Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadarski berekin se ipak održava?

Autor: Teuta Babajko Jamičić

30.07.2012. 22:00
Zadarski berekin se ipak održava?

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Nastavlja se priča o Zadarskom berekinu – inačici najpoznatije zadarske turističke manifestacije Noć punog miseca, koja se ovog ljeta neće održati zbog nedostatka novca. Optimistični Ivan Horžić, predvodnik skupine mladih zadarskih poduzetnika, koji pod svaku cijenu žele organizirati Zadarskog berekina na donjoj rivi, od svog nauma ne odustaje ni nakon odbijenice koju je u ponedjeljak ujutro dobio u Gradu Zadru. Čudno u cijeloj priči je to, što Horžića, nakon jutarnje odbijenice, ponovo zovu u Gradsku upravu, gdje njegov optimizam dobiva novi uzlet jer ga gradski čelnici, predvođeni dogradonačelnikom Draženom Grgurovićem, upućuju na konzultacije sa zadarskim cehom i sekcijom ugostitelja.
Ideja i struka
Gradonačelnik Vrančić, koji i dalje ne podržava Horžićevu ideju, čini se da je cijeli slučaj prepustio svojim suradnicima koji su mladog poduzetnika uputili ljudima iz struke, iz Ceha ugostitelja.
– Još ništa nije određeno, struka sada procjenjuje Horžićeve planove, kaže Vrančić, dodajući da mu se čini kako ovaj mladi poduzetnik zapravo vrši pritisak i manipulira medijima.
Mladen Malta iz Ceha ugostitelja kaže da očekuju dolazak Horžića.
– Horžić će nam izložiti svoje planove, a mi kao struka možemo reći naše mišljenje. Naš stav o Horžićevim idejama proslijedit ćemo Gradu Zadru, oni su izvršna vlast i njihova riječ je zadnja, govori Malta, smatrajući da se veliki pritisak stvorio oko organizacije Zadarskog berekina te da bi bilo bolje da takva manifestacija pričeka slijedeću sezonu.
Dogovor oko detalja
Horžić, koji je u ponedjeljak dva puta bio na sastanku u Gradu Zadru, i dalje je optimističan. No, ne skriva iznenađenje što je nakon prvotne odbijenice, tek koji sat kasnije ponovno pozvan u Gradsku upravu i upućen na daljnje pregovore s Cehom ugostitelja. Horžić je sve skupa doživio kao odobrenje za organizaciju Zadarskog berekina, a kako kaže s ugostiteljima će dogovoriti detalje.
– Dva puta sam pregovarao s gradskim čelnicima, računam da je to dovoljno. Da drugi poziv znači i odobrenje. Danas idem na sastanak s ugostiteljima, trebamo dogovoriti detalje, računam da će se Zadarski berekin održati 18. kolovoza, optimističan je Ivan Horžić, koji najavljuje da će to biti fešta za pamćenje, bez hamburgera i hot-dogova, uz autohtonu spizu i tradicijske običaje.
Nakon sastanka Horžića i Ceha ugostitelja, priča o Zadarskom berekinu zasigurno će dobiti svoj nastavak.