Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Luka Modrić spreman za susret s Grčkom

30.08.2010. 22:00
Luka Modrić spreman za susret s Grčkom


Specijalistički pregledi hvatišta mišića zadnje lože Luke Modrića pokazali su je oporavak brži od očekivanja. Njegovo mjesto protiv Latvije u Rigi u petak mogao bi popuniti Mandžukić
Prvi dan priprema hrvatske reprezentacije za okršaje s Latvijom i Grčkom, u sklopu početka kvalifikacijskog ciklusa za EURO 2012. godine, priuštio je izborniku Slavenu Biliću jednu sjajnu vijest. Specijalistički pregledi hvatišta mišića zadnje lože Luke Modrića pokazali su da terapija ide više nego dobro. Prema riječima liječnika reprezentacije Zorana Bahtijarevića, koji je s Modrićem obavio ultrazvučni pregled, oporavak je brži od očekivanja. A to znači da bi Modrić mogao biti spreman za utakmicu s Grčkom u Zagrebu.
Nema sumnje, ovakav razvoj događaja je idealan uoči ogleda s reprezentacijom koja se na FIFA-inoj rang listi nalazi dva mjesta ispred Hrvatske. Suvišno je napominjati koliko Modrić znači za Bilićeve trupe u svakom smislu, pogotovo na početku kvalifikacijskog ciklusa koji stiže nakon propuštenog Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.
Respekt
Naravno, idealna podloga za obračun s europskim prvacima iz 2004. godine bila bi pobjeda nad Latvijom u petak. Na toj utakmici sigurno neće biti Modrića, jer je izbornik Slaven Bilić obećao treneru Tottenhama Harryju Redknappu da neće forsirati njegov povratak na teren.
No, svakome tko iole poznaje odnose snaga u europskom nogometu, jasno je da čak i bez najboljeg igrača hrvatska reprezentacija u Rigi ima status favorita. Doduše, Latvija više nije kanta za napucavanje, kao prije nekih petnaestak godina, ali, isto tako, nije ni sila koja bi trebala tjerati strah u kosti.
Kada se u obzir uzmu rezultati iz zadnja dva kvalifikacijska ciklusa za EURO i Svjetsko prvenstvo, lako se može uočiti da je Riga prilično neugodna za sve reprezentacije koje tamo gostuju. S druge strane, hrvatska reprezentacija nikada u svojoj povijesti nije izgubila ni bod u službenim utakmicama na Baltiku.
– Latvije se ne trebamo plašiti, ali moramo je respektirati. U Rigi će sve ovisiti o nama. Ako budemo pravi, pobjeda ne bi smjela doći u pitanje – tvrdi Mario Mandžukić koji je ovog ljeta opet uhvatio sjajnu formu.
Dobitna kombinacija
Upravo bi Mandžukić mogao biti igrač koji će, uz određene rošade u veznom redu, popuniti upražnjeno mjesto u udarnoj postavi. Konkretno, novopečeni član Wolfsburga mogao bi se naći na lijevoj strani veznog reda.
– Mogu igrati svaku poziciju prema naprijed. Naravno, sve ovisi o načinu igre i izbornikovim planovima. Imamo kvalitetan igrački kadar u reprezentaciji tako da mi prilagodba na bilo koju poziciju neće biti teška – tumači Mandžukić, koji je po lijevoj strani ordinirao na nekoliko prijateljskih utakmica reprezentacije.
Iako je jasno da izgled udarne jedanaestorke za Rigu znaju samo Bilić i članovi njegovog stručnog, okolnosti pokazuju da je takav rasplet jedna od izglednijih kombinacija. Budući da je Ivan Strinić ozlijeđen, a Mladen Bartulović se tek mora potvrditi, za pretpostaviti je da će poziciju lijevog beka zauzeti Danijel Pranjić. U takvom rasporedu snaga otvorio bi se prostor za Mandžukića. Za sraz sa suparnikom kalibra Latvije takvo rješenje moglo bi se pokazati kao dobitna kombinacija.


 BLAŽEVIĆ UMJESTO SUBAŠIĆA


Prvi splitski prvoligaški derbi nakon skoro pola stoljeća prisjeo je vrataru Hajduka Danijelu Subašiću kojeg je obnovljena ozljeda koljena maknula s Bilićevog popisa za utakmice s Latvijom i Grčkom. Umjesto njega izbornik je na pripreme u Čatež pozvao Gorana Blaževića iz Šibenika, koji je u zadnjih deset mjeseci u tri navrata sjedio na “kockastoj” klupi za pričuve.