Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jakovčić: Prihvaćanjem zahtjeva Vatikana u bankrot se vodi cijela država

30.07.2011. 22:00
Jakovčić: Prihvaćanjem zahtjeva  Vatikana u bankrot se vodi cijela država


Realno je da će naknadno doći deseci tisuća novih zahtjeva, koji će dovoditi u pitanje kompletnu imovinu ne samo u Zoni B, koja je najosjetljivija, već se s pravom može očekivati da će se dovoditi u pitanje vlasništvo i nekretnine te tražiti dodatna obeštećenja na području cijele Istre i Rijeke, kao i dijela Dalmacije, uvjeren je Jakovčić


Istarski župan  Ivan Jakovčić je na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Umagu, osvrnuvši se na aktualna  zbivanja vezana uz novonastalo stanje s Porečkom i  pulskom biskupijom, istaknuo da je u tom slučaju na  djelu pokušaj određenih talijanskih krugova da ostvare  reviziju Osimskih i drugih  sporazuma.
– Apsolutno sam uvjeren  da određeni politički i crkveni krugovi u Italiji, koristeći upravo ugled Svetog  Oca, žele doći do onoga do  čega su uvijek htjeli doći, a  to je revizija Osimskih i  drugih sporazuma koje su  svojevremeno potpisale Italija i SFRJ, rekao je Jakovčić,  konsterniran zbog nastale  situacije.
Međunarodnopravni  nonsens
– To je suština ove za mene  nedopustive inicijative koja  dovodi u pitanje sve međunarodne sporazume koje su  potpisale Italija i SFRJ, što,  naravno, znači i Republika  Hrvatska i Republika Slovenija, budući da su one  nasljednice svih međunarodnih sporazuma koji su u  ono doba potpisani. Tu imamo slučaj da ih treća država,  koja nema veze sa sporazumima, dovodi u pitanje i  pokušava revidirati, što je  naravno politički i prije svega međunarodnopravni nonsens, rekao je župan govoreći o obeštećenjima koje  traži Vatikan.
Benediktinci iz  Praglie obeštećeni
Međunarodnim sporazumima i zakonima realizirana  su sva obeštećenja optantima, ponovio je Jakovčić,  pa time i benediktincima iz  Praglie. Potpuno je jasno,  smatra, da oni naprosto ne  polažu nikakva prava na povrat ili ponovno obeštećivanje od Republike Hrvatske  ili bilo koga u Republici  Hrvatskoj.
– To prije svega nije crkveno pitanje i zato je upravo nevjerojatno da netko  pokušava koristiti ugled Pape i ruši mu ga u našoj  zemlji zato da bi ispunio  svoje partikularne pojedinačne ciljeve, veli istarski  župan.
Zabrinjava ga i činjenica  da Sveta Stolica u slučaju  Dajle donosi jednostrane  akte, čime se krši sporazum  između dvije zemlje.
– Ovdje se opet radi o  kršenju sporazuma Hrvatske i Vatikana i to je nešto  što iznimno zabrinjava  građane Istre, a uvjeren sam  i građane Hrvatske. Zato  pozivam sve nadležne institucije u Hrvatskoj, prije  svega Vladu, nadležno ministarstvo i druga tijela da u  cijelosti i odmah odbace taj  zahtjev kao potpuno neosnovan. U suprotnom, prihvaćanjem ovog zahtjeva  neće bankrotirati samo Porečka i pulska biskupija, već  dovodimo pred bankrot cijelu državu. Naime,  možemo realno očekivati da  će naknadno doći deseci tisuća novih zahtjeva, koji će  dovoditi u pitanje kompletnu imovinu ne samo u Zoni  B, koja je najosjetljivija, već  se s pravom može očekivati  da će se dovoditi u pitanje  vlasništvo i nekretnine te  tražiti dodatna obeštećenja  na području cijele Istre i  Rijeke, kao i dijela Dalmacije, naglasio je Jakovčić te  rekao da će uputiti pismo  premijerki Jadranki Kosor.
Odbiti zahtjeve  Svete Stolice
Smatra da su postojeći  ugovori odlično riješili odnose Hrvatske, Italije i Vatikana.
– Već sam ranijih godina  upozoravao na specifičnost  situacije u Zoni B i cijeloj  Istri, a sada imamo eklatantan primjer toga da netko  želi iskoristiti novonastale  povijesne okolnosti i suspendirati sve ono što je međunarodnopravno određeno  već desetljećima. Prema tome, želi li Vlada Republike  Hrvatske učiniti da nam odnosi s Vatikanom i Italijom  budu od strateške vrijednosti, nikako se ne mogu  pojedinačno rješavati partikularni zahtjevi, već treba  razgovarati o odrednicama  međunarodnog sporazuma i  eventualno tražiti nova rješenja, a svakako odbaciti  ovakav zahtjev. Smatram da  su postojeći ugovori odlično  riješili odnose Hrvatske i  Italije te Hrvatske i Vatikana. Prema tome, nije potrebno ponovno sjesti za  stol. Ako država to želi, ona  na to ima pravo i neka u tom  slučaju najprije odbije ovakve zahtjeve, a kasnije razgovara o eventualnim mogućim promjenama, zaključio je Jakovčić.


Kajin: Dajla treba ostati u hrvatskom vlasništvu




– Ako je talijanska država obeštetila benediktince s 1,7 milijardi tadašnjih lira, hrvatska država  je nekretnine nekadašnjeg samostana u Dajli Porečkoj i pulskoj biskupiji mogla pokloniti, darovati,  ustupiti za jednu kunu, ali joj ih nije smjela kroz denacionalizaciju “vratiti”. Taj spor apsolutno treba  riješiti i te nekretnine trebaju ostati u posjedu nekoga s prostora Republike Hrvatske, rekao je  Kajin. Nije propustio spomenuti da se Papa nakratko odrekao porečkog i pulskog biskupa te da  su se domaći svećenici zbog svega što se dogodilo obratili Državnom odvjetništvu, cinično  primijetivši da im je “na trenutak od Krista bio draži Marxov materijalizam”. Podržao je i namjeru  premijerke Kosor da se danas susretne s biskupom Ivanom Milovanom, ali i dodao da je  “interesantno da nije bila spremna na isti način primiti radnice i radnike Dalmacijavina,  Kamenskog ili nekog bankrotiranog hotela odnosno brodogradilišta”.
Kajin je istaknuo da su u IDS-u bili mišljenja da župan Ivan Jakovčić treba potpisati ugovore s  Vladom za Brijuni rivijeru i izgradnju pulske opće bolnice. “Točno je i to što neki kažu da se radi  o Vladinim spinovima, ali od tih spinova ne može profitirati HDZ, već, ako se ti projekti realiziraju,  samo građani Istre i Hrvatske”, rekao je Kajin. Napomenuo je da će buduće hotele otvarati novi  premijer te da su ovi akti, na koje je dobiveno pozitivno mišljenje Državnog odvjetništva, potpisani  sada da njihovo ostvarenje ne bi usporilo sve ono što slijedi nakon izbora, od konstituiranja  Sabora nadalje.
– Biti danas protiv bilo kojeg razvojnog projekta znači biti protiv Istre i Hrvatske, jer je osnovni  prioritet borba za svako radno mjesto, rekao je Kajin jučer na Rušnjaku.
K. FLEGAR