Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bozanić: Nogomet je u službi čovječanstva i čovjeka

30.08.2010. 22:00
Bozanić: Nogomet je u službi čovječanstva i čovjeka


“Koliki će se samo oko vas okupiti dok se budete znojili”, poručio je nadbiskup zagrebački, zazvavši božji blagoslov za reprezentaciju u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo


Nogometna reprezentacija od utorka je u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2012. godine kojega započinje u petak u Latviji ojačana navijanjem i molitvom zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića i njegovom najavom da će u tom nastojanju zazvati i božji blagoslov. On je danas u Velikoj dvorani Nadbiskupskog duhovnog stola primio nogometne reprezentativce, njihov stručni stožer i vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza.
U ime Crkve nogometašima je Bozanić izrekao najbolje želje. Kardinal je ustvrdio da su oni u svome poslu uspjeli zbog rada i discipline, ali “i zato što ste obdareni, što vas je Bog obdario, ima onih koji bi to isto željeli, ali im nije dano”. Istaknuo je i društvenu važnost nogometa jer je on “u velikoj službi čovječanstva i čovjeka”. Nogomet stvara zajedništvo i omogućava ljudima da se nađu zajedno, a “koliki će se samo oko vas okupiti dok se vi budete znojili”, kazao je nadbiskup zagrebački. U očito nadahnutom govoru Bozanić je za nogomet kazao da je služba preko koje se predstavljamo, a nogometaši su pravi veleposlanici. To je iskusio prilikom brojnih putovanja u inozemstvo kada su mu mnogi sugovornici spominjali imena naših nogometaša i to “ne samo redoviti ljudi, nego i biskupi, kardinali”.
Bozanić je zaželio da sve bude od Boga blagoslovljeno. Kardinal je nogometaše i izaslanstvo darivao medaljicom Majke Božje bistričke, a oni njega kristalnom loptom, nogometnom loptom s potpisima i reprezentativnim dresom s kardinalovim prezimenom. Izbornik Slaven Bilić poklonio je Bozaniću dres s brojem sedam. Uzme li se u obzir klasična nogometna podjela po brojevima i mjestima u momčadi nogometaši očito smatraju da je Bozaniću mjesto na desnom krilu.
U ime HNS-a kardinalu se obratio predsjednik saveza Vlatko Marković. Zamolio je Bozanića da molitvama pomogne da prođemo kvalifikacije, a za nogometaše je ustvrdio da su to “momci koji su sinonim hrvatstva”. Pozvao se i na veliku povijesnu poveznicu Crkve u Hrvatskoj i nogometa navevši primjer nadbiskupa zagrebačkog Antuna Bauera koji je 1912. godine darovao crkveno zemljište za izgradnju sportskih objekata, a na tom su zemljištu izgrađeni maksimirski stadion i Svetice.


 VJERSKI PORTAL NA CRNOJ LISTI KAPTOLA




Zagrebačka nadbiskupija odbila je vjerskom portalu Križ života akreditaciju za praćenje Bozanićeva susreta s reprezentacijom. Hrvoje Cirkvenec navodi da je službeni razlog bio taj da Kaptol njegov portal ne smatra medijem, no on sam smatra da je Križ života postao nepoćudan za Kaptol. U nadbiskupiji su potvrdili da portalu nije odobrena akreditacija, no glasogovornik Zvonko Franc nije želio ništa dodatno komentirati.