Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Predsjednica u Izraelu kuma Šangulinovom katamaranu

31.07.2019. 11:31
Predsjednica u Izraelu kuma Šangulinovom katamaranu


Veliki dan hrvatske brodogradnje, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u Izraelu je svečano inaugurirala katamaran izgrađen u Brodogradilištu Lamjana u Velikoj Lamjani na otoku Ugljanu.
Perla Kornata lani prevezla 10 tisuća putnika
Riječ je o katamaranu Perla Kornata kojeg je Brodogradilište Lamjana prije sedam godina, 2012., izgradilo za poznatu tvrtku Šangulin Group d.o.o. Biograd na Moru čiji je vlasnik Miro Šangulin.
– Perla Kornata ima dozvolu za 374 putnika. Katamaran je dužine 30 metara i širine 9,48 metara. S njim smo protekle godine prevezli 10 tisuća putnika i svi su zadovoljni, kazao je Miro Šangulin, koji je prije više desetljeća udario pečat biogradskom nautičkom turizmu, ali i brodarstvom jer je vlasnik impresivne flote za izletnički turizam i za prijevoz raznih tereta.
Protekle godine na manifestaciji Biogradska noć, svehrvatskom dočeku Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, Zadarski list je s tristotinjak Biograđana i turista spektakularni biogradski vatromet točno u ponoć fotografirao s pola Pašmanskog kanala, s palube raskošnog katamarana Perla Kornati s kojim je vlasnik Miro upravljao timunom, a unuk Noa joystickom.
Katamaran preimenovan u Princeza Karmelska
– Obiteljska tvrtka Šangulin Tours d.o.o. Biograd na Moru je prije mjesec dana prodala putnički katamaran Perla Kornata tvrtki Kav Shayet Haifa Akko LDT Israel, za brodsku liniju Akko – Haifa. U Izrael je otplovio pod američkom zastavom, obznanio je Miro Šangulin.
Donedavni ponos Šangulinove flote, katamaran Perla Kornata, sad se zove Princeza Karmelska.
U izaslanstvu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović su ministar gospodarstva Darko Horvat i Duško Grabovac, privremeni predsjednika Uprave Luke Rijeka. Naime Luka Rijeka želi postati mediteranska vrata srednje Europe i izraelske Haife. Ugovor o suradnji između dviju luka potpisali su Duško Grabovac i Mandi Zatzman, predsjednik Uprave Luke Haifa.
Vjetar u leđa hrvatskoj brodogradnji
Predsjednica Grabar Kitarović je izrazila uvjerenje da će Rijeka uskoro postati glavna ulazna točka za izraelske proizvode u EU, te je čestitala svima koji su bili uključeni u projekt katamarana.
– Želim vam povoljan vjetar i mirno more, zaželjela je Kolinda Grabar-Kitarović.
Ministar gospodarstva Darko Horvat je istaknuo kako projekti izgradnje mogu zaživjeti na potpuno tržišnoj osnovi.
– Posao s katamaranom dokazuje da brodogradnja u Hrvatskoj može uspjeti, poručio je ministar Horvat.