Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

O sezoni, koroni, azilu, aglomeraciji

31.07.2020. 12:02


Na sastanku župana Božidara Longina s gradonačelnicima i načelnicima Zadarske županije jučer se raspravljalo o aktualnim temama, a posebno o turističkoj sezoni i investicijama za koje se smatra da će unaprijediti razvoj županije. Međutim, što se tiče mjera Vlade, i najavljenog smanjenja broja općinskih dužnosnika, na jučerašnjoj sjednici o tome nije bilo govora.
– Na današnjem smo se sastanku prvenstveno osvrnuli na turističku sezonu, koja je na području cijele županije na čak 60 posto prometa u odnosu na prošlu godinu, dok je u pojedinim općinama ta brojka skočila i do 80 posto, što nije bilo za očekivati s obzirom na COVID situaciju, tako da smo ugodno iznenađeni, istaknuo je župan Longin, izrazivši zadovoljstvo što se sve više razvija turizam na području Ravnih kotara i zadarskog zaleđa.
Longin se također osvrnuo i na to kako Županija svojim projektima, a pogotovo od pojave COVID-19, nastoji što više pomoći poljoprivrednim proizvođačima, vinarima, sirarima i stočarima kako bi se pokušao napraviti jedan drugi brend županije s kojim bi se još jače promovirali proizvodi koji su na ponos zadarskog područja.
– Proizvodimo preko 82 posto plave i preko 90 posto bijele ribe na nivou Hrvatske, te želimo stvoriti brend Zadarske županije s okusima mediterana, rekao je Longin, dodajući kao su na sastanku konstatirali da su svi započeti projekti na dobrom putu realizacije i unatoč koroni koja je dosta toga zakočila.
Koronakriza se, prema riječima župana Longina najviše reflektirala na prostorni plan, koji je ujedno bio glavna tema uz pitanje aglomeracije i potpisivanje ugovora između Hrvatskih voda i svih zainteresiranih jedinica lokalne samouprave.
– Načelnici i gradonačelnici su se najviše našli u problemu zbog COVIDA, zbog čega je puno toga stalo, tako da se nije mogao izvršiti ni uvid u prostorni plan zbog epidemiloških mjera, a tu je još i financijski rebalans po kojem smo izvorni proračun umanjili za čak 15 milijuna kuna, kazao je Longin osvrnuvši se posebno i na azil za napuštene životinje koje bi u novom azilu dobile svoje utočiste, a za azil postoji lokacijska dozvola i vlasništvo čestice te se očekuje što skoriji početak gradnje.
Načelnik Privlake, Gašpar Brgonja posebno se osvrnuo na turističke brojke, koje su unatoč koronakrizi nadmašile očekivanja, tako da je Privlaka prema njegovim riječima došla na čak 63 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu.
Pored aglomeracije za koju je Općina Zemunik jako zainteresirana, kako je potvrdio načelnik Ivica Šarić, azil je još jedna tema koja je privukla zanimanje načelnika koji je naglasio kako se po zakonskim normama napuštene životinje moraju zbrinuti.
Zoran Pelicarić, načelnik Sv. Filipa i Jakova, istaknuo je kako je energija nulta točka poljoprivrede, gospodarstva i turizma, te da ga jako raduje što Županija, ali i sve jedinice lokalne samouprave idu u smjeru obnovljivih izvora energije.
​- Govorili smo i o aglomeraciji, te je potpisan ugovor između Hrvatskih voda i svih naših zainteresiranih jedinica lokalne samouprave, potvrdio je Longin, naglasivši kako samo projektna dokumentacija aglomeracije košta 4 milijuna kuna, od čega čega Hrvatske vode sudjeluju s 85 posto novca, dok će jedinice lokalne samouprave u projekt uložiti preostalih 15 posto.