Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ukapljeni plin i solarni paneli za grijanje Psihijatrijske bolnice Ugljan

Autor: Nives Rogoznica

30.08.2008. 22:00
Ukapljeni plin i solarni paneli za grijanje Psihijatrijske bolnice Ugljan


Realno je procjenjivati, smatra Olivio Meštrović, kako Psihijatrijska bolnica Ugljan, prijelazom s plina i loživog ulja na kombinaciju ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije, može ostvariti uštedu od oko 30 posto
Psihijatrijska bolnica na Ugljanu će, uz operativnu pomoć Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije, te stručnu suradnju Instituta “Hrvoje Požar” u izradi analize energetskih troškova, pokušati dobiti sredstva iz kojih će financirati projekt zamjene postojećeg sustava grijanja i hlađenja novim, koji treba kombinirati ukapljeni naftni plin i sunčevu energiju.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je, naime, zajedno s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva raspisao natječaj za javno prikupljanje ponuda za sufinanciranje pilot-projekata korištenja ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije u javnom sektoru na otocima. Na natječaj se mogu prijaviti objekti u vlasništvu države ili jedinica područne i lokalne samouprave, poput bolnica, škola, vrtića i drugih objekata javne namjene, smještenih na otocima koji nisu mostom povezani s kopnom.
Cilj natječaja je realizirati minimalno jedan ogledni, energetski učinkovit pilot-projekt, a ukupna predviđena sredstva Fonda i Ministarstva su 6 milijuna kuna. Po pojedinom projektu Fond je spreman financirati do 60 posto zaokružene financijske konstrukcije ulaganja, ali ne iznad 850.000 kuna po projektu. Natječaj je otvoren do 14. rujna, a krajem listopada bi trebalo biti poznato koji su projekti zadovoljili kriterije.
Sufinaciranje proizlazi iz “Strategije korištenja ukapljenog naftnog plina na otocima” i “Programa korištenja ukapljenog naftnog plina na otocima” za razdoblje do 2008. do 2012. koje je Vlada usvojila krajem studenog prošle godine. Program obuhvaća i kombinirano korištenje ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije.
– Uskoro ćemo se sastati s ravnateljem Psihijatrijske bolnice Ugljan, za koju već postoji izrađena analiza energetske potrošnje, i nakon toga ćemo od Instituta “Hrvoje Požar” zatražiti izradu projekta. Ako trenutačno stanje energetske potrošnje u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan usporedimo s analizom koja je ranije rađena za Opću bolnicu Zadar, realno je procjenjivati kako bi se prijelazom sa sada korištenih energenata na kombinaciju ukapljenog naftnog plina i sunčeve energije ostvarila ušteda od oko 30 posto. Psihijatrijska bolnica u kuhinji koristi plin, a za grijanje loživo ulje, tako da osim energetske, a time i financijske uštede, govorimo i o značajnom smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, kaže Olivio Meštrović, pročelnik UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove u Zadarskoj županiji.
 


Natječaj za sanaciju divljih deponija
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je raspisao i natječaj za sufinanciranje projekata sanacije divljih odlagališta komunalnog otpada.
– Iako se obavijest i sam natječaj mogu naći na internetskim stranicama Fonda, o ovome smo izvijestili gradove i općine u našoj županiji, kako bi mogli na natječaj prijaviti projekte sanacije odlagališta na svojim područjima, napomenuo je pročelnik Meštrović.
Gradovi i općine projekte u Fond mogu dostaviti do 12. rujna. Fond će dodjeljivati sredstva u visini do 80 posto ukupnog iznosa investicije, dok je preostalih 20 posto dužna osigurati jedinica lokalne ili područne samouprave. Maksimalni iznos koji se po projektu može dobiti od Fonda iznosi 800.000 kuna.