Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

MODES mora iseliti iz gradskih prostorija

31.07.2020. 19:18


Iako je još 2018. godine zadarska stranka Moderna demokratska snaga (MODES) od Grada Zadra dobila nalog da iseli iz gradskog prostora, oni to do danas nisu učinili. Unatoč mogućnosti deložacije, zadržali su prostor u Ulici Madijevaca 6 na Poluotoku, kojega su dobili nakon sklapanja koalicije s HDZ-om na pretprošlim lokalnim izborima.
Koalicija je pukla, a kako je MODES-u istekao rok najma, Grad je tražio da im vrate prostorije. Unatoč mogućnosti deložacije, stranačko rukovodstvo odlučilo je ostati u gradskim prostorijama smatrajući da još uvijek imaju pravo na njih. Dapače, čelnik stranke, Rudolf Dvorski, još te 2018. najavio je tužbu protiv Grada, poručujući im:
– Istina je da smo dobili obavijest o isteku ugovora o zakupu stranačkih prostorija, no mi i dalje ostajemo u ovom prostoru. Legalisti smo i iselit ćemo se ukoliko to moramo učiniti sukladno zakonu, međutim, smatramo da ga ne kršimo i zato smo stvar predali našem odvjetniku. Razmatramo i mogućnost tužbe, a već smo i poslali dopis Gradu nakon što su nas obavijestili o isteku ugovora o zakupu, kazao je tada Dvorski.


Žalili se na presudu
Sud pak misli drugačije. Da nemaju više pravo na ovaj prostor kazuje najnoviji rasplet situacije, odnosno presuda Trgovačkog suda u Zadru po kojoj MODES mora iseliti iz gradskog prostora. Presuda je nepravomoćna, stranka se u međuvremenu žalila na nju te se sada čeka odluka Visokog trgovačkog suda. U Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom kazali su nam koja je odluka donesena u parničnom postupku koji se vodio pred Trgovačkim sudom u Zadru.
– Donesena je prvostupanjska nepravomoćna presuda kojom se tuženiku Moderna demokratska snaga, MODES, nalaže da iseli iz poslovnog prostora u vlasništvu Grada Zadra u Zadru, Madijevaca 6, površine 56 metara četvornih te da opisani prostor preda tužitelju Gradu Zadru u posjed, kao i da naknadi troškove parničnog postupka. Protiv opisane presude tuženik je podnio žalbu te se predmet povodom iste nalazi na Visokom Trgovačkom sudu Republike Hrvatske, navode u odjelu pročelnika Tomislava Korone.
Ukoliko viši sud potvrdi presudu zadarskog Trgovačkog suda, MODES će uoči lokalnih izbora ostati bez stranačkih prostorija. To praktično znači da se ne bi imali gdje pripremati, no kako su i na zadnje lokalne izbore izišli kao dio koalicije, u slučaju gubitka prostora sastajat će se u onom nekog od svojih koalicijskih partnera. Naime, pravna situacija vezana za ovaj prostor je ovakva:


Ugovor o najmu sklopljen 2016.
– Ugovor o zakupu poslovnog prostora s političkom strankom MODES, Put Dikla 27, Zadar, zaključen je na određeno vrijeme od dvije godine i to od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2018. godine. Politička stranka MODES je u zakupu poslovnog prostora temeljem određenih uvjeta po javnom natječaju. Jedan od uvjeta da se sudjeluje u javnom natječaju bio je da se radi o političkoj stranci upisanoj u registar političkih stranaka u Republici Hrvatskoj, koja je zastupljena u Gradskom vijeću Grada Zadra i Županijskoj skupštini Zadarske županije, a koja djeluje putem Kluba vijećnika. Kako je ovaj uvjet otpao, a ugovor je zaključen na određeno vrijeme, nema uvjeta za produljenje Ugovora o zakupu poslovnog prostora, pa su ova stranka pozvana da vrati taj prostor, pojasnili su u nadležnom odjelu.
Slučaj je ipak dobio sudski epilog, što je MODES-u omogućilo i ostanak u gradskom prostoru. Njegov predsjednik, Rudolf Dvorski, jučer nije odgovorio na naš upit za komentar.




»Legalisti smo i iselit ćemo se ukoliko to moramo učiniti sukladno zakonu, međutim, smatramo da ga ne kršimo i zato smo stvar predali našem odvjetniku (studeni 2018. godine)
Rudolf Dvorski, predsjednik MODES-a