Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zabava za domaće i goste potrajala do zore

30.07.2016. 22:00
Zabava za domaće i goste potrajala do zore


Spaljivanjem Marka, krivca za sve nevolje Pažana, završio je 57. Paški ljetni karneval – najstariji hrvatski ljetni karneval, koji se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u srpnju.
Prepuna paška Pijaca vrvila je od odlično raspoloženih posjetitelja, maškara, turista koji su se vrlo brzo i potpuno prepustili karnevalskom ludilu.
Paški karneval specifičan je i drugačiji od drugih jer je, osim dobre zabave, isprepleten s tradicionalnim elementima. Po tradiciji, maškarana povorka krenula je od trajektnog pristaništa uz zvuke Gradske glazbe Pag prema Trgu Petra Krešimira IV gdje je izvršena primopredaja vlasti – gradonačelnik Paga Željko Maržić predao je ključeve grada maškarama i princu karnevala te je poveo prvo paško kolo odjeven u narodnu nošnju. U programu su nastupili članovi KUD-a Družina, koji su u prekrasnoj paškoj narodnoj nošnji otplesali tanac, a nakon toga mnogobrojne posjetitelje zabavljali su članovi Dječjeg zbora Vijolice. Organizator je podijelio i brojne nagrade maškaranim skupinama, koje su osigurali paški obrtnici.
A maškara je bilo zaista originalnih – mladi i stari, domaći i strani uživali su u ovoj ludoj ljetnoj karnevalskoj noći. Zabava je potrajala duboko u noć uz grupu Furešti iz Zadra.
Drugi dan karnevala započeo je paškim kolom, tim jedinstvenim kolom jednostavnog ritma, koji svakog zove da se uključi u njega i, kako kažu, nije ga nikad dosta. U programu su nastupile male članice Plesne udruge Kissa, koje su za svoj ples dobile veliki pljesak nazočnih. Potom je uslijedio dolazak pogrebne povorke s Markom, krivcem za sve nevolje, te čitanje oporuke i spaljivanje na gradskom mostu, što je posebna atrakcija za goste. Posljednje paško kolo uvijek je najveće i malo tko se u njega ne uključuje, pa je tako ovog puta bilo čak šest kola isprepletenih ruku uz zvuke tirarara – bomba.
Nakon posljednjeg kola, urnebesnu atmosferu i odličnu zabavu stvorila je grupa Koktelsi, pa su tako i maškarani i nemaškarani posjetitelji do ranih jutarnjih sati uživali u pravoj, ludoj, karnevalskoj atmosferi.