Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oprezno sa sunčanjem jer koža pamti!

31.07.2018. 17:00
Oprezno sa sunčanjem jer koža pamti!


 Promjena oblika, boje ili veličine madeža, njegovi nepravilni rubovi, kao i pojava krvi u madežu, bol, peckanje ili svrbež, neki su od najčešćih znakova koji mogu ukazivati na nastanak melanoma, najzloćudnijeg raka kože i jedne od najmalignijih bolesti. Stoga je upravo rano prepoznavanje ovog raka od presudne važnosti za ishod bolesti, odnosno uspješno izlječenje.
– Melanom može nastati bilo gdje na koži, uključujući i sluznicu, vlasište, područje ispod nokta i drugdje. Može se razviti na prethodno normalnoj koži ili malignom promjenom postojećih madeža, kaže dr. Ivana Patrk, zadarska dermatovenerologinja i navodi kako postoji više vrsta melanoma, te je kod nekih razvoj bolesti brži, a kod drugih sporiji. Tako je melanom do jednog milimetra dubine u pravilu dobro izlječiv.
Iako uzrok nastanka ovog karcinoma kože nije poznat, njegova pojava povezuje se s količinom UV zračenja kojoj je osoba izložena, kao i s opeklinama kože izazvanih UV zračenjem, koje su mogle nastati i u ranome djetinjstvu.
– Dugogodišnji kumulativni učinak ultraljubičastog zračenja može dovesti do nastanka raka kože u kasnijoj dobi jer „koža pamti“. Zbog toga je iznimno važno zaštititi kožu od sunca kremama s visokim faktorom zaštite, a posebno se djecu ne smije izlagati najjačem suncu, upozorava dr. Ivana Patrk, te ističe da se nastanak melanoma povezuje i s tipom kože, pa su tako u povećanom riziku osobe svijetle puti, te svijetle kose i očiju.
– Svaku uočenu promjenu na koži, a osobito na madežu ne bi se nikako smjelo zanemariti jer rana dijagnostika u pravilu znači dobru prognozu bolesti, dok kasno prepoznavanje ima daleko manje izglede za izlječenje, posebno kada rak metastazira na druge organe, navodi još dr. Ivana Patrk.
Naravno da svaka promjena na koži ne znači automatsku pojavu melanoma, ali pregledom kod specijalista važno je otkloniti svaku sumnju u ovu bolest, tim više što je melanom u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, u stalnome porastu.
Koža je najveći i najizloženiji ljudski organ o kojem se često ne vodi dovoljna briga, osobito ljeti kada se mnogi izlažu suncu u bilo koje doba dana, bez ikakve zaštite. Osim opasnosti od nastanka melanoma, pretjerano izlaganje suncu može za kožu imati i druge štetne posljedice poput lokalnih neugodnih reakcija kao što su mjehurići, svrbež, ljuštenje kože i sl., ali i izazvati mučninu, glavobolju, povraćanje, povišenu tjelesnu temperaturu i sl.
Navedimo još kako je u Hrvatskoj od 1998. do 2008. godine došlo do povećanja oboljelih od ovog karcinoma i to kod žena za 130 posto, a kod muškaraca za 149 posto. U Europi se svake godine registrira više od tri milijuna novooboljelih od melanoma.