Savudrijska vala nije šala

Slika korisnika admin

Svi kao jedan glasaše saborski zastupnici i Hrvatska se povlači iz arbitražnog sporazuma o rješavanju graničnog spora sa Slovenijom. Dobra vjera je iznevjerena skandaloznom aferom bivšeg slovenskog arbitražnog suca Jerneja Sekoleca i predstavnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik. I nije Hrvatskoj iz čista mira palo na pamet da se povuče iz arbitražnog sporazuma, kako to ispada kada se slušaju slovenske reakcije, nego je upravo slovenska strana dovela do takvog ishoda. Niti munjeviti "šahmatovski" izbor novog arbitražnog suca Ronyja Abrahama, predsjednika Međunarodnog suda pravde, niti žaljenja Europske komisije koja i nije strana u postupku, neće, istaknuto je, promijeniti stav hrvatske politike. Jednoglasno "ne" kontaminiranom arbitražnom sporazumu koji je digao na noge cijelu hrvatsku političku scenu i posjeo za isti stol premijera Milanovića i šefa HDZ-a Karamarka, a lidera oporbe i priveo u Sabor, jasno govori da Savudrijska vala nije šala.

Nepošteno zvuče izjave bivšeg slovenskog ministra vanjskih poslova Rupela koji ukazuje na novo sredstvo pritiska na Hrvatsku - blokiranje ulaza u Schengen. Na nemogućnost jednostranog povlačenja iz arbitražnog sporazuma orkestrirano ukazuje slovenska politika pa aktualni ministar vanjskih poslova Erajavec drži pravne lekcije Hrvatskoj kao da je Hrvatska sudjelovala u izigravanju načela pravednosti i nepristranosti Arbitražnog suda?! Tako je afera u Arbitražnom sudu ujedinila i slovensku i hrvatsku stranu, ali na suprotnim stajalištima i potvrdila još jednom koliko su, nažalost, sveprisutna politička podmetanja.

Ali, "nacionalni interes" - riječi koje poput magneta privlače i okupljaju zajedno sve političke aktere i ovog su puta pokazale kako "pale". Slovencima je to sličilo i na nacionalnu histeriju, a građanima Hrvatske na ostvarenu iluziju. Novonastala situacija zasigurno će pokvariti odnose sa Slovenijom, a ni hrvatska politička idila neće potrajati. Čim se isplovi iz Savudrijske vale doplovit će opet domaće političke svađe i podvale.

Zapravo se prva svađa već i dogodila oko (ne)sudjelovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na, kako je prozvaše, povijesnoj saborskoj sjednici jedinstva, onog kojeg su predsjednici puna usta. Kako bi joj onda predsjednik Sabora Leko imao srca zabraniti da govori?! Naime, Grabar-Kitarović oštro je u pismu prozvala Leku jer je nju, predsjednicu, na upit o sudjelovanju na sjednici strogo poslovnički "smjestio" tek u saborsku galeriju. A onome tko uspije staloženog Leku izbaciti iz takta, u sabornici prišiju svađalački talent. Ovaj put žestoku je prepisku između predsjednice države i predsjednika Sabora, smirivao nitko drugi nego Karamarko riječima da u velikom trenutku jedinstva oko čuvanja nacionalnih interesa, ne treba "cjepidlačiti" .

No, ne radi se o cjepidlačenju nego o indikativnom ponašanju aktivne predsjednice koju je, kažu, Šeks trebao savjetovati o Ustavu i Poslovniku pa bi onda smanjila žar kojim je gorjelo pismo Leki, a u kojem kritizirala "samoupravljačkog" SDP-ovog političara spremnog za smjenu generacija, koji stavlja formu ispred sadržaja. Još je predsjednica zaključila da joj po pitanju državničkog ponašanja on ne treba držati lekcije. Ovakva prepiska uoči konsenzusa u sabornici ukazuje koliko je apostrofirano političko zajedništvo krhko i koliko će umijeća i napora trebati Hrvatskoj da pametnom, trezvenom i argumentiranom politikom brani emotivno "opjevane" nacionalne interese.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno