Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Kurta: Meni je pisanje jedini vid terapije, jer papir trpi sve naše emocije

31.07.2021. 08:18


Zadarska spisateljica, fotografkinja i odgojiteljica u vrtiću Ivana Kurta neumorno radi na novim projektima, za koje inspiraciju često crpi iz svakodnevnih dogodovština iz rada s vrtićkom djecom, kao i privatnog života. S njom smo razgovarali o slikovnici »Kćeri sunca« i izložbi fotografija »Lovit ću zalaske«, kao i svakodnevnom životu i umjetničkom stvaralaštvu.
Slikovnica »Kćeri sunca« s ilustracijama namijenjena je djeci predškolcima i nižim razredima osnovne škole. Likovno – estetski i odgojno – obrazovne kvalitete već kod male djece mogu poslužiti kao temelj za aktivnosti u upoznavanju prirodnog i životinjskog svijeta oko nas.


Učenje o svijetu oko nas
– Djeca s kojom radim u vrtiću jednog su se dana prepala pčele, koja je letjela oko njih u prostoriji. Bili su zabrinuti i pitali me za savjet o životu pčela. Potaknula sam ih da istraže život pčela iz raznih izvora. Učili smo o proizvodnju meda i čitala sam im zanimljivosti o pčelama. Glumili smo i pčelinji ples te istraživali razne okuse meda, počinje Kurta i dodaje kako svaki put kada djeca dožive nešto novo, često to prenose na papir, kako bi sebi stvorili predodžbu u glavi.
– Tako su iz svojih likovnih uradaka stvarali vlastite priče. Kreativni rad im je urođen i to trebamo poticati. Djeca su često vrlo rano izložena raznim crtićima i sadržajima koje im je ponekad teško shvatiti. Tako sam ih počela upozoravati na važnost pčela za svakodnevni život. Vrlo im je važno bilo shvatiti da su svojim aktivnostima, kao što je sadnja cvijeća, doprinijeli spašavaju prirode. Tako ih potičem da se osjećaju važnima, objasnila je Kurta, te naglasila kako je tijekom izolacije roditeljima slala prijedloge i aktivnosti koje se mogu raditi od kuće, kako djeca ne bi zaboravila naučeno.
– Odlučila sam se napisati priču o pčelama kako bi ih još više potakla na rad i učenje. Kako bi im bila što lakša, knjiga je tiskana slovima velikog fonta. Jedna je djevojčica, čak, kada je čula da je slikovnica za predškolce, priču prilagodila svom mlađem bratu, što me je iznimno razveselilo. Bila je vrlo ponosna na sebe kada je svoju pričicu vidjela na televiziji. Najveća mi je nagrada kada djeca žele sama nastaviti raditi na ovakvim pričama, rekla je Kurta.


Vizualni identitet
Osim zanimljive priče, slikovnicu krase i iznimne umjetničke ilustracije, koje imaju edukativnu svrhu.
– Ilustracije, za koje je zaslužna Irena Marković Marušić su također vrlo bitne, jer potiču maštu. Slikovnice za najnižu dob obiluju ilustracijama, kako bi djeca mogla pojmiti svijet oko sebe. Ilustracije namijenjene starijoj djeci mogu biti apstraktnije, ali moraju odavati realno stanje stvari. Moja je pčelica bila prava radilica, koja je često umorna od dugog rada, istaknula je Kurta, te objasnila kako nakon poslušane priče, djeci često zadaje da razne prizore iz slikovnice nacrtaju, te potom o njima razgovaraju.
– Od svoje djece u vrtiću dobivam ideje za pjesme kojima ohrabrujem djecu i roditelje u nošenju sa svakodnevnim problemima. Tako je nastala pjesmica »Suze u vrtiću«. Uvijek slušam djecu i pazim o čemu pričaju dok se međusobno igraju. Slikovnica ima važnu ulogu u razvoju govora, mašte, kreativnosti, razvoju spoznaje i zaključivanja. Iznimno je važno čitati od najranije dobi, objasnila je Kurta, te nešto više rekla o svojoj izložbi »Lovit ću zalaske«.




 


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!