VIJEĆE OTOČNOG SABORA "Di su otoci u tim EU sredstvima?"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Uputili otvoreno pismo Vladi i Ministarstvu
Vijeće Otočnog sabora čestita premijeru na osiguranim EU sredstvima za sljedeći sedmogodišnji financijski period, ali ujedno pitamo di su otoci u tim sredstvima. Zašto to pitamo? Zato što nas, ali sigurno ne samo nas već cijelo otočno stanovništvo interesira koliko će se od tih sredstava osjetiti poboljšanje kvalitete života na otocima, stoji u pismu
Zvonko KUCELIN
Vijeće Otočnog sabora traži da otoci ne budu zakinuti u sedmogodišnjem financijskom razdoblju EU

Vijeće Otočnog sabora - udruge za razvitak hrvatskih otoka, donijelo je odluku obratiti se otvorenim pismom Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU temeljem osiguranih sredstava iz financijskog razdoblja 2021 –2027, odnosno proračuna EU za idućih sedam godina.

- Vijeće Otočnog sabora čestita premijeru na osiguranim EU sredstvima za sljedeći sedmogodišnji financijski period, ali ujedno pitamo di su otoci u tim sredstvima. Zašto to pitamo? Zato što nas, ali sigurno ne samo nas već cijelo otočno stanovništvo interesira koliko će se od tih sredstava osjetiti poboljšanje kvalitete života na otocima.

Temeljem Zakona o otocima i njegovih članaka 19, 25, 26 i 27, a u tim člancima se govori o otočnim koordinatorima koji obavljanju poslove organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Dalje, govori se o Nacionalnom planu razvoja otoka i otočnom godišnjem programu. Vijeće Otočnog sabora zanima koliko se daleko otišlo s provedbom Zakona o otocima po navedenim člancima, koliko je otočnih razvojnih projekata ušlo u registar otočnih razvojnih projekata koje unose otočni koordinatori i je li napravljen Nacionalni plan razvoja otoka ako znamo da Nacionalni plan definira provedbu ciljeva iz Nacionalne razvojne strategije u upravnom području razvoja otoka i da se donosi za razdoblje od sedam godina, stoji u pismu Otočnog sabora gdje se dalje navodi kako Nacionalnu razvojnu strategiju Vlada Republike Hrvatske mora do listopada predati Europskoj komisiji, koja do kraja godine mora donijeti odluku o prihvaćanju Nacionalne razvojne strategije.

- Također znamo da za one projekate kojih nema u Nacionalnoj razvojnoj strategiji, Republika Hrvatska ne može tražiti sredstva iz EU fondova u sedmogodišnjem financijskom razdoblju. Vijeće Otočnog sabora traži od Vlade Republike Hrvatske, a posebno od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da otoci ne budu zakinuti u sedmogodišnjem financijskom razdoblju EU i ako nisu imenovani svi otočni koordinatori da se po tom pitanju provodi Zakon o otocima, zaključuje se u pismu Vijeća Otočnog sabora. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno