Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zatražili smjenu direktora najaktivnije županijske TZ!

31.07.2018. 10:08
Zatražili smjenu direktora najaktivnije županijske TZ!


Od direktora Turističke zajednice Benkovac koju je HTZ nominirao za ruralnu destinaciju godine, oporba traži – ostavku! Doduše, nije riječ o cjelokupnoj benkovačkoj oporbi, već samo o Nezavisnoj listi Frane Tokića koji očito u nedostatku argumenata, te ljetne političke letargije, pokušava steći pokoji politički bod.
Naime, zadnja sjednica Gradskog vijeća Benkovac bila bi prošla ispod medijskog radara da Tokićeva Nezavisna lista nije pokrenula ovaj politički nonsens u situaciji kada je Benkovac u javnosti, srećom, najviše zbog ljetnih aktivnosti njihove Turističke zajednice, a manje zbog problema. Doznavši za ovaj zahtjev s benkovačkog GV-a, nazvali smo vijećnika Nezavisne liste koji je zatražio smjenu, ali i direktora TZ Benkovac, Vanju Čvrljka, te gradonačelnika Benkovca, Tomislava Bulića.
Situacija je osobito zanimljiva jer se ostavka traži nakon niz priznanja ovoj Turističkoj zajednici, pa čak i onog od Hrvatske turističke zajednice. Naime, opće je poznata stvar da je TZ Grada Benkovca najaktivnija od svih u županiji te da svojim originalnim događajima u zadarsko zaleđe privlači sve veći broj turista. Zato je i ušla u sam vrh TZ-a koje su se natjecale za najbolju ruralnu destinaciju.
I ovo ljeto pokazuje da Benkovac ima više manifestacija od bilo kojeg drugog grada i općine u županiji, iako sredstva kojima raspolaže nisu ni približna sredstvima kojima raspolažu neke druge destinacije, prije svega grad Zadar. Bez obzira na sve to, Benkovac već godinama iskače iz jednoličnosti i sve prisutnije bezličnosti turističke ponude kakva je, primjerice, zahvatila Zadar.
Zasad, nažalost, jedini nude autohtone manifestacije bez improvizacija s komercijalnim, kako se često događa turističkim zajednicama. Na ovaj način zapravo već godinama uspijevaju goste upoznati s istinskim mentalitetom ovog prostora i bogatstvom folklornog nasljeđa.
No, kako to već kod nas biva, svaki uspjeh i sve pozitivno i kreativno odmah nađe svoje brojne oponente, a zahtjev sa zadnje sjednice benkovačkog Gradskog vijeća najbolji je primjer za to.
Juru Prgometa, vijećnika Nezavisne liste Frane Tokića, stoga smo pitali koji je razlog njihova traženja ostavke direktora TZ-a, odnosno ima li ovaj zahtjev svojih argumenata ili je jednostavno riječ o kakvom političkom revanšu? Naime, u cijeloj je priči važna stvar da je na vlasti u Benkovcu HDZ, a da su Frane Tokić i Svemir Vrsaljko osnovali nezavisnu listu nakon isključenja iz stranke. Povod za to HDZ-u je bio njihov predizborni manevar kojim su na zadnjim lokalnim izborima izašli s nezavisnom listom na kojoj se Tokić čak kandidirao za gradonačelnika Benkovca, a Vrsaljko za njegova zamjenika. HDZ je ocijenio da su postupili protivno statutu stranke te donijeli odluku o izbacivanju iz stranke.
Njihov gradski vijećnik, pak, tvrdi da ovdje nije riječ o revanšizmu, ni o skupljanju političkih bodova. O čemu je onda riječ?, pitamo ga.
Pomalo zbunjeno, Prgomet kaže kako ih je najviše zasmetao – mural na pročelju zgrada.
– Turistička zajednica je nedavno oslikavala zgrade i to po individuallnoj odluci, bez znanja nas vijećnika. Po meni su to jako loše slike, neke babe u nošnjama, ja ih zovem vještice u nošnjama. Te slike nas posebno smetaju i zato što su konzervatori rekli da se pročelje treba dovesti u prvotno stanje, pa sada nas s Nezavisne liste Frane Tokića zanima tko će to platiti, kaže Prgomet.
Jesu li "babe u nošnjama" dovoljan razlog za traženje smjene, upitali smo vijećnika, podsjećajući i na nominaciju HTZ-a za najbolju turističku destinaciju.
– Ma, nije samo slika baba u pitanju, iako je ružna da ružnija ne može biti, nego i događaji ove godine, čini nam se da se ponavljaju od lani. To je naš klub vijećnika analizirao i uočio da treba promjena, poručuje Prgomet otkrivajući tako da su njegovoj listi zapravo najvažnije promjene. I to ne bilo kakve, nego zacijelo one koje bi išle u korist – njegovoj listi.
Čvrljak: Ovo je samo potvrda da smo na dobrom putu
Direktor TZ Grada Benkovca, Vanja Čvrljak, o zahtjevu za njegovom smjenom kaže:
– Čuo sam za taj zahtjev, ali s obzirom odakle dolazi nije me iznenadio. Znam da imam potporu mještana te da i Grad i Turistička zajednica imaju potporu žitelja ovoga kraja jer oni prepoznaju sve naše napore da ovaj kraj doživi svoju afirmaciju, a sva ta podmetanja možemo uzeti samo kao potvrdu da smo na dobrom putu – kaže Čvrljak.


Bulić: Čvrljak zbog svojih rezultata ima moje puno povjerenje
Gradonačelnik Benkovca, Tomislav Bulić, smatra kako je riječ o uobičajenom napadu za kakvima posežu neke stranke kada nemaju argumenata i koriste se bilo kakvim metodama destrukcije.
– Za zahtjev vijećnika Nezavisne liste sa zadnje sjednici Gradskog vijeća može se reći da je potpuno besmislen te da je riječ o pukoj potrebi za privlačenjem pažnje na sebe. Njihov zahtjev i ne možete ozbiljno shvatiti, ali svačije je pravo da priča, pa tako i njihovo. Ne doživljavam ih kao relevantan politički faktor, pogotovo zna li se kakve rezultate ima naša Turistička zajednica, te da je rad direktora Čvrljka prepoznala i HTZ, kao i brojni turisti koji nam dolaze, a to je ipak najrelevantnija ocjena. Iznimno sam zadovoljan direktorovim radom koji upravo zbog svojih rezultata ima moje puno povjerenje, napominje gradonačelnik.