Damir Mišić, Franjo Kvas, Stjepan Petković, Mladen Cuzjek, Saša Popović, Igor Šestak, Igor Lipovac, Božidar Vlah, Toni Riling, Igor Zrinušić, Aldo Grlić, Milica Kvas, Goran Vicković, Jelena Končurat, Šime Buškulić.


 TISUĆU LETAKA ZA AKCIJU




Koliko je akcija dobrovoljnog darivanja krvi na Viru dobro pripremana i koliko je organizatorima bilo stalo da ona uspije pokazuje to da je za ovu akciju podijeljeno 1.000 letaka i postavljeno 47 plakata.
Naime, u vrijeme godišnjih odmora teško je okupiti veći broj dobrovoljnih darivatelja krvi, a upravo su u vrijeme turističke sezone najpotrebnije doze krvi jer se, nažalost, poveća broj prometnih nesreća. Stoga je za svaku pohvalu “razglas” akcije kao i to da su se u nju uključili i virski gosti, a posebno mladi koji će zasigurno nastaviti sudjelovati u ovakvim plemenitim akcijama.