Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NEMA GDJE TRENIRATI Veronika ne želi baciti koplje u trnje

31.07.2020. 19:35


Ovih dana oglasili su se brojni atletičari koji negoduju zbog postavljanja umjetne trave na atletskom stadionu na Višnjiku. Među njima je i Veronika Šokota, mlada i nadarena atletičarka AŠK-a Zadar. Ova 16-godišnjakinja je ove godine ostvarila zavidne uspjehe i time najavila bogatu sportsku karijeru. Naime, ona je juniorska prvakinja Hrvatske u bacanju koplja te je izborila kvalifikacije na europsko, ali i svjetsko prvenstvo u atletici.
Iako je još u juniorskim uzrastima, uskoro bi se trebala početi pripremati za seniorska natjecanja, ali se boji kako to neće moći jer je jedini stadion u gradu koji je bio namijenjen atletičarima razrovan.


Državna juniorska prvakinja
Jučer smo bili na Višnjiku gdje smo zatekli Veroniku s još dvije kolegice – Anitom Odžaković i Vitom Barbić kako treniraju dok u daljini bageri raskopavaju stadion i odvoze zemlju.
Uz njih su bili Veronikina majka Žaklina te trener Predrag Saratlija.
– Veronika je rođena u Rijeci i tamo smo živjeli do njene 12 godine. Ona potječe iz sportske obitelji te je ljubav prema sportu počela jako rano, već upisom u sportski vrtić. U Rijeci je imala vrhunske uvjete treniranja, ali preselili smo se u Zadar gdje su uvjeti bili manje dobri, ali bili smo iznimno zadovoljni. Ovdje je počela trenirati s trenerom Predragom Saratlijom, te su, unatoč nesavršenim uvjetima rada, došli do savršenih rezultata, govori nam majka Žaklina, dok Veronika marljivo trenira unatoč vrućini i buci bagera. Ističe kako se obratila medijima jer ne govori samo u ime svoje kćeri, već i u ime ostale djece koja, kako je rekla, nemaju gdje trenirati.
– Kao roditelj se želim izboriti da naša djeca imaju uvjete za treniranje. Ona sad prvi put u životu treba krenuti na seniorsko prvenstvo Hrvatske i kako da se sprema?! Ovdje su sad bageri i kako može trenirati, pita se njena majka koju je cijela ova situacija pogodila.
– Veronika jako voli atletiku, to je njezina ljubav i sad joj netko to oduzima i jako mi je teško kao majci. Ona je doživjela šok kad je došla na teren i vidjela bagere, govori nam Žaklina Šokota. Dodaje kako je Veronika zahvaljujući napornom radu postala juniorska prvakinja u bacanju koplja s iznimnim rezultatom s kojim je ostvarila normu za europsko prvenstvo, a već ima i normu za otići na svjetsku juniorsko prvenstvo. Zahvaljujući dobrim rezultatima već ima ponude kluba Dinama iz Zagreba, ali i brojni fakulteti u Americi se interesiraju za nju.


U gradu sporta pati atletika
Predrag Saratlija, dugogodišnji trener iza kojega su brojni uspješni rezultati i sportaši te sveučilišni profesor jako je ogorčen cijelom situacijom u koju se doveo klub koji ima tradiciju preko 60 godina te cijela atletika i to, kako je rekao, u gradu koji je proglašen gradom sporta. Osvrnuo se na cijelu situaciju i na ponuđenu alternativu da im se omogući treniranje na Bagatovom igralištu.
– Stadion na Bagatu je mala livada. Primjerice Veronika baca koplje 50 metara, a ima i zaletište koje mora biti dugo 33 metra i mora biti napravljeno od tartana jer ona trenira u sprintericama. Osim toga, kako su oni to zamislili? Da ću ovdje trenirati skakačicu u vis, pa ću trčati na Bagat, pa ću se opet vratiti… Mi ne znamo čija je ovo ideja. Nikad s nama nitko nije razgovarao. Mi smo domiclini zadarski atletski klub s tradicijom od 60 godina. Ovo je diskriminacija prema djeci koja treniraju atletiku, govori nam uzrujano Saratlija dodavši kako u atletici trenutno trenira 400 djece.
– Veronika će nastaviti trenirati jer ja već imam neke planove kako ćemo to izvesti. I savez nam je obećao da ćemo moći odlaziti u Split na treninge. Ona je pametna, inteligentna djevojka koja će, nakon što završi srednju školu, otići. Već je zovu na nekoliko fakulteta, govori na Saratlija. Istaknuo je kako oni nikad nisu imali jasne termine i raspored po kojem su mogli trenirati i da se odvojilo vrijeme za atletičare i za rekreativce. Govori kako se znalo dogoditi da atletičari imaju trening, a rekreativci i djeca pretrčavaju stazu, utrčavaju u bazen s pijeskom, znao je pronalaziti pseći izmet u bazenu s pijeskom… Kaže kako je Zadar uložio veliki novac u uređenje atletske staze, a sad se stadion ne može koristiti za atletska natjecanja.




Dok je trening ne mogu pretrčavati rekreativci
​Osvrnuo se i na pojašnjenje kako će Veronika moći trenirati s kopljem koje ima posebno prilagođen vrh za umjetnu travu.
– Takvo koplje ima Sara Kolak, koja trenutno živi i trenira u Norveškoj. Budući da je tamo velik dio godine zima te treniraju u dvorani, oni su smislili način kako trenirati u zatvorenom i zato ima takvo koplje. Međutim, to je višestrano bazični sustav, a kad dođe specijalni sustav Sara izlazi vani i trenira s pravim kopljem, pojašnjava Saratlija. Na najave o uređenju atletskih terena na prostoru "barutane" rekao je kako se nada da će se to urediti, ali kako ne zna kada.
– Atletika je najpriznatiji sport u svijetu – kraljica sportova. Jedno je rekreacijski sustav, ali to nema veze s natjecateljskim sustavom sportaša. Ovdje ne mogu trčati rekreativci dok mi imamo trening. Ako se ovo zove atletski stadion nitko drugi osim atletičara ne smije tu trčati, govori Saratlija istaknuvši primjere drugih stadiona u Splitu, Zagrebu, Varaždinu gdje rekreativci ne smiju pristupiti stadionu. Smatra kako je trebalo odrediti jasne termine kada atletičari treniraju i tada onemogućiti pristup rekreativcima kako bi se zaštitilo rekreativce, a sportašima omogućio da treniraju u miru.


"Stadion na Bagatu je mala livada. Primjerice, Veronika baca koplje 50 metara, a ima i zaletište koje mora biti dugo 33 metra i mora biti napravljeno od tartana jer ona trenira u sprintericama. Osim toga, kako su oni to zamislili? Da ću ovdje trenirati skakačicu u vis, pa ću trčati na Bagat, pa ću se opet vratiti…"
Predrag SARATLIJA