Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tužna, možda i najtužnija gospodarska godina

Autor: Damir Maričić

30.07.2012. 22:00
Tužna, možda i najtužnija  gospodarska godina

Foto: Zvonko KUCELIN



lugodišnji rezultati poslovanja zadarskih tvrtki koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi nisu dovoljan pokazatelj za precizniju sliku i predviđanje gospodarske godine na ovom prostoru, ali su dovoljno indikativni da nametnu zaključak o  jednom od najgorih izdanja ovdašnjeg gospodarstva uopće.
Riječ je o svega nekoliko tvrtki jer su rezultate objavili Tankerska plovidba, Turisthotel i  Borik, ali dovoljno upečatljivih  i s utjecajem na ukupne rezultate. Tankerska plovidba sama  je u dobrim godinama nosila preko 10 pa i do 13 posto prihoda ovdašnjih gospodarskih subjekata, a u jako dobrim godinama i 50 posto ukupne dobiti  ovdašnjih tvrtki. Sada je stanje  loše diktirano svjetskom brodarskom krizom. Ona je izraz  svjetske krize uslijed čeka se  bilježe stalni minusi u procjenama rasta, a time i svjetske  trgovine, dok istovremeno već  nekoliko godina na tržište stižu  novi i novi brodovi žedni posla.  Vozarine su više nego katastrofalne.
Tankerska plovidba – brod predvodnik u oluji krize
 
Tankerska plovidba sa 45,7  milijuna dobiti, ako se pogleda  samo rezultat ne otkriva to, štoviše kako je lani u isto vrijeme imala gubitak od 71,6 milijuna  ispalo bi da se stvari značajno  popravljaju. No, rezultat je iskaz prodaje triju starijih brodova, a ne tekućeg poslovanja  prema kojem bi ovo polugodište bilo bitno gore od lanjskog.
Tankerska plovidba imala je  u prvom polugodištu prihode  od 592,2 milijuna kuna, dok je  lani u istom razdoblju imala  454 milijuna kuna prihoda. No,  redovan prihod od prodaje porastao je sa 428,4 na 433  milijuna kuna, a u drugom je  tromjesečju čak blago i pao.
Najgore je što se kraj krize ne  nazire do kraja ove godine, a  znalci tvrde niti dogodine. Izostanak dobrog rezultata Tankerske plovidbe nitko drugi niti  deseci njih zajedno, u zadarskom gospodarstvu ne mogu  nadoknaditi.
Turisthotel preuzeo “štafetu”  uspješnosti
Turisthotelov tekući gubitak  iznosio je pet milijuna kuna i  nikoga ne plaši. Riječ je o našoj  najvećoj turističkoj kući, istog  “rodnog mjesta” kao prethodno  spomenuta Tankerska, a koje je  u ovim godinama otkad je Tankerska u problemima preuzela  mjesto perjanice ovdašnjeg gospodarstva.
 Turisthotel se bavi poslom  koji je i inače sezonalan, a u  njihovom slučaju ekstremno,  jer je temelj tvrtke apartmansko i kamp naselje Zaton koje  vrata otvara u svibnju, a zatvara u listopadu pa se prije srca  sezone ne može niti nadati drugom osim gubicima. Naime katering, praonica rublja i gradsko ugostiteljstvo ne mogu nositi rashode izvan sezone. Istina, Turisthotel je upravo u  subotu otvorio hostel Forum  koji će sezonalnost ublažiti, ali  opet ne toliko snažno. Hostel,  iako sigurno nije toliko koštao  tvrtku, ipak predstavlja vjerojatno najveću ovogodišnju turističku investiciju. Naime, sigurno je da je Jadranko Lisica  potrošio puno više sredstava za  Art hotel Kalelarga, ali zato jer  je Turisthotel zgradu hostela  Forum već imao, a naslijeđeni  je objekt zahvat u novi život  zdanja usmjerio ka hotelsko –  hotelskoj kombinaciji s puno  igre. 
 U Turisthotelu je u prvom  polugodištu  ostvaren ukupan  prihod u iznosu od 45.496 tisuća kuna, 3,6% manji od  prošlogodišnjeg. Iako je turističko-ugostiteljski dio  tvrtke  ostvario veći prihod za 13,5%  od prošlogodišnjeg, a ostvareni  su i nešto veći financijski prihodi, znatan pod zabilježen je kod  usluga kateringa u inozemstvu  od otprilike 5,8 mil. kuna.
Ukupni rashodi iznose 50,5  milijuna kuna.
Rezultat navedenog je i smanjenje gubitka u poslovanju s  lanjskih 8.659 mil. kuna, na  5.002 mil. kuna, odnosno za  42,2 %. Time je najveća turistička tvrtka u Zadarskoj  županiji i posljednjih godina  najuspješnija tvrtka ovog područja dala naznaku da bi i ove  godine mogla predvoditi gospodarstvo prema uspješnosti i  dobiti.
Holiday Village Zaton koji  raspolaže ukupnim smještajnim kapacitetom za otprilike  8.000 osoba: 593 apartmana, s  2.323 ležaja te 1500 u smještajnih jedinica / kamp mjesta te  kamp kućice/ za otprilike 5500  osoba te 250 vlastitih mobilnih  kućica u kampu.
U prvom polugodištu 2012.,  ostvareno je ukupno 174.054  turistička noćenja, 22% više, u  odnosu na isto razdoblje protekle godine?!
U strukturi, strani gosti su  zastupljeni s 93%, a domaći sa  7%.
Borik opterećen financijskim  rashodima
Drugo najveće turističko  poduzeće u Zadarskoj županiji, ipak rezultatima posljednjih godina postalo je treće,  a možda i četvrto, što ne znamo dok ne sagledamo prave  dosege Punta Skale, a riječ je  o tvrtki Borik d.d.. Ilirija Biograd s ekspanzivnim i profitabilnim rastom pretekla je i  prihodima, o rezultatu da ne  govorimo. Borik je u prvom  polugodištu  zabilježio gubitak od 18,9 milijuna kuna. To  je značajan rast gubitka u odnosu na 15,1 milijun iskazan  lani u istom razdoblju.
Tvrtka kojom upravlja Falkensteiner & Michaeler Turist Group, a dijelom je i  vlasnik, višegodišnji je značajan  gubitaš. U prvom su polugodištu imali 31,6 milijuna  kuna poslovnih prihoda, odnosno prihod je  manji od lanjskog s 34 milijuna.
Poslovni su rashodi iznosili  41,3 milijuna kuna. To bi davalo tekući rashod od nešto  preko desetak milijuna kuna,  ali je tu i 10 milijuna kuna  financijskih rashoda – kredita  i drugih obveza prema bankama i nepovezanim društvima, što uvećava rashod na  navedeni iznos. Na njihov će  rezultat mimo sezone bitno  utjecati visina financijskih rashoda do kraja godina, a već  godinama je iznimno velika.
Slijede Maraska, Ilirija,  Tankerkomerc, OTP banka
Pridružiti tome u poslovanju možemo još nekoliko kapitalaca s kotiranjem na burzi, a čije rezultate očekujemo.  Ilirija će nastaviti biti iznimno uspješna.
Maraska je godinama gubitaš, ali je ove godine obavljeno prebacivanje potraživanja sestrinskih tvrtki  istog vlasnika u vlasničke udjele pa se s pažnjom očekuje  ovogodišnji rezultat. Naime,  ova promjena treba rezultirati osloncem na tekuće poslovanje, a ne biti izrazito terećena financijskim rashodima. Postoji nada u pozitivan  rezultat najtradicionalnije  ovdašnje tvrtke.
Tankerkomerc će se, također, pojaviti sa svojim rezultatom koji neće biti dobar.  U tijeku su ozbiljni pregovori  oko prodaje većih dijelova  tvrtke, a ishod im za sada ne  znamo.
Mimo burzovnog kotiranje  ključno značenje imat će svega nekoliko tvrtki.
 U ove tri tvrtke zaokružit će  se vjerojatno veći dio svega  “naj” u Zadarskoj  županiji.  Trebat će u obzir uzeti rezultate OTP banke s ovdašnjim sjedištem, a on bi  prema svemu trebao biti dobar.  Aluflexpack će biti bitan  te eventualno Punta Skala  (istog vlasnika kao suvlasnika i upravljača Borikom). Oni  će podijeliti mjesto prvog po  prihodima (Tankerska plovidba), prvog po dobiti (najvjerojatnije OTP banke pa  Turisthotel, ali će to iz realnog  sektora zasigurno biti Turisthotel), dok će  Aluflexpack  kao najveća proizvodna tvrtka, najveći izvoznik i druga  tvrtka po prihodu (ne računajući OTP banku) s Borikom, a  vjerojatno i Punta Skalom  konkurirati za najveće iznose  gubitka, bazirane na financijskim rashodima.
Ovome treba dodati beznađe kada je u pitanju mogući  oporavak, odnosno rezultat  građevinskog sektora. I imat  ćemo vjerujemo jednu jako  dobru izvedbu iznimno važne  Kali Tune vjerojatno i Jadran  Tune. Oni su ovogodišnju  kvotu tuna izlovili one naslijeđene iz prethodnih godina  hrane se u kavezima, a jen u  kojem će sve biti plaćene ima  najveću razinu prema euru  otkad euro igra. Što bi uz red  na svjetskom tržištu tuna trebalo donijeti dobro ovim tvrtkama.
Tome valja pridružiti nekoliko dobrih izvoznika LHT  Benkovac i slično.
Samo ovih 10-ak tvrtki  odredit će sudbinu ovdašnjeg  podvlačenja računa. Osim turizma – čije će uspješnice uvelike poništiti financijski rashodi Borika i Punta Skale,  banke koja i s briljantnom  izvedbom ne može naknaditi  prihod, a pogotovo dobit Tankerske u dobrim godinama te  nešto zdravih izvoznika ostat  ćemo na trgovcima kojima  vjetar ne puše u leđa s osiromašenim stanovnicima i  posrnulim građevinarima i  nekretninašima. Ionako desetkovana industrija neće  imati dobru godinu.
Gospodarski rezultat Zadra obarat će se ispod 2006.  možda i 2005. godine i u samim prihodima, a u zbirnoj  bilanci dobiti i gubitka ići će  debelo ka poraću.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU