Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Paškom zaljevu dogodio se pomor školjke “konjine”

31.07.2020. 12:17


Prilikom sklerokronoloških analiza ljuštura na paškim podmorskim lokalitetima, istraživanja u sklopu BivACME projekta koji financira Hrvatska zaklada za znanost, na dubini tri do pet metara primjećen je pomor vrste "Glycymeris bimaculata", školjke koju domicilno stanovništvo popularno naziva "konjine", javlja Glas otoka.
Kako nam je rekla dr.sc. Melita Peharda Uljević, znanstvena savjetnica Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, ljušture ove školjke, koja inače živi ukopana u sedimentu, bile su skroz prazne, bez ostataka tkiva, pa kako s unutrašnje strane ljuštura nije bilo naseljenih drugih organizama – upućivalo je da su nedavno uginule. Dio jedinki je bio otvoren s cijelim tkivom, što je, upućivalo na nedavno uginuće.
Uzorci takvih jedinki su prikupljeni i transportirani u laboratorij Sveučilišta u Zadru. Tamo nam je potvrđeno da su uzeti uzorci za molekularne i patohistološke analize od bolesnih i uginulih jedinki.
– Dio uzoraka je u obradi na Sveučilištu u Zadru, a dio uzorka bit će dostavljen na daljnje analize u Laboratorij za patologiju riba i školjkaša Hrvatskog veterinarskog instituta, kratko nam je odgovorio Tomislav Šarić iz Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potvrdilo nam je da su upoznati s pomorom ove vrste školjkaša.
– Pomori školjkaša događaju se perodično na području Jadranskog mora. Vrsta Glycymeris bimaculata je brojna na području Paškog zaljeva i to je jedan od njezinih najvažnijih lokaliteta u Jadranskom moru. Može živjeti i više od 60 godina, iako su tako stari primjerci izuzetni rijetki. Analize ljuštura ove vrste koje su prikupljene na području Paškog zaljeva pokazuju da je većina starijih jedinki imala oko 20 godina, te postoji mogućnost da su se ovakvi mortaliteti događali i u prošlosti. Zanimljivo je da su tijekom tog terenskog istraživanja na istom lokalitetu zabilježene žive jedinke plemenitih periski (Pinna nobilis). Također, nije zabilježen mortalitet rumenke (Callista chione), druge vrste školjkaša koja je brojna na spomenutom području, a koja također živi ukopana u sediment, rekli su nam iz Ministarstva. (Glas otoka)


»Upoznati smo s pomorom ove vrste školjkaša. Analize ljuštura vrste Glycymeris bimaculata koje su prikupljene na području Paškog zaljeva pokazuju da je većina starijih jedinki imala oko 20 godina, te postoji mogućnost da su se ovakvi mortaliteti događali i u prošlosti
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja