Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dinamo, farsa, Hajduk, Barca…

30.08.2011. 22:00


NAJBOLJA SERIJA LJETNE SEZONE
Kao što je poznato, u moru repriza koje nam serviraju preko ljeta, hoćeš-nećeš moraš naći nešto i za sebe. HRT nam tako svake nedjelje u terminu Stankovićeva “Nedjeljom u dva” reprizira dokumentarnu seriju o Drugom svjetskom ratu, ali digitalno koloriziranu, tako da je gledamo u boji, koja, doduše, nije prava jer znamo da je umjetna, ali tko bi se na to obazirao da nam nisu rekli. Jako nam je lijepo prikazano što se sve događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata, tko je koga i kako (i zašto), kakve su se šporkarije radile, tko je komu i slično. Serija je to vrlo poučna, osobito za one mlade koji svoje životne stavove i opredjeljenja formiraju na osnovi onoga što su čuli od svoga lokalnog guslara ili nekog sličnog zemljaka bez gusala, ali jednake intelektualne i kulturološke razine. Poučno u svakom slučaju.
NEVERENDING STORY
Što je bezgranično? Ljudska glupost i upornost kojima Hrvatska televizija sudjeluje u komediji zvanoj domaći nogomet i mistificiranju svega što se u vezu toga događa. Dinamovci su prošli tjedan na jedvite jade uspjeli proći u drugi krug natjecanja za Europski kup, iako to još uvijek nije ono za čime čeznu, tj. tzv. “prezimljavanje u Europi” o čemu fantaziraju već pedesetak godina. Nekako su uspjeli proći švedskog predstavnika Malmö i sada se šepure kao koka koja je snijela jaje i trči po dvorištu, lepeta krilima i kokodače. Zaboravljaju da su drhtali sve do zadnje sekunde, da su skoro prokockali prednost iz Zagreba i da to nije nikakav velebni uspjeh kakvim ga žele prikazati, već provlačenje kroz iglene uši.
U svemu tome po običaju prednjače sportski novinari i njihovi gosti. Kaže spiker “svi ste odahnuli nakon zadnjeg sučeva zvižduka”. E pa ja nisam. Meni je bio svejedno. “Skoro smo doživjeli senzaciju nad senzacijama” (misli na eliminiranje Dinama). Ne’š ti senzacije – mislim ja – izbaciti Dinamo iz Europe. Pa to su radili i slabiji klubovi. Pa se gost Zajec čudi zašto je Vrsaljko dobio crveni karton. – Nizašto – mislim ja – osim što je nakon prekida igre grubo oborio protivničkog igrača, trenera koji se našao kraj aut linije, dva fotoreportera i još nekoliko prvih redova publike. I sada zamislite kakvo nerealno razmišljanje o svemu može stvoriti obični navijač ako na televiziji ovako pristrano zaključuje ugledni trener.
NENAVIJAČ DINAMA – NACIONALNI IZDAJNIK?
Postavlja se pitanje smije li se status jednog kluba poistovjećivati s nacionalnim osjećajima, tj. smije li nekome biti svejedno kako će Dinamo proći u Europi i je li je onaj kojem je svejedno neprijatelj države, domovine i tekovina revolucije? Zašto bi bila stvar uzvišenih osjećaja hoće li Mamić ove sezone prodati toliko i toliko igrača za toliko i toliko novaca? Ja osobno ne smatram da (ne)uspjesi Dinama u Europi imaju veze s hrvatskom reprezentacijom. Dinamovi me igrači (oni koji su Hrvati, naravno) zanimaju isključivo i jedino dok igraju za reprezentaciju. Jednako vjerojatno i prosječan Španjolac ima mišljenje o Barceloni (koja je pokupovala pola Europe i svijeta) u odnosu na španjolsku reprezentaciju.
A kada smo kod Barcelone, ne mogu a da ne komentiram najnoviji biser iz Maksimirske šume, a radi se naravno o novom nazivu tog kluba, tj. “Balkanska Barcelona”. Pazite ovo – “Balkanska Barcelona”. Kakva skromnost!!! Ono “balkanska” je sasvim u redu, ali nisam primijetio da pojam Barcelone služi za sprdačinu. Kakav nevjerojatni nedostatak smisla za realnost!
ODLUČNO “MOŽDA”
Taman pomislim da je u vezi domaćeg nogometa sve rečeno, a oni opet i opet… Hajduk se, naime, sjetio da i oni imaju predsjednika, a ne samo Dinamo, pa odmah s njim u medije. Ovaj je malo sličan Mamiću. Ima vrane, ricave kose i vidi se da čovjek drži do sebe i svoga izgleda. On je ljut i buni se jer suci kradu protiv Hajduka, a u korist Dinama. Najsmješnije je to što uopće nisu ni igrali protiv njih nego protiv Splita, ali svi su se udružili protiv jadnih Splićana (misli se protiv Hajduka, ne Splita), kradu ih i varaju na svakom koraku i sve je to tužno i žalosno i što je najzanimljivije prijeti se istupanjem iz lige.
Netko tko se prošle godine doselio u Hrvatsku pomislit će: “Vidi kako su odlučni i ogorčeni! Tako i treba protiv silnika i tiranina koji ih varaju i kradu!” Da, tako bi mislio netko iz tuđine. Ali mi koji smo ovdje cijeli život znamo da je sve to gluma i farsa, znamo da godinama trpe sve i svašta, da sudjeluju u tom cirkusu i pogoduju Dinamu u svim njegovim namještaljkama i da tome još pogoduje i HNS u kojem će Markovića i onog drugog čiču jednog dana kada umru mumificirati i ostaviti na čelu saveza vječno pa i dulje. A što se tiče istupanja iz Lige… Samo naprijed! Beskompronisno do kraja! Jednom godišnje platiti Barcelonu da dođe i to je to!