Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čolak: Interes je odmah prvog dana bio jako velik

31.07.2021. 10:51


Uključivanje ljekarnika i ljekarni u proces imunizacije stanovništva značajno doprinosi dostupnosti cijepljenja, naročito u ruralnim i depriviranim sredinama što u konačnici pridonosi većoj procijepljenosti stanovništva. Prvi korak u proces uključivanja je integracija ljekarni u mrežu ustanova koje će izdavati EU digitalne COVID potvrde, stoji u priopćenju HZZO-a. Građani od četvrtka svoje EU digitalne covid potvrde mogu podignuti i u ljekarnama, a mnogi su već prvog dana za tu uslugu pokazali veliko zanimanje zbog čega je došlo do kratkotrajnih gužvi, međutim, vrlo brzo su se snašli i ljekarnici i građani te je do kraja dana sve funkcioniralo po planu, rekao je Božo Čolak, ravnatelj Ljekarni Zadar.


Ljekarnici se vrlo brzo snašli
– Interes je vrlo velik, već u prvih pola sata u samo jednoj ljekarni bilo je izdano desetak potvrda, rekao je Čolak dodavši kako su se ljekarnici vrlo brzo snašli.
– Bilo je nekih poteškoća s izdavanjem potvrda, ali kasnije je sve dobro funkcioniralo. Moram naglasiti kako prednost imaju građani koji su u ljekarnu došli po lijekove pa iz tog razloga ovi koji su došli po potvrdu mogu čekati malo duže, govori Čolak i dodaje kako je prvotno bilo prisutno malo straha hoće li se sve stići, ali ipak sve prolazi jako dobro.
Veliki broj zahtjeva prema aplikaciji uzrokovao je poteškoće u funkcioniranju i bilo je lokacija gdje se u četvrtak nije mogla isporučiti covid potvrda, ali do kraja dana se sve reguliralo. Neki su građani tako došli po potvrdu koja im se potom nije mogla poslati na mail, ali su zato dobili papirnatu potvrdu s naglaskom da će im ona elektronička biti isporučena u što kraćem roku, a nakon prvih gužvi, stanje će se sigurno primiriti, kazao je Čolak.


Usluga će dobro doći starijima
– Smatram kako će najveća gužva biti ovih prvih dana, jučer je svakako bila najveća navala, ali siguran sam da će to narednih dana malo splasnuti, rekao je Čolak. Pritom je napomenuo kako je sustav e-Građani vjerojatno najbolja opcija za podizanje covid potvrde.
– To je jednostavan proces, u samo nekoliko klikova putem mobitela i bez da igdje idete, možete doći do potvrde, tako se ne stvaraju gužve, a i smanjuje se broj kontakata, rekao je Čolak.
Međutim, mnogi naši građani, poglavito stariji, ne znaju koristiti portal e-Građani, a ured HZZO-a se ne nalazi baš u svakom mjestu, za razliku od ljekarni, pa će ova usluga njima zasigurno dobro doći.
Digitalnu covid potvrdu (EU DCC) građani mogu preuzeti u najbližoj ljekarni i to u tiskanom obliku ili će im biti poslana na adresu elektroničke pošte, objavio je HZZO po čijim je podacima za dobivanje potvrde potrebno predočiti zdravstvenu ili osobnu iskaznicu na osnovu koje će ljekarnik upisom OIB-a u web aplikaciju preuzeti covid potvrdu.