Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograđanima za ribarnicu bespovratnih pet milijuna kuna

31.07.2021. 12:14


U Gradskoj vijećnici Grada Biograd na Moru jučer je bilo svečano. Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, u nazočnosti ravnatelja Uprave ribarstva Ante Mišure, zadarskog župana Božidara Longina, županijskog pročelnika za more i turizam Krešimira Laštre i voditelja FLAG-a Lostura Ivana Čupića, biogradskom gradonačelniku Ivanu Knezu uručio je Odluku o dodjeli sredstava u vrijednosti odobrene potpore većoj od pet milijuna kuna za projekt "Rekonstrukcija ribarnice Biograd na Moru", čiji je završetak planiran već do sljedeće turističke sezone.


Povlačenje sredstava iz EU
– Rekonstrukcija ribarnice u Biogradu na Moru će zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva i turističkog sektora, ali i olakšati plasman proizvoda ribarstva. U Zadarskoj županiji je u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. ugovoreno ukupno 1166 projekata te dodijeljena potpora u iznosu od 621,27 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 400 milijuna kuna. Biogradu je zasad odobreno sedam projekta u vrijednosti od 33 milijuna kuna, istaknuo je Mršić.
Od 621,27 milijuna kuna potpora, kaže on, 241,65 milijuna kuna je ugovoreno te 168,51 milijuna kuna isplaćeno za razvoj gospodarskog ribolova moru, a 176,25 milijuna kuna ugovoreno te 125,40 milijuna kuna isplaćeno za sektor akvakulture.
– Za poboljšanje stavljanja na tržište, organizacije proizvođača te sektor prerade proizvoda ribarstva i akvakulture ugovoreno je 142,45 milijuna kuna i isplaćeno 100,86 milijuna kuna, a za pripremnu potporu za lokalne akcijske grupe u ribarstvu te provedbu njihovih lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu ugovoreno je 49,44 milijuna kuna te do sada isplaćeno 5,37 milijuna kuna, kazao je Mršić.


Zahvala FLAG-u Lostura i Gradu Biogradu
Projekt "Rekonstrukcija ribarnice Biograd na Moru" je prijavljen i odobren na natječaju FLAG-a Lostura sa sjedištem u Biogradu na Moru unutar mjere M.1.1. Skraćivanje lanaca opskrbe, Lokalne razvojne strategije FLAG-a Lostura, a koja se u vrijednosti odobrene potpore od 5.066.500,00 kuna financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. EU financira s 85 posto ili 4.306.525,00 kuna, a RH 15 posto ili 759.975,00 kuna.
– Riječ je o izvođenju zgrade ribarnice, rekonstrukciji dijela postojećeg zatvorenog prostora tržnice za prateće prostore ribarnice – garderobe sa sanitarijama i spremišta, natkrivanju prostora tržnice oko ribarnice i uređenju obloge poda prostora oko ribarnice te opremanju objekta, naglasio je Mršić, koji se na realizaciji projekta posebno zahvalio FLAG-u Lostura i Gradu Biogradu na Moru.
Projekti poput ribarnice u Biogradu, rive u Zadru i Pelješkog mosta, kaže on, mijenjaju Hrvatsku na bolje.




Privremena dislokacija
– Više od 800 milijuna eura predujma iz europske omotnice od ukupno 6,3 milijarde eura, trebalo bi uskoro sjesti na račun državne riznice. Nikad nismo imali na raspolaganju toliko bespovratnih sredstava Europe kao do sada. Biograd i drugi gradovi i općine u Zadarskoj županiji imaju potencijala da uzmu dio ovog EU kolača, poručio je Mršić.
Aktivnosti vezane uz ribarnicu u Biogradu na Moru se odnose na prvu fazu radova iz glavnog projekta, koji u drugoj fazi obuhvaća i rekonstrukciju te opremanje gradske tržnice.
– Bit će dvije javne nabave za izvođenje radova, za ribarnicu i tržnicu. Za ribarnicu nam je dodijeljeno gotovo 5,1 milijun kuna, dok će projekt tržnice koštati oko tri milijuna kuna koje će uz pomoć Županije i države sufinancirati Grad Biograd. Radovi će početi do kraja godine kad će se ribarnica i tržnica privremeno dislocirati na parkirališe Kulturnog centra, poznatijeg Pučkog učilišta, navodi Ivan Knez.


Mjesto dalmatinskih emocija
Lokacija ulaganja nalazi se u samom centru Biograda na Moru te predstavlja jedno od centralnih mjesta života svih mještana i posjetitelja.
– Ova je županija srce ribarstva u Hrvatskoj i s infrastrukturom koju smo izgradili i koju ćemo izgraditi u Gaženici, Lamjani i Biogradu, zajedno s projektima proizvođača ribe, poput Cromarisa, imat ćemo najveći ribarski HUB na Jadranu. Projekt nove luke u Gaženici je praktički iza nas, tako i u Lamjani, dok će se izgradnjom ribarske luke u Biogradu na istoku prema Crvenoj luci rastereti velika gužva vozila koja ljeti gotovo zakrči cijeli grad, istaknuo je župan Longin.
Posjet ribarnici jedno je od važnijih rituala u Dalmaciji, tako i u Biogradu.
– Projekt ribarnice i tržnice je zamišljen kao mjesto gdje će se kupci ugodno osjećati. Na prostoru ribarnice i tržnice ćete osjetiti dalmatinske emocije, zaključio je župan Longin.


Opis projektnih aktivnosti
Prva faza se sastoji od izvođenja zgrade ribarnice (93,8 m2), rekonstrukcije dijela postojećeg zatvorenog prostora tržnice za prateće prostore ribarnice – garderobe sa sanitarijama i spremištem (44,65 m2), natkrivanja prostora tržnice oko ribarnice (195,5 m2) i uređenja obloge poda prostora oko ribarnice. Po završetku građevinskih radova pristupit će se opremanju objekta s rashladnim vitrinama za čuvanje ribe u posudama (1 komad), ledomatima (2 komada), rukoperom sa slavinom (2 komada), vertikalnim hladnjacima (7 komada) i radnim stolom (1 komad).