Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski HNS-ovci biraju novog predsjednika

31.07.2019. 11:37
Zadarski HNS-ovci biraju novog predsjednika


Goran Arula koji je zadarski HNS vodio privremeno nakon odlaska Kristijana Kovačevića, svoju će dužnost uskoro predati novom članu. Naime, HNS-ovci se ovih dana pripremaju za izbornu skupštinu na kojoj će birati novog predsjednika zadarske organizacije koji će je voditi u narednom četverogodišnjem mandatu.
Dobra je to vijest za stranku koja je početkom godine ostala bez predsjednika i još nekolicine članova te sve dosad nastavila raditi s privremenim rukovodstvom. Kovačevićev odlazak izazvao je priličan potres u stranci, no ovaj je otvoreno poručio kako pritisak pod kojim je radio više nije mogao podnijeti.
– Već osjećam olakšanje, HNS mi je bio velik teret i odsad ću puno lakše raditi bez stranačkog predznaka. Ako kroz svoj rad u Gradskom vijeću građanima ne mogu pomoći na način na koji sam im obećao u predizbornoj kampanji, onda moj rad u Vijeću i nema smisla. Ne može se sjediti na dvije stolice, biti malo ovamo, malo onamo, odnosno nacionalno koalirati s HDZ-om, a lokalno im biti oporba. Ne ide to tako, poručio je Kovačević bivšim kolegama, otvoreno priznajući kako je posljednjih mjeseci zbog zahtjeva rukovodstva u Zagrebu da u Zadru mijenjaju stav prema HDZ-u sve teže funkcionirao i u Gradskom vijeću.
Team building u Tuheljima
– Bio sam pod velikim pritiskom i gubio energiju na balansiranje između Središnjice i Gradskog odbora koji su surađivali sa sasvim različitim političkim partnerima. Bavili smo se samim sobom umjesto problemima građana, pa sam procijenio kako moj mandat u takvoj situaciji nema puno smisla, odnosno da građani neće od mene takvog imati nikakve koristi. To kako smo u zadnje vrijeme radili nije bila politika, nego politikanstvo, a ja na taj način ne želim djelovati. Stoga se nastavljam samostalno boriti za ono što sam i najavio građanima u kampanji, bio je jasan Kovačević.
Situacija u stranci je pak sada stabilna, kaže nam Mile Stojanov, predsjednik Županijskog odbora HNS-a, koji se s ostalim kolegama upravo vratio sa stranačkog druženja u Tuheljskim toplicama. Naime, HNS-ovci iz cijele Hrvatske svakoga srpnja odlaze na team building na kojemu, osim druženja, dogovaraju i najbitnije smjernice za rad stranke.
Iz Zadra ih svake godine odlazi pedesetak, a tako je bilo i ove godine. U Tuheljima je dogovorena i izborna skupština za zadarsku organizaciju za koju će se uskoro primati i prijave kandidata.
Situacija je stabilna
– Naš kolega Goran Arula samo je vodio zadarski izborni stožer uoči izbora za Europski parlament, a sada pripremamo izbore za Gradski odbor. Čekamo još samo sastanak u Karlovcu na kojemu će se donijeti odluka o tome hoćemo li najprije održati izbore za predsjednika stranke ili one za lokalna rukovodstva, kaže Stojanov.
Napominje kako se sadašnji predsjednik Ivan Vrdoljak uskoro povlači sa svoje dužnoszi te se više neće kandidirati za šefa stranke na unutarstranačkim izborima. S obzirom da je Stojanov član Središnjeg odbora stranke, pitali smo ga kakva je zapravo trenutačna situacija u HNS-u, s obzirom da je prvi na njihovoj listi za EU parlament, međimurski župan Marija Posavec, čak tražio raskid koalicije s HDZ-om te ga je dio članstva zbog toga kritizirao.
– Situacija je u stranci doista dobra jer radimo po principu da svatko ima pravo reći svoje mišljenje. I druženje u Tuheljima u okviru sportskih igara na koje idemo svake godine pokazalo je naše naše zajedništvo, poručuje na kraju čelnik županijskog HNS-a dodajući kako će skorašnji izbori samo dodatno učvrstiti stranku.
 
 


Kovačević održao obećanje i ostao nezavisan
Iako su mnogi kalkulirali kako je bivši predsjednik zadarskih HNS-ovaca, Kristijan Kovačević, stranku napustio kako bi se pridružio nekoj drugoj, svojim je radom demantirao takve najave. Naime, unatoč pozivima nekoliko političara iz Zagreba, poput Milana Bandića i Miranda Mrsića, Kovačević je ostao nezavisan i kao takav već pet mjeseci djeluje u Gradskom vijeću, držeći time obećanje koje je dao napuštajući HNS:
– Ne dolazi u obzir nikakav prelazak u drugu stranku! Istina je da me je Mirando Mrsić pozvao u Demokrate, ali objasnio sam mu da u Gradskom vijeću želim ostati nezavisan vijećnik. Istina je i da su me zvali iz još nekih stranaka, ali svih sam odbio. Definitivno ostajem nezavisni jer vidim da mi je tako najlakše raditi. Nemam teret stranke i ne moram postupati prema odlukama rukovodstva s kojima se ne slažem. Surađivat ću sa svima i razgovarati o problemima građana te kako im najbolje pomoći, ali u nijednu stranku ne ulazim, poručuje Kovačević.