Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

IZVJEŠĆE SABORA Najviše potrošila Grozdana Perić, najmanje Martin Baričević

31.07.2019. 11:42
IZVJEŠĆE SABORA Najviše potrošila Grozdana Perić, najmanje Martin Baričević


Sudeći prema izvješću Sabora, za razdoblje od 1. siječnja do 12. srpnja ove godine, od petero zadarskih zastupnika najviše je potrošila HDZ-ova Grozdana Perić. Njezini su ukupni troškovi porezne obveznike stajali 60 tisuća kuna na ime dnevnica, troškova prijevoza automobilom i avionom, za stanarinu, režije, hotelski smještaj i odvojeni život.
Zadrani u sredini ljestvice troškova
Istodobno, njen stranački kolega Martin Baričević u istom je ovom razdoblju najmanje opteretio porezne obveznike potrošivši za sve ove stavke tek 23 tisuća kuna. Po visini troškova nakon Perić slijedi također HDZ-ov zastupnik, Davor Lončar, s 53 tisuća kuna, SDP-ova Sabina Glasovac s nešto više od 47 tisuća te nezavisni zastupnik Marko Vučetić s 40 tisuća kuna.
HDZ-ovci su tako pretekli SDP-ovu zastupnicu koja je znala biti u vrhu liste zadarskih zastupnika po ukupnim troškovima zastupničkog rada, a o ovim smo stavkama stoga razgovarali s onima koji su potrošili najviše i najmanje.
No, ipak treba istaknuti kako su, prema najnovijem izvješću Sabora, zadarski zastupnici po sredini ukupne liste troškova, s obzirom da je prvi na listi SDP-ov Domagoj Hajduković, koji je za sedam mjeseci ove godine od Sabora naplatio nevjerojatnih 110 tisuća kuna. Naime, osim 9,7 tisuća za dnevnice, 19 tisuća kuna za troškove prijevoza automobilom, četiri tisuće kuna za cestarinu, ovaj je SDP-ovac samo na avionske karte potrošio više od 27 tisuća kuna, a za troškove noćenja u hotelima isplaćene su mu čak 22 tisuće kuna. Odmah iza njega, po trošenju je dvoje HDZ-ovaca, Ante Babić i Sanja Putica.
Kako pak izgledaju troškovi zadarskih zastupnika?
HDZ-ova Grozdana Perić na prvom je mjestu, što je međutim očekivano, s obzirom da je članica većeg broja odbora te često mora putovati u Zagreb. Naime, Perić je predsjednica saborskog Odbora za proračun i financije, čime je automatski postala i članica Savjeta Hrvatske narodne banke i Upravnog vijeća Državne agencije za sanaciju banaka. Članica je i Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj te predsjednica Upravnog vijeća KB Dubrava u Zagrebu. Zbog niza ovih dužnosti često mora boraviti u Zagrebu, gdje je bila i jučer kada smo je zamolili za komentar. Podsjetimo, Perić je zbog dužnosti saborske zastupnice svoj mandat u Gradskom vijeću nakon lokalnih izbora stavila u mirovanje.
Neki nisu htjeli trošiti na avion
Njezini troškovi rada i boravka u Zagrebu stoga izgledaju ovako: od ukupnih 59.872,02 kuna za troškove prijevoza automobilom isplaćeno joj je 21.888,00, za avion 3.355,00, stanarinu 19.425,42 te za odvojeni život 5.928,57. A evo kako ona sama obrazlaže ove stavke, osobito onu za odvojeni život:
– Uglavnom koristim automobil, s obzirom da najvećim dijelom prebivam u Zadru, zbog čega mi se priznaju troškovi za relaciju Zadar- Zagreb vlastitim automobilom, dok troškova za prijevoz avionom imam manje. Avionom sam putovala, budući da sam u Parlamentarnoj skupštini Mediterana na čije sam sjednice odlazila. Članica sam i nekih hrvatskih društva prijateljstva s državama, a odlazila sam i na sjednice u Bruxelles. Što se tiče stanarine, Sabor mi plaća mjesečnu stanarinu do 2.500 kuna te troškove režija do 500 kuna, a sve preko toga plaćam sama, pojasnila nam je Perić.
Kako je i ona poput ostalih zadarskih zastupnika uzela sredstva za jednu od stavki koja najviše smeta građanima, odvojeni život, pitali smo je zašto zapravo uzimaju novac za to kada ionako žive sa svojim obiteljima te su tek nekoliko dana mjesečno odvojeni od njih.
– Najmanje tri dana traju sjednice, nekad i dulje ukoliko ima sjednica odbora. Stavka odvojeni život zapravo podrazumijeva troškove koje nam isplaćuju jer nismo s obitelji, a za što dobijemo 1.000 kuna. Na to nemaju pravo oni koji nemaju obitelj, naglašava Perić.
Drugi je po visini troškova njezin stranački kolega, Davor Lončar, s ukupnom svotom od 52.902,39 kuna. Za prijevoz automobilom Sabor mu je isplatio 20.596,00 kuna, za stanarinu 19.263,86, a odvojeni život šest tisuća kuna. Kako nije koristio prijevoz avionom, porezne obveznike po toj stavci nije niti kune opteretio.
Troškovi »odvojenog života«
Slijedi SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac kojoj je Sabor za sedam mjeseci isplatio 47.296,59 kuna troškova. Za vožnju automobilom uzela je 3.660,65 kuna, za stanarinu 16.650,36, avion 6.618,50, ali je i ona je uzela novac za odvojeni život, 5.763,83 kuna. Zanimljivo je da je Glasovac inače jedna od zastupnica s najvećim brojem izostanaka sa saborskih sjednica te da je zbog neopravdanih izostanaka često morala plaćati i novčane kazne.
Četvrti je po visini troškova nezavisni zastupnik Marko Vučetić koji je iz saborske blagajne dobio 39.575,09 kuna, od čega za automobil 10.440,00, stanarinu 19.317,41 te za odvojeni život 5.500,00 kuna. Ni on, kao ni Lončar, nije koristio prijevoz avionom.
I na dnu ljestvice troškova zadarskih zastupnika je HDZ-ov Martin Baričević koji je porezne obveznike stajao samo 22.922,81 kuna, utrošivši za prijevoz automobilom 9.728,00 kuna i za stanarinu 6.290,14 kuna. Avion nije koristio, a za odvojeni je život, za razliku od ostalih zastupnika, uzeo je samo 2.766,67 kuna.
Treba napomenuti da, uz sve ove troškove, a prije svega saborsku plaću od oko 16 tisuća kuna bez dodataka, zastupnici dobivaju i dnevnice na koje imaju pravo »u okviru obavljanja svojih zastupničkih dužnosti«, kako stoji u obrazloženju Sabora. Ona za službeno putovanje u zemlji iznosi 150 kuna, a tu je i naknada troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe od dvije kune po prijeđenom kilometru. Ova je dnevnica, napominju u Saboru, u skladu s Odlukom o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna.
 
 


Baričević: Troškovi nastali radom su opravdani
O tome zašto su njegovi troškovi rada u Saboru upola manji od onih stranačkih kolega, pitali smo Martina Baričevića, načelnika općine Jasenice.
– To su troškovi nastali uslijed njihovog rada, stoga to nije pitanje njihove volje, već zakona i propisa po kojima netko ima pravo na nešto. Postoje opravdani i neopravdani troškovi, a problem su ovi drugi, ali troškovi nastali radom zastupnika su opravdani, bez obzira iz koje je tko stranke. U svim parlamentima svijeta i razvijenim demokracijama postoje takve odluke o troškovima, pa tako i u našem, kaže Baričević.
 
 


Tko ima pravo na službeni stan?
S obzirom da Sabor nekim zastupnicima plaća i dio troškova stana i režija, provjerili smo tko od njih ima pravo na službeni stan.
– Zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima i to u mjesečnom iznosu do 2.500 kuna na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 500 kuna mjesečno. Moguće razlike u troškovima najma stana i režijskim troškovima zastupnici snose sami u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, stoji u obrazloženju Sabora.