Turističke agencije bilježe pad prometa od gotovo 90 posto

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Oporavak agencijskog poslovanja moguć jedino zajedničkim djelovanjem
Iako trenutačno imamo veći broj dolazaka individualnih gostiju, izostaju organizirani, grupni dolasci, kao posljedica pada prometa kod agencija, kazao je Zadranin Tomislav Fain, direktor UHPA-e
Zvonko KUCELIN
Zadarski turizam uspio se oporaviti u srpnju, ali lanjske brojke su nedostižne

Prema zadnjem provedenom istraživanju turističke agencije bilježe pad prometa od gotovo 90 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako trenutačno imamo veći broj dolazaka individualnih gostiju, izostaju organizirani, grupni dolasci, kao posljedica pada prometa kod agencija. Upravo to potvrđuje presudnu važnost nastavka mjera potpore za opstanak turističkih agencija, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Zadranin Tomislav Fain, koji je ispred UHPA-e susjdlovao u srijedu u Zagrebu u Ministarstvu turizma i sporta na sastanku na kojem su bili nazočni predstavnici turističkog sektora i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Razgovaralo se o dosadašnjem tijeku turističke sezone, situaciji u turizmu i daljnjim mjerama i planovima uslijed implikacija pandemije covida-19.

Ključno uvođenje vaučera

Resorno ministarstvo i UHPA već dugi niz godina imaju odličnu suradnju, što je posebice došlo do izražaja u ovim kriznim vremenima. Izmjena zakonske regulative kroz uvođenje vaučera bila je ključna za opstanak turističkih agencija, a putnicima je istodobno omogućila odgodu putovanja ili povrat uplaćenih sredstava. U nastojanju rješavanja problematike turističkih agencija i na ovom sastanku izneseni su konkretni prijedlozi za oporavak turizma. Kratkoročno to su: osiguravanje nastavka potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u iznosu od četiri tisuće po radniku, otpis ili odgoda većine fiskalnih i parafiskalnih davanja te osiguranje likvidnosti turističkih agencija kroz namjenske zajmove. Sporne su epidemiološke preporuke koje onemogućavaju redovno poslovanje turističkim agencijama, organizatorima kongresa i pružateljima usluga turističkog prijevoza, a mjere koje ograničavaju uplovljavanje putničkih brodova s više do 200 putnika zasigurno ne pridonose normalizaciji turističkog prometa.

Ministrica Brnjac svjesna je kako su posljedice covid–19 krize globalnih razmjera, posebice za turizam koji je oduvijek bio pokretač hrvatskog gospodarstva. Ministrica je pokazala veliki interes za suradnju i ukazala je na potencijal Instrumenta za oporavak i otpornost kojeg nudi EU i kroz koji bi Hrvatska trebala dobiti šest milijardi eura nepovratnih sredstava, a dio toga će biti usmjereno i u turistički sektor.

Oporezivanje agencija

Ovom prilikom se također raspravljalo i o nedavnim potezima Europske komisije usmjerenim na revidiranje zakonskog okvira vezanog uz primjenu Posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija na što UHPA godinama ukazuje.

- UHPA se u ovim najtežim trenucima turističkog sektora doslovno borila za spas svih turističkih agencija. Drago nam je da smo ministricu Brnjac na sastanku upoznali s našim problemima te da i nadalje možemo računati s podrškom Ministarstva u njihovom rješavanju, poručuje Fain dodajući kako pozdravljaju i prijedloge ostalih kolega iz strukovnih udruga koji će doprinijeti bržem oporavku i jačanju konkurentnosti svih dionika u turizmu, kao što je smanjenje PDV-a čemu su već pribjegle neke EU zemlje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno