Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ambicija mi je biti predsjednikom Županijske organizacije SDP-a

Autor:

30.08.2009. 22:00
Ambicija mi je biti predsjednikom Županijske organizacije SDP-a

Foto: Vedran SITNICA



Zadar nije bastion HDZ-a. Svi ovi izbori koje ste naveli upravo to kazuju. Zadnji izbori su bili na način da se HDZ, za razliku od prethodnih, pojačao s velikom koalicijom (HDZ, HSS, HSLS, HSP I HSU). Tako veliki blok po prvi puta je izašao na izbore i po našem sudu nije ostvario rezultat koji je očekivan od strane kreatora tog bloka. To nije naše opravdanje. Iz ovih izbora moramo izvući pouke te napraviti sve da u sljedećem izbornom razdoblju ojačamo vlastite pozicije te postignemo izborni uspjeh
Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir i zamjenik županijske organizacije SDP-a odgovara na pitanja čitatelja portala Zadarskog lista www.zadarskilist.hr.
Kada se predviđa dovod vode na Bobovik i u kojoj je to fazi? Niko
– Bobovik je dio sustava Sjever unutar sustava vodovoda i odvodnje Vira. Trenutno se vrše radovi na sustavu Jug koji obuhvaća sva naselja južno od uvale Sapavac (naselja Laz, Podvornica, Centar, Radovanjica, Bunarić, Luka, Miljkovica, dio Sridnjih Kućica i Prezida). S obzirom na to da je zadana dinamika izgradnje tog sustava za otprilike 4000 objekata oko 5 godina, tek nakon izgradnje tog sustava možemo planirati izgradnju sustava Sjever u kojem je i naselje Bobovik.
Uz sustav Sjever postoji i sustav Zapad, moramo biti zadovoljni da je izgradnja vodovodnog i kanalizacijskog sustava započela i da neće viši nikad stati, a da samo o financijskim sredstvima i mogućnostima izvođača radova ovisi vrijeme izvođenja radova u pojedinom naselju.
Hoćete li se kandidirati za predsjednika SDP-a Zadarske županije? esdepeovka
– Ja sam član SDP-a od 1998. godine, 1999. Sam osnivač ogranka u Viru i njegov predsjednik, 2001. postajem podpredsjednik Županijske organizacije, a 2005. godine postajem zamjenik predsjednika Županijske organizacije. Sve to ne bih bio da nemam određenih ambicija i sigurno je moja ambicija biti i predsjednik SDP-a Zadarske županije, ali o tome će odlučiti članovi Županijske organizacije SDP-a.
 Virska obitelj koja živi i radi na Viru pita gospodina Kapovića kako da dobiju priključak za struju s obzirom da imaju dvoje djece starosti po jednu godinu ? viranin1955
– Općina Vir nema nadležnost nad elektromrežom. Tu nadležnost ima HEP, odnosno Elektra Zadar. Pretpostavljam da je problem u neposjedovanju papira za objekt. Zakon iz 2004. godine, nažalost, onemogućava HEP-u priključivanje bespravno sagrađenih objekata.
U Zadarskom SDP-u uvijek kada izgube lokalne izbore okrive birače. Kao, Zadar je utvrda HDZ-a, a da nije problem u biračima, zamolio bi SDP-ovce da usporede koliko je glasova SDP dobio na državnim izborima 2000. godine u Zadarskoj županiji, ili da pogledaju koliko glasova je dobio Stipe Mesić na predsjedničkim izborima u Zadru 2000. i 2005. godine, a za Mesićeve birače se ne može baš kazati da su HDZ-ovci. Da ne nabrajam slučajeve „Brzog broda” na lokalnim izborima 1997. , „Slučaj Renate Peroš” 2001. godine i „Dinosaure” 2005. godine, zašto je onda SDP doživio uvjerljivi poraz na lokalnim izborima 2009. godine ? Najlakše je za vlastite poraze okriviti birače i kako bi se opravdali širiti stereotipe o Zadru kao bastionu HDZ-a i ruralnim biračima. Molim komentar. NK ZADAR
– Zadar nije bastion HDZ-a. Svi ovi izbori koje ste naveli upravo to kazuju. Zadnji izbori su bili na način da se HDZ, za razliku od prethodnih, pojačao s velikom koalicijom (HDZ, HSS, HSLS, HSP I HSU). Tako veliki blok po prvi puta je izašao na izbore i po našem sudu nije ostvario rezultat koji je očekivan od strane kreatora tog bloka. To nije naše opravdanje. Iz ovih izbora moramo izvući pouke te napraviti sve da u sljedećem izbornom razdoblju ojačamo vlastite pozicije te postignemo izborni uspjeh.
Kada će doći do izmjene zakona o izgradnji 70m dalje od mora , jer izgleda to važi samo za Vir a ne za ostatak Hrvatske? S.Milić
– Do izmjene zakona o gradnji te zaštitne zone 70 metara od mora može doći samo izmjenom zakona u Saboru Republike Hrvatske. Taj zakon vrijedi na kompletnom obalnom području od Umaga do Dubrovnika osim u gradovima i naseljima koji imaju više od 50% stalno naseljenih stanovnika u odnosu na privremene (vikendaša).
Vaše mišljenje o Zoranu Milanoviću i je li on novi vođa Hrvatske ? Jaca K.
– Zoran Milanović je predsjednik SDP-a koji je na zadnjoj Konvenciji SDP-a dobio podršku ogromne većine članova. S te pozicije vuče politički autoritet, a s pozicije dobivenih glasova na parlamentarnim izborima (800.000) vuče birački autoritet na političkom polju Republike Hrvatske. Čovjek izrazitih liderskih osobina, hrabar, zna što hoće, što se u ostalom vidi iz okrupnjavanja lijeve političke platforme nedavno u Kastvu (SDP, HNS, IDS). Politički blok koji bi, da je nastupio zajednički na prošlim parlamentarnim izborima, zasigurno formirao vladu na čelu s Milanovićem kao premijerom. S obzirom na politički dogovor ovih stranaka o zajedničkom nastupu na budućim parlamentarnim izborima ta se prethodno navedena politička situacija može s velikom vjerojatnošću očekivati u budućnosti.
Hoće li SDP organizirati na jesen koji javni prosvjed? Ukoliko demonstracije uspiju,to znači da je vrijeme za nove izbore, a ako ta “pobuna” ne uspije to je znak da je sve super i sve za pet. Koristi li SDP sve mogućnosti demokracije,pritom mislim na mirne demonstracije ili SDP vodi neaktivnu salonsku politiku ? HARAČ
– Mislim da SDP zna odabrati dobar tajming za određene političke poteze i da će u tim slučajevima koristiti sva zakonski dozvoljena sredstva političkog izražavanja.
Poštovani gospodine Kapoviću, pitam Vas kao viđenijeg SDP-ovca u Zadru kako to da vam u izaslanstvu za postavljanje vijenaca 5. 8. na gradskom groblju nema branitelja koji su vaši članovi? Tamo su bili jedan mladić i dvije djevojke te gospođa i gospodin koji sumnjam da su ratovali. Stigao vam je predsjednički kandidat, a nigdje vas i članstva da ga dočekate nego vidim onog Šarića koji vam samo šteti. Volio bi da ste organiziraniji i jači, no ovako nećete daleko. bodul
– Priliko polaganja vijenaca u bilo kojoj prigodi pa tako i 5. kolovoza u delegaciji SDP-a uvijek je najmanje jedan branitelj, a s obzirom na to da ih u našem članstvu ima više onda i u delegaciji prilikom polaganja vijenaca nerijetko je više branitelja. Što se tiče predsjedničkog kandidata njega su dočekali članovi na čelu s predsjednikom Županijske organizacije te se zajedno s njime pojavili u javnosti i razgovarali s građanima. Ja smatram da je to ispravan način vođenja predsjedničke kampanje.
Hoće li biti prijevremenih parlamentarnih izbora ili će nas Jadranka Kosor i HDZ odvesti u petoj brzini u svijetlu budućnost ? Belafuža
– Dokle god premijerka Kosor ima većinu u Saboru ne može se govoriti o prijevremenim izborima. Da li će ta većina ostati do kraja mandata teško je pretpostaviti, ali SDP mora biti spreman na prijevremene izbore kao da će se oni dogoditi sutra.
Do kada će redoviti izborni gubitnici, pojedinci iz SDP-a, vječno biti na rukovodećim položajima u zadarskom SDP-u? Je li vrijeme za nove ljude ? Aston Villa F.C
– SDP Zadarske županije imat će konvenciju ove jeseni to je prilika da se novi ljudi kandidiraju da dobiju povjerenje članova te sutra birače.
Imate li ambicija postati lider SDP-a Zadarske županije i izvući lokalni SDP iz gubitničke kolotečine? Idassa
– Imam ambicije postati lider, a za to mi treba potpora članova. Moj politički stav je uvijek bio pobjednički. Ukoliko budem u prilici voditi SDP Zadarske županije taj svoj stav prenijeti ću u Županijsku organizaciju.
Poštovani načelniče Kapoviću, dolazim iz susjedne Općine Vrsi i nisam zadovoljan s našom načelnicom Sandrom Vukić. Molim Vas da mi rečete iskreno Vaše mišljenje o njoj. Nero
– Teško mi je govoriti o sredini u kojoj ne živim te o osobi čiji rad osobno ne mogu vrednovati jer ga ne osjećam na vlastitoj koži. Činjenica je da je na nedavnim lokalnim izborima Sandra Vukić premoćno pobijedila, a izbori su, po meni, najbolji sud o nečijem političkom radu.


 PASSAT OD 45.000 KUNA


Čitajući Vašu imovinsku karticu uočio sam da Vaš Passat star cca. tri godine cijenite 45.000 kuna. Biste li mi ga prodali? netjak
– Očigledno da je došlo do zabuna s obzirom na to da Passat o kojem Vi govorite, a star je tri godine, nije moje vlasništvo već Općine Vir. Passat iz imovinske kartice je iz 1998. godine.




 ODLIČAN U OSNOVNOJ ŠKOLI, VRLO DOBAR U SREDNJOJ


Kakav si bio u školi? Mario Maraš
U osnovnoj školi od 1. do 8. razreda odlikaš s pohvalnicama za svaki završeni razred. U srednjoj ekonomskoj školi, smjer ekonomist, od 1 do 4 razreda vrlo dobar i maturirao s vrlo dobrim uspjehom. Studij hoteljerstva isto tako vrlo dobar, ali nažalost, s obzirom na poslovne obaveze, iako sam apsolvent nisam diplomirao.