Obrovac i Biograd među najboljim gradovima u Hrvatskoj!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
PO IZDVAJANJIMA - Dva grada u Zadarskoj županiji našla se u top 10 po kvaliteti života
Riječ je o listi sastavljenoj na temelju izdvajanja iz gradskog proračuna za različite stavke koje direktno utječu na kvalitetu života i gospodarstvo, kao što su izdvajanja za vrtiće, stipendije i cjelokupno obrazovanje, subvencije poduzetnicima i poljoprivrednike, sport, kulturu, socijalnu zaštitu, vatrogarstvo, civilnu zaštitu i ostalo
Vedran KARUZA
U Obrovcu djeca u vrtiću imaju besplatan boravak u desetosatnom dnevnom programu

Grad Obrovac u medijima se najčešće navodi kao sinonim siromašnog gradića i jedan od hrvatskih rekordera po broju nezaposlenih. O njemu se izvješćuje kada se traži primjer iseljavanja stanovništva, onečisti Zrmanja ili održavaju prosvjedi zbog opasnog otpada.

Međutim, Obrovac je ovih dana osvanuo na jednoj od najpozitivnih listi - onoj top 10 gradova po proračunskim izdvajanjima!

Ovaj grad je uvršten na sedmo mjesto liste, a osim njega na listi je još jedan grad iz naše županije, Biograd koji je na desetom mjestu.

Riječ je o listi sastavljenoj na temelju izdvajanja iz gradskog proračuna za različite stavke koje direktno utječu na kvalitetu života i gospodarstvo, kao što su izdvajanja za vrtiće, stipendije i cjelokupno obrazovanje, subvencije poduzetnicima i poljoprivrednike, sport, kulturu, socijalnu zaštitu, vatrogastvo, civilnu zaštitu, sufinanciranje prijevoza i ukupno ulaganje u unaprjeđenje kvalitete života, odnosno stanovanja i zajednice, stoji u obrazloženju portala Gradonačelnik.hr koji je listu najboljih gradova napravio na osnovu analize podataka Ministarstva financija o proračunskom izdvajanju gradova.

Već četvrti put na listi

U analizi su navedene brojke, a o tome koliko se puta neki grad našao u top deset gradova, pa je tako Obrovac na ovu listu uvršten četiri puta, a Biograd tri. Inače, na prvom je mjestu top 10 gradova Opatija, na drugom Dubrovnik, slijede Poreč, Buzet, Vrlika i Rovinj. Nakon Obrovca, na osmom je mjestu Mali Lošinj, slijedi istarski Novigrad, a zanimljivo je da su pozicije iza Biograda dobili čak i neki gradovi koji su po turističkim kretanjima među vodećima u zemlji, kao što je Cres. Iza Biograda su Novska, Vukovar i Ludbreg.

O značaju ulaska na ovu listu najbolje govori i podatak da je Opatija, ovogodišnji pobjednik top 10 gradova, na listu uvrštena čak šest puta. Obrovac se pak na njoj našao četiri puta, gotovo uz sam bok Opatiji, Dubrovniku i ostalim gradovima iz vrha liste proračunskih izdvajanja.

Naime, hvalevrijedan je podatak koji se odnosi na onu najosjetljiviju skupinu, djecu, koja u Obrovcu imaju - besplatan boravak u desetosatnom dnevnom programu. Kako u Gradskoj upravi navode, za dječji vrtić godišnje izdvajaju 1,1 milijun kuna. Tako su do unatrag pet godina roditelji za jedno dijete mjesečno plaćali 500 kuna, za dvoje po 400, no odlukom iz 2015. godine sva djeca imaju besplatan boravak u dnevnom programu od 10 sati.

Besplatan dječji vrtić

Grad i na svojim mrežnim stranicama ističe kako roditelji djece s područja Grada Obrovca ne moraju plaćati dječji vrtić.

- Obrovčani su rijetki građani u Republici Hrvatskoj koji imaju sasvim besplatnan vrtić, nemaju ga ni Zagrepčani, Riječani, Dubrovčani, Puljani, Varaždinci, Splićani, Zadrani, već samo za pojedine kategorije građana. Dječji vrtić Obrovac se nalazi na samoj obali rijeke Zrmanje i ima veliko dvorište s dječjim igralištem i povrtlarskim staklenikom. Pohađa ga 42 djece.

U vrtićkim jaslicama je 12 djece, a u grupi od tri do šest godina 30 djece. Još nekoliko djece je na privikavanju, interes roditelja za boravkom djece u vrtiću je na zavidnoj razini, poručuju iz obrovačke Gradske uprave dodajući i zbog čega ovoliko ulažu u djecu:

- Uz roditeljski dom, dječji vrtić je ona sredina koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi. Boravkom u vrtiću dijete postaje svjesnije svojih sposobnosti, odnosno onoga što ono samo može. Uz pomoć odgojiteljica ono usvaja znanja koja su u skladu s njegovom dobi i postaje samostalnije, ističu u Gradu dodajući i zanimljiv podatak kojim se ne mogu podičiti čak ni neki veći i razvijeniji gradovi Hrvatske.

Naime, sastavni dio programa rada vrtića već godinama je i ekološki odgoj kojim djecu nastoje poduči odgovornom, predanom i kreativnom odnosu prema prirodi. Kada vidimo samo ovaj dio ulaganja u jedno od najznačajnijih područja žiovota, razumljivo je zašto se Obrovac našao u top 10 hrvatskih gradova.

Subvencije Grada Biograda

Jednako tako, i Biograd iz svojega proračuna izdvaja značajna sredstva za kvalitetan život svojih građana, o čemu najbolje govori i podatak da je jedan od svega devet hrvatskih gradova s pozitivnim prirodnim prirastom, te da bilježi i još jednu posebnost kojom se rijetko koji grad može pohvaliti - ima porast broja učenika.

S obzirom da gradnačelnik Ivan Knez nije mogao dati izjavu o uvršetnju na listu najboljih gradova, jer se nalazi na bolovanju, obrazloženje ove izuzetne situacije prenijeli smo iz njegova intervjua portalu Gradonačelnik.hr:

- Grad Biograd daje novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, za prvo novorođeno dijete tisuću kuna, za drugo tri tisuće kuna i za treće i svako sljedeće pet tisuća kuna. Grad subvencionira dječji vrtić Biograd s 80 posto, roditelji za prvo dijete plaćaju 700 kuna, za drugo dijete 280 kuna, a treće i svako sljedeće je besplatno. U našem Dječjem vrtiću Biograd integrirani program ranog učenja engleskog jezika je besplatan za svu djecu od 3-7 godina. Grad je osigurao pomoć za nabavku udžbenika u iznosu od 700 kuna za sve učenike Osnovne škole Biograd. Osim toga Grad ima i program dodjele stipendije redovnim studentima u iznosu od 700 kuna mjesečno. Grad Biograd građanima slabijeg imovinskog stanja sufinancira troškove stanovanja te financira troškove prijevoza za djecu s posebnim potrebama, pojašnjava biogradski gradonačelnik.


Obrovac u četiri kategorije u top 10

Komentirajući visoko rangiranje Grada Obrovca po pitanju proračunskog izdvajanja gradova za različite stavke koje direktno utječu na kvalitetu života i gospodarstva gradonačelnik Ante Župan, dr. med., kazao je kako je Gradonačelnik.hr napravio sveobuhvatnu analizu prema kojoj je od 14 navedenih kategorija Grad Obrovac u čak četiri kategorije završio u top 10 u Hrvatskoj.

- Naime, u kategoriji stipendija i cjelokupnog obrazovanja Grad Obrovac zauzima 4. mjesto, u subvencijama poduzetnicima i poljoprivrednicima 5. mjesto, u izdvajanjima za socijalnu zaštitu 9. mjesto, a u zaštiti okoliša 10. mjesto, kaže gradonačelnik Obrovca Ante Župan.


»Interes roditelja za boravkom djece u vrtiću je na zavidnoj razini. Uz roditeljski dom, dječji vrtić je ona sredina koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi

Grad Obrovac

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Što se tiče Biograda koliko toliko, ali što se tiče Obrovca gradu bez stanovnika, grad u kojem se svijetla gase u deset prije podne, grad bez liječnika, s gradonačelnikom koji ga obiđe nekoliko puta kroz godinu i to na janjetinu, subvencioniraju sva tri poljoprivrednika, grad sa desetak dječice i jednim studentom, koji imaju stipendiju i to stopostotno jer je za to potrebno izdvojiti svega nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje... Jedino je istina da imaju najčišći zrak pa me čudi kako se načelnik nije pohvalio s najmanjom emisijom CO2 i to na svjetskoj razini, jer CO2 se ispušta u atmosferu jedino u slučaju pečenja janjaca za gradonačelnika i ekipu. Doći će i ovom kraj i to uskoro!