Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Može li se Zadar ugledati na Umag?

31.07.2019. 11:15
Može li se Zadar ugledati na Umag?


Stanislav Antić, legendarni direktor SAS-a, tvornice specijalnih strojeva od čijega su rada profitirali mnogi građani, udruge i institucije ovoga grada, znao je reći da ta firma, pomažući sredinu u kojoj djeluje, slijedi japansko načelo suživota gospodarstva i društvene okoline.
Turizam usmjeriti na bolju kvalitetu stanovništva
Nikada nije sastavljena cjelovita lista ustanova i događaja koje je financirao SAS, a bez čije bi potpore oni bili nezamislivi (sjetimo se samo zgrade Pedijatrije u sklopu bolnice), ali sa sigurnošću možemo tvrditi da bi ta lista bila impozantna. I ne samo to! Zaključili bi da danas ni izdaleka nema firme u gradu koja na tako izdašan, sustavan i privržen način dijeli svoju zaradu s gradom i njegovim javnim potrebama kao što je to činio SAS. Ali ne samo SAS! Činili su to i drugi gospodarski subjekti u skladu sa svojim mogućnostima. Netko će možda reći: da, bila je to socijalistička planska ekonomija, oni su to morali… Ali, Antić se nije oslanjao na načela socijalističke ekonomije, nego na model suodnosa ekonomije i socijalnog okoliša u razvijenom Japanu – koji, usput rečeno, nema blage veze sa socijalizmom. Temeljno, dakle, pitanje nije ideološko, nego praktično. U današnje vrijeme kada u gradu od industrije nije ostalo ni »i«, nego se svi oslanjamo na turizam kao glavnu, nosivu, stožernu granu gospodarstva, to bi pitanje trebalo glasiti: koja je direktna korist lokalnog stanovništva Zadra od turizma?
Besplatan parking
Odnosno, koji je smisao turizma ako se njegova generirana potrošnja ne usmjeri na bolju kvalitetu življenja lokalnog stanovništva!?
Primjerice, zašto Grad Zadar ne bi, slijedom zarade od turizma, svojim građanima kroz cijelu godinu osigurao besplatan parking u gradu? Možda ste se sada nasmijali na ovaj prijedlog? Ali, upravo je to učinio Grad Umag! Umag je nedavno postao prvi grad u Hrvatskoj koji, ne samo da ima organizirani sustav naplate parkinga, nego i besplatni parking za svoje građane u užem centru grada. Zašto? Pa, zato što građani Umaga plaćaju cijenu razvitka turizma tako da tijekom ljetnih mjeseci, zbog velikih gužvi uzrokovanih masom turista, imaju nižu kvalitetu življenja. Odlazak u grad, u dućan, poštu, ambulantu i obavljanje drugih primarnih potreba za ljetnih mjeseci, daleko je teži nego u ostatku godine. Zato je odluka Grada Umaga o besplatnom parkingu za građane izvrstan primjer u kojem smjeru treba razvijati turizam. Bravo za Grad Umag, a dobar primjer za razmišljanje našim gradskim čelnicima! Gradonačelniče, evo, svi se građani strpljivo prilagođavaju, a ovi na Poluotoku i doslovce trpe zbog imperativa turizma, iako svi ne žive od njega. Bilo bi lijepo da im se taj turizam nekako i oduži. Ne mora to biti besplatni parking… Stvar je kreativne idejnosti Vas i Vašeg tima kako »umaški poučak« primijeniti u našem gradu.