Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Djetinjstvo pod okriljem prljavštine, smrada i straha

Autor: Ivana Burica

30.08.2008. 22:00
Djetinjstvo pod okriljem prljavštine, smrada i straha

Foto: Filip BRALA



Mene je strah ovuda prolaziti noću. Prijateljica i ja, kad se u poslijepodnevnoj smjeni zimi vraćamo iz škole, zaobilazimo ovu zgradu. Često u jednom od ovih praznih prostora prespava beskućnik i meni je skroz neugodno prolaziti uz njega, govori desetogodišnja Anamarija koja živi u obližnjoj zgradi
Radovi na osnovnoj školi na Bilom brigu su pri kraju, a škola bi svoja vrata učenicima trebala otvoriti u siječnju 2009. godine. Dok školska zgrada iz dana u dan izgleda sve ljepše, u njenoj se neposrednoj blizini, točnije preko puta, u prizemlju zgrade na adresi Šibenska 15 mogu vidjeti, malo je reći, ružni prizori.
Riječ je o nekoliko praznih poslovnih prostora na većini čijih su prozora i vrata porazbijana stakla, unutrašnjost im je krcata opušaka, razlomljenog stakla, papira, ambalaže, pa i odbačenih narkomanskih šprica.
Odbačen narkomanski pribor
– Mene je strah ovuda prolaziti noću. Prijateljica i ja, kad se u poslijepodnevnoj smjeni zimi vraćamo iz škole, zaobilazimo ovu zgradu. Često u jednom od ovih praznih prostora prespava beskućnik i meni je skroz neugodno prolaziti uz njega, govori desetogodišnja Anamarija koja živi u obližnjoj zgradi. Anamarija dodaje da se u blizini zgrade često može vidjeti odbačeni narkomanski pribor, a nerijetko se tuda motaju i malo stariji dječaci koji razbijaju ono što je preostalo od stakala.
– Ako se ovi poslovni prostori ne urede, bojim se da će i nova škola preko puta uskoro izgledati ovako, mišljenja je Anamarija.  
Čekajući ispred zgrade nailazimo na ženu s djetetom. Pitamo je za poslovne prostore, a ona odmahuje glavom i poručuje – pitajte nekog drugog. No mi ne odustajemo tako lako pa još pitamo jesu li devastirani i smećem zatrpani prostori opasni za djecu. Pitanjem smo je, očito, pogodili u “žicu”. U ženi se istog trenutka budi zaštitnički materinski instinkt pa ne samo da automatski ima puno toga za reći nego nas vodi i do najkritičnije točke u zgradi – u prostor s velikom nezaštićenom rupom.
– Kad neko dijete upadne u rupu i ozlijedi se tek će se tada nadležni probuditi i svi će odjednom govoriti o tome. Ovo je grozota. Tu se skupljaju narkomani, svake večeri njih desetak, mokri se posvuda, stalno tu dolaze neka djeca koja razbijaju ono malo što je ostalo za razbiti.
Ukratko, jedno užasno okruženje za djecu. Evo, i moj se sedmogodišnji sin prije nekoliko godina ozlijedio igrajući se tu te je “zaradio” nekoliko šavova na leđima.
Strepnja za sigurnost
 Zašto mi koji smo se tu uselili i kao svi drugi uredno platili svoj stambeni prostor, stalno moramo strepiti za sigurnost svoje djece, pita se majka koja je htjela ostati anonimna.
Kao što smo već spomenuli, nova škola na Bilom brigu s radom će započeti nakon Nove godine. Kako li će izgledati svečanost otvorenja sa smećem u pozadini? Ono što još više brine jest sigurnost još puno većeg broja djece, koja će se otvorenjem škole kretati u blizini devastiranih, smrdljivih i prljavih, a nije isključeno i prostora iz kojih je moguće i širenje raznih zaraza.
Problem je što su ti prostori u privatnom vlasništvu, a vlasnici ne mogu biti kažnjeni jer ne postoji propis ili zakon kojim bi se to učinilo. Stanari zgrade u Šibenskoj 15 pripovijedaju da je čak i bilo nekoliko pokušaja otvaranja dućana ili sličnih sadržaja u njima. No, prostor bi svejedno nakon svega nekoliko dana bio uništen te bi vlasnik vrlo brzo stavio ključ u bravu. 
Iako u Odluci o komunalnom redu postoji odredba koja propisuje da vlasnici moraju održavati svoju imovinu urednom te u roku od 12 mjeseci postupiti po nalogu komunalnih redara ili platiti kaznu po isteku tog roka, ona u praksi nije efikasna. Razlog tomu je što su propisane kazne (limitirane prekršajnim zakonom) premale u odnosu na investiciju koju iziskuje uređenje nekretnina, doznajemo u gradskoj upravi Zadra. Najviše što Grad može učiniti jest upozoriti građane da održavaju svoje nekretnine. No tomu se, nažalost, neće svi odazvati…


Škola gotova do 31. prosinca
Radovi na izgradnji škole na Bilom brigu započeli su u drugoj polovini rujna 2006. godine, a ugovorom o radu predviđeni rok za završetak radova je 31. prosinca 2008. godine.
Izvođač radova je tvrtka Centrogradnja, a projekt financiraju Grad Zadar i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Vrijednost svih radova iznosi gotovo 40 milijuna kuna, a važno je istaknuti da će škola na Bilom brigu biti i matična škola za sve zadarske otoke.