Kako su seljaci sami kaznili silnika smrću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 

Na lokaciji Štrmac ko' skule na Dugom otoku večeras će se u 21.30 sati održati predstava Fuenteovejuna, nastala u suradnji Dragon teatra iz Zadra i Saljskog teatra, prema istoimenom dramskom djelu španjolskog pisca Lope de Vege. Djelo je dramatizirano i prevedeno na saljski idiom.

Uloge tumače Zdenko Dominis, Petra Dominis, Ivan Špralja, Darko Bonja, Zdravko Raljević, Ivona Orlić, Ivana Raljević, Mate Lordanić, Ante Mihić. Režiju, dramatizaciju i vizualno oblikovanje potpisuje Maja Šimić, a za prijevod na saljski dijalekt zaslužni su Ante Mihić, Ivona Orlić i Darko Bonja.

Lope de Vega španjolski je dramatičar, pjesnik i prozaist. Dvije snažne strasti su ga neprestano pratile: književnost i žene. Bio je mnogostruk, rasut, bujan, neiscrpan, pun kolorita, ali je imao i trenutaka kad su ga zaustavljale ozbiljne misli i teška saznanja. Seljani mjesta Fuenteovejuna, selišta u vlasti jednog viteškog reda, ne mogu podnijeti bezobzirno nasilje mjesnog glavara te se pobune i ubiju ga. Sucu poslanomu da provede istragu stanovnici jednoglasno, pa čak i pod mukama, priznaju tek to da je ubojstvo počinila cijela Fuenteovejuna. Na kraju im kralj prašta uzimajući u obzir postojeće olakotne okolnosti i vjernost seljana kruni.

Fuenteovejuna je najdemokratskije zamišljeno Lopeovo dramsko djelo. U njemu pobunjeni seljaci sami posežu za pravdom te silnika složno kazne smrću, pa su za taj nasilnički čin spremni snositi solidarnu odgovornost. Osim što općenito ustaje protiv tiranije i samovolje, drama izričito sadrži i druge suvremenije političke konotacije. Zamisao nove antifeudalne monarhije polazi od demokratskog kršćanskog načela jednakosti svih ljudi i postavlja problem prirodnog prava potlačenog naroda na pobunu protiv nezakonite vlasti.

Fuenteovejuna je stekla pravu popularnost tek u doba romantizma jer je u njemu otkriveno obilježje socijalnog bunta protiv tiranije. Uprizorena je 1971. na XVII. splitskom ljetu u režiji Dina Radivojevića. Skorija uprizorenja bilježi londonski Royal National Theatre 1989, u režiji Declana Donnellana te Stratford Shakespeare Festival 2008.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno