Početak revalorizacije povijesne i turističke uloge Vrane

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
han7
Filip BRALA
Završetak kulturnog ljeta u Maškovića hanu, najzapadnijim očuvanim spomenikom islamske arhitekture

Maškovića han u Vrani, jedan od najočuvanijih objekata takve vrste u Europi i najzapadniji očuvani spomenik islamske arhitekture na svijetu, otvorio je u subotu svoja vrata na svečanosti zatvaranja Kulturnog ljeta općine Pakoštane. Tom prigodom održan je bogat kulturni program koji je započeo šetnjom do «Pećine» u Vrani, iznimne znamenitosti prirodne i kulturne baštine, jer je riječ o izvoru vode kojom se u rimsko doba opskrbljivao antički Jader. Pećina je sada očišćena i omogućen je ulaz u nju turistima i posjetiteljima. O mogućnostima koje se u tom prostoru pružaju najbolje je posvjedočio kratki koncert klape «Pakoštane», koji je održan u spilji pod svjetlom baklji.

Uzvanici, koji su se na zatvaranju pakoškog kulturnog ljeta u Vrani okupili u velikome broju, posjetili su zatim kapelicu u sklopu utvrde Templara, odnosno Ivanovaca, a zatim se uputili u Maškovića han iz kojega su dopirali taktovi Carmine Burane.

U Maškovića hanu je potom upriličeno izvođenje fragmenata iz predstave «Hrvatska kruna» Antuna Abramovića, koje su izveli glumci Tomislav Martić i Zlatko Košta. Čitav han i put od hana do Templarskoga grada bio je također pozornica za veliku izložbu slikara Branimira Čilića, koji je ovoga ljeta priredio u Pakoštanima više kulturnih događanja, od čega svakako valja posebno istaknuti izložbu pod morem i pokretnu izložbu. I ovom prigodom je Čilić postavio niz svojih slika, skulptura i instalacija koje su u povijesnom ambijentu Vrane dale iznimnu dimenziju spoja prošlosti i sadašnjosti.

Nakon predstave je o povijesti Vrane uzvanicima i gostima govorio prof. Božo Došen, ravnatelj Srednje škole Biograd, koji je podsjetio da je povijesno bogatstvo Vrane vidljivo i iz toga što historiografija za ovo mjesto bilježi četrdesetak naziva. Došen je podsjetio na važnost rimskoga akvedukta, kao i još veću ulogu koju je Vrana imala u srednjemu vijeku kad je bila jedno od glavnih mjesta nastanka i razvoja hrvatske države, kada se u njoj, između ostaloga, čuvala i sama hrvatska kruna. Također je istaknuo važnost braće Vranjanina, umjetnika i graditelja, za koje je danas nedvojbeno dokazano da su bili rodom iz ovoga mjesta, te pozvao na održavanje posebnoga znanstvenog skupa o njima na ovome mjestu. Prof. Došen je istaknuo i važnost «Vranskog zakonika» iz 1454. godine, koji je predstavljao temelj «ravnokotarskoga običajnog prava», ali je upozorio i da u Vrani još nije «kopao mašklin hrvatskoga arheologa» te izrazio nadu da će se u skoroj budućnosti i u ovom značajnom naselju pokrenuti arheološka istraživanja.

Načelnik općine Pakoštane Milivoj Kurtov pozdravio je sve nazočne i zahvalio svima koji su ovoga ljeta sudjelovali u kulturnim manifestacijama.

- Održavali smo kulturne manifestacije u svim priobalnim mjestima, a završetak je ovdje u Vrani i to nije slučajno. Upravo značenje koje Vrana ima u hrvatskoj povijesti od nas traži veći angažman i mi smo u tom pravcu i krenuli, odlučili smo u potpunosti valorizirati ulogu Vrane u hrvatskoj povijesti i pokušati ovu kulturno-spomeničku baštinu obnoviti i staviti je u funkciju turizma, te na taj način obogatiti kulturni proizvod općine Pakoštane, kazao je Kurtov, naglasivši da ova manifestacija jest završetak kulturne sezone ovoga ljeta, ali ujedno i početak revalorizacije Vrane kao sastavnog dijela turističke ponude Općine Pakoštane. Najavio je da će se iduće godine s Vranom i početi, a ne samo završiti.

Potom je u Maškovića hanu prikazan dokumentarni film o općini Pakoštane i svim njenim mjestima: Pakoštanima, Dragama, Vrgadi i Vrani. Najavljeno je i da će svako od ovih mjesta dobiti svoj posebni dokumentarno-promotivni film.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno