Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vlaški grad do zime spreman za korištenje

02.08.2018. 12:42
Vlaški grad do zime spreman za korištenje


Početkom ljeta 2018. godine, nakon dugih priprema i mukotrpne organizacije, napokon je započela gradnja skloništa na Vlaškom gradu.
U razgovoru s Domagojem Diklićem, predsjednikom PD Paklenica, čiji su planinari volonteri najzaslužniji za njen skori dovršetak, doznajemo kako će do zime novo sklonište biti u potpunosti spremno za korištenje.
– Priča s Vlaškim gradom započela prije četiri godine. Stara koliba bila je drvena i s vremenom je sva istrulila zbog čega smo se i odlučili na obnovu. Kako je to bivši vojni objekt, bila je prisutna velika količina zaostalog smeća (i od vojske i planinara), i skupilo se preko 15 kubika otpada, kazao je Diklić dodavši kako je zato u dva navrata čišćenja smeće odvezeno vojnim helikopterom.
U prvoj fazi, u ljeto 2015., helikopterom je dopremljen dio materijala, nastavio je Diklić. Tada je uklonjena stara kućica i napravljeni su temelji za novu.
-2016. godine se nije ništa radilo jer smo rješavali financije i čekali helikoptersku dostavu materijala jer je sve išlo preko Hrvatske vojske. I prošle godine u prosincu dobili smo helikopterski transport, a puno su nam pomogli Hrvatski planinarski savez i NP Paklenica,
U prosincu je dopremljen sav material i s obzirom da je bilo dosta snijega, materijal je prezimio u Vlaškom gradu i lipnju 2018. započeli su radovi na samoj kućici.
– Zadnjih 20 dana se intenzivno radilo i grubi radovi na objektu jučer su završeni. Kućica će biti stavljena u punu funkciju prije zime, a do tada, planinare volontere čeka još dosta posla oko uređenja pročelja, montaža vrata, prozora i podova i dr., kazao je Diklić dodavši kako sve to malo sporije ide jer većinu radova izvode planinari volonteri i to samo tijekom vikenda.
Nakon kratke pauze radi vrućina (koja će trajati do kraja kolovoza), radovi će se nastaviti cijelu jesen, svakog vikenda vikend i do zime će, tvrdi Diklić, Vlaški grad svakako biti u funkciji. Ukupno je u ove četiri godine u obnovu Vlaškog grada uloženo oko 250 tisuća kuna (radne akcije i materijal).
Obnovljeno sklonište bit će na usluzi svim planinarima, isto kao i sva ostala skloništa i planinarski objekti na Velebitu.
– Kućica će biti otvorena 24 sata za sve koji se nađu na toj lokaciji i zatrebaju sklonište ( da mogu zapaliti vatru, ugrijati se, prespavati i krenuti dalje). Nakon Vlaškog grada, nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti krenuti s obnovom i drugih skloništa kojima je ona potrebna, poput skloništa na Rudinama i na Strugama, kazao je Diklić zahvalivši se svima koji su ih podupirali na bilo koji način i vjerovali im.