Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dijete se gušilo zbog epileptičkog napada?!

30.08.2011. 22:00
Dijete se gušilo zbog epileptičkog napada?!


– Dijete je reznu ranu na vratu zadobilo dok je još bilo živo, ali se još uvijek ne može govoriti o uzroku smrti. Točan uzrok smrti znat će se tek nakon što budu gotovi histološki nalazi – pojasnio je istražni sudac Mikolčević


Sve okolnosti  koje su dovele do tragične  smrti četverogodišnjeg  dječaka, kojem je očajna  majka zbog gušenja pokušala spasiti život razrezavši mu dušnik, niti dan  nakon tragedije nisu u potpunosti rasvijetljene. Iako je  policija jučer temeljem prvih nalaza sa zadarske Patologije izvijestila da je  dječak preminuo zbog hemolargičkog šoka, odnosno  iskrvarenja izazvanog reznom ranom na vratu, koju  mu je zadala majka, kako  doznajemo od dežurnog istražnog suca Županijskog  suda u Zadru, Vladimira Mikolčevića, koji je obdukciju i  naložio, točan uzrok smrti  zapravo još uvijek nije poznat, niti je obducentica sastavila kompletno izvješće.
Majka traheotomiju  napravila dok je dijete  bilo živo
– Neosporno je da je riječ o  zaživotnoj ozljedi, odnosno  da je dijete reznu ranu na  vratu zadobilo dok je još bilo  živo, ali se još uvijek ne  može govoriti o uzroku smrti. Točan i neupitan uzrok  smrti znat će se tek nakon  što budu gotovi histološki  nalazi – pojasnio je sudac  Mikolčević naglasivši kako  je cijeli slučaj još u istrazi  koju vode policija i Županijsko državno odvjetništvo.
U sklopu istrage predviđeno je i saslušanje 28-godišnje majke i njezina izvanbračnog supruga s kojim je  posljednja dva tjedna živjela  u podstanarskom stanu obiteljske kuće na predjelu Bokanjca, no kada će nesretna  žena biti sposobna razgovarati s policajcima, još uvijek  se ne zna. Ona je naime, još  uvijek u stanju šoka i pod  jakim sedativima, iako je u  ponedjeljak oko 14 sati otpuštena sa zadarske Psihijatrije na kućnu njegu. Policija  je na uvid zatražila i medicinski karton od obiteljskog  liječnika preminulog dječaka  jer se tijekom obdukcije pokazalo kako postoji mogućnost da se dijete gušilo  zbog zdravstvenih problema.
– Dijete je imalo epileptički  napad. Sjedilo je u zahodu i  počeo se gušiti – kratko je  prokomentirao djed preminulog dječaka koji više o tragediji koja je zadesila njegovu  obitelj zbog šoka nije mogao  reći. Sličnu priču potkrepljuje, međutim, i prva izjava  majke koju je dala policiji neposredno nakon dolaska Hitne medicinske pomoći. Ona  je ispričala da je dijete sjedilo  u dnevnom boravku kraj nje i  jelo mrkvu. Nakon toga  tražio je da ga povede u toalet  te se iznenada počeo gušiti.  Posumnjavši da se guši upravo mrkvom, majka je sina polegla na pod i pritiskom na  trbuh mu pokušala izbaciti  zalutali zalogaj, no to joj nije  pošlo za rukom. Dijete je i  dalje teško disalo i hriptalo pa  je u panici nazvala Hitnu medicinsku pomoć. Od njih je  navodno dobila naputak da  ga do njihova dolaska pokuša  uhvatiti za nogice i okrenuti  glavom prema tlu i protresti.  No, ni to nije imalo učinka.  Dijete je, kako je ispričala,  naglo pomodrilo, a na ustima  mu se pojavila pjena. U panici  se dosjetila kako u kupaonici  ima skalpel, kojim se poslužila kako bi djetetu razrezala dušnik i tako omogućila  disanje. Napravila je jedan  okomiti rez na njegovu vratu  dok je još uvijek davao znakove života, no do dolaska  liječničkog tima dijete joj je  počelo obilno krvariti pa je  zapomažući s njim u naručju  istrčala na glavnu prometnicu ne bi li ih prije pronašli.  Dijete im je izručila u  beživotnom stanju nakon  čega su ga oni na putu prema  bolnici u kolima Hitne pomoći pokušali reanimirati.  Pokušaj je prošao bez uspjeha, a jednako je završila i  20-minutna reanimacija na  odjelu JIL-a zadarske Opće  bolnice.
Tragovi krvi u kupaoni  isprani nenamjerno
Policija, koja je obavijest o  tragediji zaprimila od liječnika iz HMP, u kući, točnije  kupaonici, obavila je  očevid, a dežurni istražni  sudac naložio je obdukciju  na tijelu mališana. Ono što  je zbunjivalo zadarsku javnost, priča je kako je kupaonica bila očišćena, što je  cijelom događaju davalo neku drugu konotaciju. No,  kako neslužbeno doznajemo, tragovi krvi u kupaonici djelomično su isprani  nakon što je netko od susjeda koji su priskočili u pomoć na majčino zapomaganje, nehotično prevrnuo  lavor s vodom, odložen u  kupaonici.
Kako neslužbeno doznajemo, dijete će biti pokopano danas.